4 minuten

Wat te doen in Athene? Dit zijn mijn tips!

Griekenland is al jaren een van de populairste vakantiebestemmingen van de SUNtip reiziger. Niet zo gek ook, want de fantastische keuken, de fijne sfeer, de mooie stranden, de schitterende natuur en heerlijke temperaturen maken Griekenland een waar vakantieparadijs voor jong en oud. Maar wist je dat de oorsprong van Griekenland in vele gevallen terug te leiden is naar Athene? Het was dan als Griekenland fan ook hoog tijd om deze stad eens met eigen ogen te ontdekken! Dit zijn wat mij betreft de dingen die je zeker moet doen tijdens jouw stedentrip in het historische Athene!

1) Lekker Hollands: Fietstour

Een stedentrip naar Athene kun je niet beter beginnen dan met een fietstour! Zo zie je in korte tijd diverse hoogtepunten van de hoofdstad van Griekenland. Ook heb ik onder andere de oudste taverne van Athene (Klimataria), de markthal en een oud kerkje bezocht. Ook ben ik door de paleistuinen en langs het paleis op het Syntagmaplein en het Olympisch Stadion gefietst. Met een fietstour krijg je direct een goed beeld van wat de stad Athene te bieden heeft. En als je geluk hebt zie je zelfs een wachtwissel bij het paleis! Erg indrukwekkend. Ik heb de fietstour bij Meet in Athens geboekt waar je onder begeleiding van een Nederlandstalige gids alle verhalen bij de diverse bezienswaardigheden hoort. Zeker doen dus!

Wat te doen in Athene - fietstour

Stop 1 van de fietstour- dit schitterende kerkje. Als je geluk hebt, zijn ze zelfs open en kun je naar binnen.

2) Bezoek Akropolis

Zeggen we Athene? Dan komt waarschijnlijk direct het beeld van het Parthenon op de Akropolis berg bij je naar boven. Het is dan ook het symbool van de stad. Deze tempel is gebouwd 450 jaar voor Christus voor godin Pallas Athena en stond voor kracht en rijkdom. Die kracht is nog goed voelbaar als je voor dit imposante complex staat. Dan voel je jezelf toch wel heel klein! Vergeet ook zeker niet de andere oude bouwwerken/opgravingen te bekijken als je op de Akropolis bent. Zo is ook het gigantische amfitheater een lust voor het oog!

Onze SUNtip: Boek een hotel met uitzicht op de Akropolis, zoals bijvoorbeeld hotel Plaka of hotel Acropolis Hill. ’s avonds is de Akropolis prachtig verlicht.

Akropolis - Parthenon

Een bijzondere constructie en indrukwekkend geheel!

3) Beklim de Lyccabettus berg

Is de Akropolis nog niet hoog genoeg? Beklim dan de hoogste berg van Athene: de Lyccabettus. Je kunt hier lopend naar de top of je pakt het boemeltreintje voor ongeveer 8 euro. Als ik heel eerlijk ben zou ik adviseren om de weg naar de top lopend af te leggen. Het boemeltreintje gaat namelijk door de berg heen, waardoor je niks ziet van het uitzicht en duurt slechts 10 minuten. Lopend naar boven is, zeker als je goed ter been bent, uitstekend te doen! Als je eenmaal boven bent, heb je een wijds uitzicht over de gigantische stad Athene. Bezoek ook zeker het kerkje op de top en geniet van een drankje bij het restaurant voordat je weer naar beneden wandelt.

Lycabettus Athene

Athene vanaf grote hoogte

4) Bezoek de wijk Anafiotika en Plaka

Een eiland in de stad, zo wordt Anafiotika ook wel genoemd. Waarom? Je hebt namelijk het gevoel alsof je op een Grieks eiland bent! Net onder de Akropolis vind je de de typische witte huisjes met Deze zijn gebouwd door bewoners van het eiland Anafi, die dezelfde bouwstijl erop na houden als op bijvoorbeeld Santorini. De huisjes zijn zelfs nog steeds bewoond. En na de klim plof je neer op één van de fijne terrasjes in de wijk Plaka.

Wat te doen in Athene - Anafiotika

Alsof je op een Grieks eiland bent

5) De Nationale Tuinen

Heb je vandaag een rustig dagje? Zoek dan de schaduw op in de Nationale Tuinen die voor het publiek open zijn. Een groot terrein waar meertjes, vogelgezang en kleurrijke bloemen elkaar afwisselen. Voor de kinderen is hier een speeltuin waar ze zich kunnen uitleven. En aan de uiteindes van dit park vind je het Paleis, het Olympisch stadion en De Poort van Hadrianus. De poort van Hadrianus met de Akropolis op de achtergrond is tegelijkertijd een schitterend decor voor een vakantiefoto!

Nationale Tuinen - Athene

De Poort met op de achtergrond de Nationale tuinen

6) Struinen door de stad

Omdat Athene zo’n compacte stad is met het duidelijke Akropolis herkenningspunt, raad ik je aan om ongeorganiseerd rond te wandelen door het centrum van de stad. Geen kaart en geen Google Maps, maar laat je gewoon leiden door de geluiden van de toeristen. Overal vind je namelijk fantastische historische bouwwerken waar je naar binnen kan of die je door de hekken heen goed kan bewonderen. Zo kom je bijvoorbeeld de Toren van de Winden tegen, maar zie je ook indrukwekkende muurschilderingen die veel over de Atheners en de turbulente geschiedenis vertellen.

Wat te doen in Athene - Toren van de wind

Toren van Winden, onderdeel van een opgraving middenin de stad

Ok! Een keer dan😉 Zet Google Maps even aan, want achter het Monastirakiplein is een bijzonder straatje, namelijk Pittaki Street. Tot 2012 was dit een straatje die door iedereen werd vermeden. Maar tegenwoordig is dit straatje helemaal aangekleed in een jaarlijks wisselend thema, waardoor je weer genoeg foto’s voor jouw Instagram tijdlijn kunt schieten!

Pitakki street 2022 Athene

Hier word je toch direct vrolijk van?

Ik kan je eindeloos blijven vertellen over mijn vakantie naar Athene, want dat ik razend enthousiast ben over deze schitterende stad is een ding dat zeker is. Ik maakte er zelfs een Tiktok video over:

@suntip.nl Wanneer boek jij jouw stedentrip naar Athene met #SUNtip ?🇬🇷😎 #ikzouhetdoen #athene #stedentrip #citytrip ♬ Traditional Greek music (loopable cut) – Aleksandr_Lisenkov

Wat ga jij doen in Athene?

Heb jij binnenkort een stedentrip naar Athene op de planning staan? Welke bovenstaande tips ga jij afvinken tijdens jouw bezoek? Ik weet zeker dat jij net als ik een fantastische tijd gaat hebben! Vergeet tussen de bezienswaardigheden door ook niet om genoeg te genieten van het fantastische eten en drinken. Yamas! Zoek je nog een accommodatie in Athene, inclusief vlucht? Check dan al onze stedentrips naar Athene! En wie weet kun jij deze stad ook binnenkort afstrepen. Ik zou ’t doen!

Meer lezen over de Griekenland ervaringen van mij en mijn SUNtip-collega’s? Eerder schreven we over:

Geschreven door: Niels van Rijsbergen
Contentspecialist
Meer van Niels van Rijsbergen