4 minuten

5 verrassende stedentrips 2024

2024 komt steeds een stapje dichterbij en daarom is het een goed moment om eens vooruit te kijken. Want welke steden bloeien helemaal op, en zijn daardoor fantastische stedentrips? Dit zijn 5 verrassende stedentrips die je wilt maken in 2024!

1. Goddelijk Athene

Dat Griekenland een fantastische zonbestemming is, staat buiten kijf. Maar heb je wel eens gedacht aan hoofdstad Athene voor een stedentrip? De hoofdstad is het hoofdtoneel van de Olympische Spelen waar de geschiedenis dicht aan de oppervlakte ligt… Nog altijd is de Akropolis, met daarop het schitterende Parthenon, symbool van deze historische stad. Wat fijn is, is dat het grootste deel van Athene autovrij is. De pleinen zijn statig en je kiest hier zelf voor om de drukte op te zoeken of juist je rust te bewaren. Bekijk één van de vele Grieks-orthodoxe kerken, of ga naar het Plaka: dé uitgaanswijk van de stad bomvol taverna’s met heerlijk Grieks eten en gezellige terrassen! Ook een aanrader: het Nationaal Archeologisch Museum, dat bol staat van stukken uit het oude Griekenland. Athene gaat je verrassen, en dat óók nog eens met lekker weer! Collega Niels ging je eerder voor tijdens een stedentrip naar Athene. Lees zijn blog over de leukste dingen om te doen in Athene!

Onze SUNtip: Heel Athene gezien en tijd over? Vaar dan naar de Saronische Eilanden, door de Grieken veel bezocht voor een weekendje weg.

Het imposante Akropolis is een lust voor het oog

2. Stralend Sevilla

Houd je van zon, Spaanse cultuur en schoonheid? Dan is Sevilla een uitstekende bestemming voor een stedentrip. Een stralende stad vol met kleur, historie en kronkelende straatjes. En natuurlijk is Sevilla de stad waar de Flamenco haar oorsprong kent. De schoonheid van de stad is terug te zien in de bouwwerken, die zowel Spaanse als Moorse invloeden hebben. Wat dacht je van de kathedraal, dat ook nog eens het grootste Gotische gebouw ter wereld is! Hetgeen waar Sevilla toch echt bekend om staat is de indrukwekkende Plaza de España. Het prachtige plein heeft een overweldigende schoonheid en wordt gekenmerkt door de kleurrijke pilaren en bruggetjes, waar je ook met een bootje onderdoor kunt cruisen. Elk gebouw, elke pilaar en elke tegel heeft zijn eigen details. Je bent hier dus wel een middagje zoet, als je alles goed wil bekijken!

Onze SUNtip: Doe Sevilla aan tijdens Pasen (31 maart & 1 april 2024). ‘Semana Santa’ wordt hier zelfs een hele week op een religieuze en traditionele manier gevierd.

Mooiste Bestemmingen Europa Sevilla

Plaza de España met de schitterende detailwerken

3. Valletta op Malta

Malta is een klein en zonnig eiland, net onder Sicilië. Hoewel het eiland niet heel drukbezocht is, staat Malta vooral bekend als een zonvakantie bestemming. Waarom dan een stedentrip? Omdat de hoofdstad van Malta, Valletta in zijn geheel op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat! Het is ook de één van de kleinste Europese hoofdsteden, met een omtrek van 1km². Er is dus enorm veel te zien, maar op hele kleine afstand van elkaar. Je kunt de stad in enkele dagen van top tot teen bekijken én met een vliegtijd van 3 uur ben je er ook zo. Eenmaal geland bezichtig je prachtige kathedralen, interessante musea en wandel je door de sierlijke straten. De Barrakka tuinen bieden een groene afwisseling en het Grootmeesterspaleis is indrukwekkend om te aanschouwen.

Onze SUNtip: Breng een bezoek aan de Blue Lagoon of Mdina, een beeldschone, goudkleurige, ommuurde stad. Door de kleinschaligheid van het eiland is een uitstap zo gemaakt!

valletta straten

De sierlijke straten van Valletta

4. Havenstad Dubrovnik

Hoor ik daar twee ingrediënten voor een geslaagde stedentrip? Een prachtige havenstad, aan zee gelegen… Yes! Volgens velen is Dubrovnik, waarvan het oude centrum op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat, de allermooiste stad aan de Adriatische Kust. Ga dat met eigen ogen zien! Waarom? Wat te denken van steile straatjes, paleizen en fonteinen? Of indrukwekkende kloosters, kerken en musea? Alles is even mooi! Langs de toegangspoort Pile loop je over Stradun naar de markt, Luža Square. Hier is het lekker bedrijvig en de toeristen verzamelen zich, om neer te strijken op een terras. Door de imposante forten van de stad, voelt het net alsof je terug in de tijd wordt geslingerd. Als je over de historische stadsmuren loopt, geniet je van het prachtige uitzicht over het water. Daarna plof je op je handdoekje aan Banja Beach met een drankje. Het is hier ook nog hartstikke betaalbaar! Dus… citytrip 2024 naar Dubrovnik? Ik zou ‘t doen!

Onze SUNtip: Liever een iets rustiger strand? Wandel dan in ongeveer een half uur naar Sveti Jacov. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht op de stad.

Vanaf dit punt heb je een schitterend zicht op Dubrovnik!

5. Pittoresk Estoril

Estoril? Nooit van gehoord! Maar daar komt nu verandering in. Estoril is een stad in Portugal en wordt vooral in het hoogseizoen drukbezocht door de supergunstige ligging ten opzichte van Lissabon. Neem je zwemkleding zeker mee, want dat is geen overbodige luxe tijdens je stedentrip in deze stad met mediterraan klimaat. Vul je dagen op het Praia do Tamariz strand waar de bootjes langsvaren, of loop gezellig over de boulevard richting buurplaats Cascais. In Estoril vind je trouwens één van de grootste casino’s van Europa, wat deze bestemming hartstikke geschikt maakt voor de vakantieganger die wel een gokje durft te wagen. Gegarandeerd plezier en je vliegt er ook nog eens heen voor een prikkie!

Onze SUNtip: Bezoek ook eens het karakteristieke Lissabon! Met slechts 30 minuten met de trein zit je in de welbekende gele tram de toerist uit te hangen.

Korte vakantie in Estoril

Op het strand van Estoril kun je heerlijk vertoeven

Stedentrip 2024

Een stedentrip is dé perfecte manier om in een paar dagen tijd het vakantiegevoel te krijgen, kennis te maken met nieuwe culturen en om lekker te shoppen. In één van deze verrassende steden kan dat hartstikke goed! Welke van deze steden heeft jouw interesse gewekt? Of had je zelf al een stad in gedachten? Neem in ieder geval eens een kijkje tussen al onze stedentrips. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Emiel Priem
Contentspecialist
Meer van Emiel Priem