6 minuten

Mijn SUNtips voor de leukste bezienswaardigheden in Andalusië

Gelegen in het zuiden van Spanje vind je één van de populairste regio’s van het land: Andalusië. Met steden als Sevilla, Marbella en Nerja snap ik wel dat het zo geliefd is. In zo’n groot gebied is natuurlijk ook een hoop te doen en te zien. Weet jij niet waar je moet beginnen met kijken? Om jou op weg te helpen heb ik al wat bezienswaardigheden in Andalusië voor je uitgekozen!

Struin door de hoofdstad van Andalusië: Sevilla

Als er één plaats is die jij niet mag missen is dat Sevilla. De hoofdstad van Andalusië is één grote bezienswaardigheid. Het is dan ook niet voor niets de mooiste stad van Spanje volgens velen. Sevilla heeft veel highlights die jij gezien wil hebben. Eén daarvan is Real Alcázar, dit is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Het paleis staat sinds 1987 op de UNESCO werelderfgoedlijst en is dan ook erg populair. Zowel van buiten als van binnen is deze bezienswaardigheid het bezoeken waard! Omdat deze bezienswaardigheid zo populair is, raad ik zeker aan om vooraf tickets te reserveren. Zo voorkom je dat je in de volle zon in de rij moet staan en heb je meer tijd om het paleis te bewonderen. Verder wil je Plaza de España, Metropol Parasol en Basilica de la Macarena ook zeker gezien hebben. Wil je het meest uit jouw bezoek aan Sevilla halen? Boek dan een verblijf in deze sfeervolle stad.

Onze SUNtip: dit zijn de mooiste steden van Spanje

bezienswaardigheden-Andalusie_sevilla

Bewonder de bijzondere grotwoningen van Guadix

De volgende bezienswaardigheid in Andalusië ligt tussen de Granada en Baza in. Guadix, beter bekend als het grottendorp is een erg bijzonder zicht. Met zo’n 2000 grotwoningen is dit de grootste grottenwijk van Europa. Hier wil je geweest zijn! Wil je naast rondwandelen door Guadix ook nog wat leren over de geschiedenis van het dorpje? Bezoek dan het Centro de interpretación Cuevas de Guadix museum. In de grotten is het zelfs in de zomer tussen de 18 en 20 graden, dus even afkoelen kan hier goed.

guadix_bezienswaardigheden-Andalusie

Beklim de rots van Gibraltar

Als je in één keer meerdere bezienswaardigheden in Andalusië wil zien, moet je naar Gibraltar gaan! Officieel valt dit gebied onder het Verenigd Koninkrijk, maar Spanje beschouwt Gibraltar als deel van Spanje. Naast een interessante geschiedenis, is hier ook veel te zien. Zo heb je de St. Michaels Cave die gevormd is door honderden jaren aan regenwater. Deze grot is zo groot, dat er zelfs wel eens concerten gegeven worden! Het letterlijke hoogtepunt, de Rots van Gibraltar kun je op verschillende manieren beklimmen. Het is een steile tocht van 426 meter.  Trek jij je wandelschoenen aan, of zit je liever even in de kabelbaan? Tijdens de tocht naar boven kom je ook langs de bekende berberapen.  Let goed op je spullen want het spreekwoord ‘brutale aap’ bestaat niet voor niets!

Onze SUNtip: de mooiste plekken door heel Spanje

rots-gibraltar

Even ontsnappen aan de drukte in natuurpark El Torcal

Ben jij na de drukte van de steden wel even toe aan wat rust? Dan is de volgende bezienswaardigheid in Andalusië speciaal voor jou! Kies één van de wandelroutes en ontdek de bijzondere natuur. En nee, deze keer loop je niet door een oase van groen, maar tussen de rotsen! Het gebied wordt ook wel het pannenkoekengebergte genoemd. Het lijkt namelijk wel of de stenen door iemand zijn opgestapeld. Heb je na het wandelen van een route nog niet genoeg gezien? Dan kun je ook mee met een gids die je van het pad af meeneemt naar onbekendere plekken in het gebied. Is het voor jou wel actief genoeg geweest? Rij dan door naar het nabijgelegen plaatsje Antequera en drink hier een verkoelend drankje op het terras.

bezienswaardigheden-andalusie_el-torcal

Geniet van zon, zee en strand op Playa de los Muertos

Een dagje aan zee kan natuurlijk ook niet ontbreken tijdens de vakantie. Laat dat nou eens goed uitkomen, want de volgende bezienswaardigheid in Andalusië is een strand! Playa de los Muertos is bijna ieder jaar weer het mooiste strand van Spanje. Ik snap wel waarom! Het water is nergens anders in het land zó helder. Neem dus zeker je snorkelspullen mee en ontdek de levendige onderwaterwereld. Let er wel op dat je niet te veel mee neemt, het paadje naar het strand is namelijk erg steil. Als je wat omloopt kun je via een makkelijker paadje naar beneden. Eenmaal op het strand is de tocht het zeker waard geweest!

Onze SUNtip: ontdek de andere mooiste stranden van Spanje

playa-de-los-muertos

Zoek de hoogte op bij El Caminito del Rey

Een tijd geleden heb ik de leukste bezienswaardigheden in Malaga al voor je verzameld. Eén daarvan hoort ook in dit lijstje zeker weer thuis. El Caminito del Rey in Andalusië is een bezienswaardigheid voor de echte waaghalzen. Durf jij het aan om op 400 meter hoogte boven de El Chorro rivier te wandelen? Ook loop je tijdens deze activiteit over een hangbrug en een pad met een glazen bodem. Ben jij al klaar voor deze adrenaline kick, of blijf je liever met beide benen op de grond?

caminito-del-rey_bezienswaardigheden-andalusie

Wandel over de hoge brug in Ronda

In het binnenland van Andalusië ligt het stadje Ronda, dit is één grote bezienswaardigheid. De stad is in tweeën gesplitst door een gigantische kloof waar de rivier door heen stroomt. Om van de ene naar de andere kant te komen, maak je gebruik van een brug van meer dan 100 meter hoog! De Puente Nuevo, de nieuwe brug is dan ook een beroemde bezienswaardigheid. Ook leuk om te bezoeken is de Plaza del Socorro. Dit is een gezellig plein met terrassen en restaurantjes. Heerlijk om even op je gemak te genieten van het zonnetje.

Onze SUNtip: wacht niet langer en boek hier jouw reis naar Spanje

ronda-bezienswaardigheden_andalusie

Rij naar één van de Witte Dorpjes

Een route langs de Witte Dorpjes is erg populair. Als je hier tijdens jouw vakantie niet de tijd voor hebt, is het een aanrader om er gewoon ééntje te bezoeken. Zo is Olvera één van de mooiste bezienswaardigheden in Andalusië. Het plaatsje ligt niet aan de kust, dus waarschijnlijk is het even rijden vanuit jouw hotel. Gelukkig is de route ernaartoe ook al een ervaring. Rij over kronkelige paadjes tussen de groene wijngaarden en heuvels door. Eenmaal aangekomen in Olvera bezoek je natuurlijk het kasteel. Vanuit daar kijk je uit over de sfeervolle witte huisjes, waar het om bekend staat!

olvera_bezienswaardigheden-andalusie

Naar welke bezienswaardigheid ga jij als eerst als je bent aangekomen in Andalusië?

Heb ik jou al over kunnen halen om dit jaar een bezoek te brengen aan één van de populairste vakantie regio’s in Spanje? Met zo veel bezienswaardigheden in Andalusië zul je je in ieder geval niet vervelen! Of je nu de drukte van de stad opzoekt in Sevilla, de waaghals uithangt bij El Caminito del Rey of gewoon even geniet van zon, zee en strand bij Playa de los Muertos. Tijdens jouw vakantie in Andalusië kan het allemaal. Op vakantie naar het zuiden van Spanje? Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Sanne van der Stelt
Reisspecialist
Meer van Sanne van der Stelt