7 minuten

De 20 mooiste steden van Europa

Oh Europa… Als er érgens een schat aan cultuurrijke en bruisende steden te vinden is, dan is het wel hier. Je kunt een stedentrip maken voor de sfeer, omdat je de bezienswaardigheden wil zien, de lokale specialiteiten uit de keuken wil proeven of op een heuse shopping spree wil gaan. Maar hmm… welke steden moet je dan bezoeken? Een goede vraag! Daarom: de mooiste steden Europa op een rijtje.

1. Historisch Rome

Roep tegen iemand: “stedentrip!”, en die persoon zal met grote waarschijnlijkheid denken aan Rome. Niet heel gek, want Rome is nog steeds het ultieme voorbeeld van kunst, cultuur en historie. Of het gaat om het iconische Colosseum, de Trevifontein, de talloze kerken en basilieken, het Vaticaan, het Pantheon of het Sint Pietersplein. Je kunt eindeloos doorgaan. En dan ook nog eens die Italiaanse keuken, zucht… Rome is misschien een cliché stedentrip bestemming, maar zo raar is dat helemaal niet en zeker niet erg. Zeg nou zelf: wie graag een stedentrip maakt, moet toch in Rome zijn geweest.

Onze SUNtip: Bezoek Villa Celimontana op de Celio heuvel en geniet van de rust.

mooiste steden europa

2. Bruisend Barcelona

Denk je bij het woord stedentrip niet aan Rome, dan zal Barcelona ongetwijfeld door je hoofd schieten. Een geliefde stedentrip bestemming, waar niets aan ontbreekt. De Sagrada Família, Parc Guell, héérlijke tapas, een even heerlijk strand en natuurlijk FC Barcelona. Het is een stad waar het leven zowel overdag als ’s nachts bruist. Wie hier komt cultuurhappen, zal de riem een paar gaatjes losser moeten maken. Ik zei het toch: aan Barcelona ontbreekt het je aan niets 😉.

Onze SUNtip: Bezoek de sprookjesachtige panden Casa Ametller en Casa Batllo.

europa steden mooiste

3. Modern Valencia

Nog zo’n mooie Spaanse stad. eentje die gezien wordt als het broertje van Barcelona. Valencia heeft enkele toepasselijke bijnamen gekregen zoals, de Sinaasappelstad. Zo wordt de stad ook weleens genoemd, dankzij de grote aantallen sinaasappels die hier groeien. De tweede naam die de stad draagt, is de moderne stad van kunst en wetenschappen. Die naam heeft de stad te danken aan het Ciudad de las Artesy Las Ciencias van de beroemde Valenciaanse architect Santiago Calatrava. Een indrukwekkend stad, midden in de stad, bestaand uit 6 onderdelen, waar kunst, cultuur en wetenschap samen een prachtig geheel worden. Het klinkt misschien een beetje vaag en daarom is het het beste om het zelf te gaan ervaren!

Onze SUNtip: Als je met de kids naar Valencia gaat is speelparadijs ‘Gulliver Park’ een absolute aanrader!

mooiste valencia steden europa

4. Romantisch Venetië

Aah Venetië, een stad om bij weg te dromen en waar je bij de eerste stap de romantiek meteen voelt. Hier dwaal je door de straatjes en langs de waterkanten om vervolgens een espresso te drinken op het sierlijke San Marco plein. Iedereen heeft weleens gefantaseerd over een tocht in een van de beroemde gondels, dobberend door de kanaaltjes, terwijl je zachtjes toegezongen wordt door de gondelier. Ja, de sfeer van Venetië moet je een keer geproefd hebben. Deze stad hoort ook echt in het lijstje mooiste steden Europa

Onze SUNtip: Koop een dagkaart voor de Vaporetto: het belangrijkste vervoersmiddel door de stad.

mooiste steden europa venetie

5. Gouden stad Praag

Praag is altijd een zeer goed betaalbare stedentrip in Europa en net even anders dan de Mediterrane steden, maar zeker niet minder mooi. De historie van Tsjechië is goed bewaard gebleven in deze stad en dat is goed terug te zien in de vele bouwwerken uit verschillende eeuwen. Tijdens je ontdekkingstocht door deze stad mag het oversteken van de Moldau over de Karelsbrug natuurlijk niet missen. Deze beroemde, 520 meter lange brug wordt gesierd door 30 heiligbeelden. Tel ze allemaal maar eens na. Wil je weten hoe laat het ondertussen is, kijk dan niet op je horloge of telefoon, maar kijk hoe laat het is op de astronomische klok op het raadhuisplein. Deze klok vertelt je niet alleen hoe laat het is, maar vertoont ook een prachtig schouwspel met bewegende figuren. Dan heb je ook nog het plein Staroměstskě námĕstí (spreek het maar eens uit), talloze prachtige bouwwerken en musea die ervoor zorgen dat je niet gauw uitgekeken bent. Dan is Praag óók nog eens de bierstad van Tsjechië met heel veel goed(koop) bier. Wat wil je nog meer?

Onze SUNtip: Ooit een dansend huis gezien? Nee? Kijk dan maar eens naar het Tančicí dům in Praag.

Praag

6. Levendig Lissabon

De stad gebouwd op zeven heuvels, waar je met wat ze noemen een “gouden blik” vanaf meerdere plekken over de hele stad uitkijkt. Dwaal je door de bochtige, smalle straatjes? Dan zal de schilderachtigheid je zeker betoveren. Deze authentieke straatjes zijn gevuld met kleine boetiekjes, winkels van grote merken en kunstgalerijen. In elke straathoek ontdek je telkens weer iets nieuws, terwijl op de hoogste heuvel het kasteel Castelo de São Jorge boven je uittorent. Het kasteel biedt trouwens een prachtig uitzicht over rivier de Taag en de stad. Daarnaast heb je ook nog eens tal van wijkjes vol restaurants, hippe barretjes en genoeg uitgaansgelegenheden om van te genieten. Kortom: in Lissabon voel je dat je leeft!

Onze SUNtip: Proef de lokale trots: Pastéis de nata. Een soort custard taartje.

Lissabon

7. Bloeiend Florence

De bakermat van de renaissance. Deze betoverende stad mag niet ontbreken op een lijst over de mooiste steden van Europa. Het straatbeeld van Florence is gevuld met nalatenschap uit die tijd en straalt een bijzondere romantiek uit. Florence behoort tot de belangrijkste steden ter wereld als het gaat om kunst en architectuur. Je bent hier dan ook niet zomaar uitgekeken. Het toonbeeld van Florence is de kathedraal Maria del Fiore: een waar hoogtepunt wat architectuur betreft. Evenals de Ponte Vecchio die de twee delen van Florence verbindt. Florence was ooit het thuis van kunstenaars als Da Vinci en Michelangelo. Hun werken zijn nog steeds te bewonderen in de vele musea van de stad. Vul dit aan met de vele knusse osteria’s, terrasjes, restaurants en heerlijke ijssalons, en je hebt een stedentripbestemming die een absolute must-see is.

Onze SUNtip: Breng een bezoek aan het reusachtige museum Uffizi.

florence

8. Levendig Londen

Een stad die eigenlijk geen introductie benodigd heeft. Of het nu gaat om de beroemde Big Ben aan de oever van de Theems, Buckingham Palace, de wissel van de wacht, Oxford Street. Of moderne monumenten als de London Eye en de Millennium Bridge. Londen is een stad waar je even echt ergens anders bent, en dat met zo’n korte reistijd! Geen reden dus om geen stedentrip te maken naar deze wereldstad.

Onze SUNtip: Bezoek de multiculturele wijk Soho, een samensmelting van verschillende culturen.

Londen

9. Schoon Sevilla

Houd je van zon, Spaanse cultuur en schoonheid? Dan is Sevilla een uitstekende bestemming voor een stedentrip. Een stad vol met verassingen en natuurlijk de bakermat van de Flamenco. De schoonheid van de stad is terug te zien in de bouwwerken, die zowel Spaanse als Moorse invloeden hebben. Wat dacht je van de kathedraal, wat ook nog eens het grootste Gotische gebouw ter wereld is! Ook bloedmooi is het koninklijkpaleis het Alcázar van Sevilla, maar het iconische beeld van Sevilla wordt gevormd door het Plaza de España. Een plein van 50.000 m² versierd met geschilderde tegeltjes, fonteintjes en bruggetjes. Een hele verademing om rond te mogen lopen. Uiteraard kun je hier ook de verste tapas proeven. Een stedentrip naar Sevilla? Ik zou ’t doen!

Onze SUNtip: Ontdek de mooiste wijk van Sevilla Santa Cruz, met zijn kronkelende straatjes en steegjes.

Sevilla

10. Modestad Milaan

In Milaan zit het gevoel voor mode diepgeworteld. Bij een stedentrip naar Milaan zul je daarom al gauw denken aan – je raadt het al – shoppen. Toch zijn het niet alleen de mooie winkels die van Milaan één van de mooiste steden van Europa maakt. Naast winkels, is de stad bezaaid met indrukwekkende musea, hippe eetgelegenheden en is ook de keuken van een hoogstaand niveau. En dan heb je nog de indrukwekkende Duomo. Het kloppende hart van de stad en een waar architectonisch wonder. Net als het rode kasteel Castello Sforzesco, dat maar liefst zeven musea huist! In Milaan geniet je dus van meer dan alleen shoppen.

Onze SUNtip: Ontdek het nachtleven in de wijk Navigli, vol kanaaltjes, restaurants en barretjes.

milaan

11. Adembenemend Athene

Hoewel de Griekse eilanden een geliefde vakantiebestemming zijn, zal je niet snel iemand horen zeggen naar Athene geweest te zijn. Toch gek, want de stad zit vol met sporen van de oude Griekse beschaving en dat maakt het een unieke stedentripbestemming. Het meest toonaangevende monument is toch wel de tempel op het Akropolis, dat bijna overal vanuit de stad zichtbaar is. Verder staat de stad vol met oude kerken, is er een klassieke markt genaamd Agora (een belangrijk archeologisch museum) en zijn er tal van heerlijke eet-/ uitgaansgelegenheden. Dus… ben jij straks de eerste die je kennissenkring vertelt over Athene?

Onze SUNtip: Ontdek het authentieke en gezellige karakter van de volksbuurt Plaka.

athene

12. Daverend Dubrovnik

Dubrovnik heeft veel van zijn hedendaagse bekendheid te danken aan de hitserie Game of thrones, die gebruik maakte van de stad als opname locatie. Of je fan bent of niet: de stad heeft heel veel te bieden. Het is namelijk een aan zee gelegen havenstad die zijn middeleeuwse charmes behouden heeft. Dit komt mede door de imposante stadsmuren, waarover je de hele stad kunt rondwandelen. Je kijkt uit over marmeren plaveien en sierlijke straatjes die leiden naar indrukwekkende paleizen. Tussendoor kun je neerstrijken op een van de vele terrasjes om met een verkoelend drankje bij te komen van alle mooie indrukken.

Onze SUNtip: Maak een boottocht naar het eiland Lokrum op 10 minuten varen van Dubrovnik.

Dubrovnik

Stedentrip naar Reykjavik, maar denk je bij een bezoek aan IJsland aan rondtrekken door indrukwekkende natuur en niet per se aan een stedentrip? Verkeerd gedacht, want Reykjavik heeft meer dan genoeg te bieden om je even lekker zoet te houden. Hippe koffietentjes en winkeltjes vullen het straatbeeld, net als de schattige, gekleurde huisjes. Sterke staaltjes architectuur bewonder je in bouwwerken als de aparte domkerk en het moderne nationale theater. Wie buiten stad ook een stukje wilt meepakken van de ruige landschappen van IJsland, kan een auto huren en de Golden Circle route berijden langs geisers, kratermeren en watervallen. Dit is wat IJsland zo typeert. In een paar dagen tijd kun je hier een zeer gevarieerde vakantie beleven.

Onze SUNtip: Bezoek de Blue Lagoon, een warmwaterbron met reinigende modder en mineralen.

Reykjavik

14. Nederig Napels

In Napels ontdek je het echte Italië: hectisch, maar daarom zo sfeervol. Je bewondert er enkele prachtige bezienswaardigheden, zoals Castel Nuovo, operatheater San Carlo, Piazza del Plebiscito en meer. Allemaal hoogtepunten op korte afstand van elkaar. Het leukste is echter zwerven door de sfeervolle en bovenal levendige straatjes, waar de waslijnen uithangen boven je hoofd. Van oudsher is het zuiden van Italië en dus ook Napels, armoediger dan het noorden van Italië. Dat zie je ook in de keuken, waar ze met simpele ingrediënten doeltreffend de heerlijkste gerechten weten te bereiden. Met als grootste voorbeeld de pizza die hier is uitgevonden! Meer weten over Napels? Lees dan dit reisverslag.

Onze SUNtip: Houd je tijd over? Maak dan eens een boottocht langs de Amalfikust en verwonder je aan alle tegen rotswanden gebouwde, gekleurde huisjes.

Napels

16. Prachtig Palma de Mallorca

Misschien is Palma de Mallorca ook niet een bestemming waar je snel aan denkt bij een stedentrip. Het is echter een geweldige bestemming als je in een paar dagen tijd stad en strand wilt combineren. En wat is Palma de Mallorca een mooie plek. Het is eigenlijk een klein Barcelona, want Antoni Gaudí die verantwoordelijk is geweest voor vele van de architectonische hoogstandjes in Barcelona, heeft ook zijn stempel op Palma weten te drukken. Dat zie je heel goed terug in bijvoorbeeld kathedraal la Seu. Daarnaast proef je de typische gezelligheid en sfeer van Mallorca. Als kers op de taart is een uitstapje naar een van de buitengewoon mooie stranden zo gemaakt.

Onze SUNtip: Ga voor een terrasje of restaurant naar Santa Catalina, de gezelligste wijk van Palma de Mallorca.

Mallorca

15. Boeiend Budapest

Budapest, ook wel de parel aan de Donau genoemd, is een stad vol mooie oevers, grote badhuizen, prachtige pleinen en indrukwekkende bezienswaardigheden. Eén van die bezienswaardigheden is het parlementsgebouw, dat het iconische gezicht van de stad vormt. Een ander indrukwekkende bezienswaardigheid is het Buda kasteel: een fort dat boven de stad uittorent en geheel op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Na het zien van alle deze bezienswaardigheden, is het natuurlijk tijd voor een bord met smakelijke goulash. De stad Budapest is inderdaad een pareltje.

Onze SUNtip: Maak een boottocht over de Donau: een andere leuke manier om de stad te leren kennen.

Budapest

16. Grandioos Granada

De grandeur van de stad Granada is onlosmakelijk verbonden met het Moorse paleis het Alhambra. Dit is verreweg de grootste trekpleister van de stad. Het paleis is gelegen op een heuvel en tekent mooi af tegen het Sierra Nevada gebergte. Een bezoek moet je dan ook zeker niet overslaan.
Het is echter niet het enige wat de stad te bieden heeft. Je dwaalt er langs slingerende straatjes die omhoog leiden door de wijk Albaiçin en je laat je imponeren door de gigantische kathedraal. Ook een pluspunt, bij je drankje wordt er volgens traditie nog steeds een gratis tapas geserveerd.

Onze SUNtip: In de wijk Albaiçin kun je ’s avonds een flamenco voorstelling in een grot bewonderen.

Granada

17. Mooi Málaga

Málaga is een mooie samensmelting van een modern en historisch centrum. Je hebt er grote winkelstraten met alle bekende merken aan de ene kant, en een historisch centrum met Romeinse en Moorse invloeden. Die invloeden zie je terug in het oude amfitheater en het Moorse fort Alcazaba. Málaga is tevens de geboorteplek van Picasso en veel van zijn werk is te bewonderen in het Picasso museum. Om het even compleet te maken is er ook nog eens een groot strand. Vamos a Málaga!

Onze SUNtip: Bezoek ook eens de botanische tuin Jardín de la Concepción. Een mooie afwisseling op de stad.

Malaga

18. Inspirerend Istanbul

Istanbul is de stad waar Europa en Azië samensmelten. Letterlijk en figuurlijk, want Istanbul heeft een Aziatisch en Europees gedeelte, gescheiden door de Bosporus. Hier ervaar je een bijzondere sfeer. Wandelend door het oude centrum vallen de ogen op het beroemde Aya Sofia en even verder op de blauwe moskee. Er is hier zoveel unieks te ervaren! Neem bijvoorbeeld plaats in een traditioneel koffiehuis of ding als een echte handelaar af op een souvenir bij de Grand Bazhaar. Dit alles wissel je gemakkelijk af met een bezoek aan het moderne stadsgedeelte Taksim, met gezellige terrassen, modewinkels, bioscopen en uitgaansgelegenheden. Deze grote afwisselingen maken van Istanbul een boeiende en inspirerende stad.

Onze SUNtip: Leer Istanbul op een andere manier kennen met een fietstocht onder begeleiding van een gids.

istanbul

19. Wonderlijk Wenen

Wenen is de hoofdstad en ook meteen de belangrijkste stad van Oostenrijk. De stad heeft zo’n 2 miljoen inwoners en heeft de grootste invloed op de ontwikkeling van cultuur, entertainment en wetenschap binnen Oostenrijk. Het is dan ook een echte wereldstad die veel toeristen trekt. Ondanks dat heeft de stad nog steeds die echte Weense gezelligheid en dat maakt het zo wonderlijk om te bezoeken. De stad biedt een prachtige combinatie van klassieke elementen met moderne elementen als hippe winkels en bars. Ook klassieke muziek leeft hier nog sterk en dat kun je zelf ervaren met een avondbezoek aan de Staatsopera of een Schlosskonzert in Schönbrunn: een prachtig paleis dat je gezien moet hebben tijdens je bezoek aan Wenen. De stad is eigenlijk één groot openluchtmuseum waar je de ogen goed de kost doet.

Onze SUNtip: Bezoek het Haus der Musik en leer op interactieve wijze meer over de klassieke muziek uit Wenen.

wenen

20. Pittoresk Porto

Porto. Wat kun je hier toch een fantastische vakantie doorbrengen. Een gemoedelijke en tegelijkertijd bruisende sfeer, culturele hoogstandjes, talloze bezienswaardigheden en een keuken om de vingertoppen bij af te likken. Maar wat Porto nu echt bijzonder maakt, is dat waar je blik ook op valt binnen de stad, het zou een schilderij op zichzelf kunnen zijn. Zó pittoresk is de tweede stad van Portugal. Wat je ook zoekt in een vakantie, Porto heeft het!

Onze SUNtip: • Ontdek het groene hart van de stad  in het prachtige park ‘Jardins do Palácio de Cristal’.

porto

De mooiste steden van Europa, wat is jouw favoriet?

Zoals je ziet zijn er binnen Europa meer dan genoeg stedentrips om op jouw bucketlist te zetten. Kun je niet wachten om een van deze steden te bezoeken? Kijk dan gauw eens in ons aanbod stedentrips. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin