5 minuten

Wat te doen in Napels, een persoonlijk reisverslag

Ik kan me rekenen tot één van de gelukkigen die Napels bezocht hebben. Er wordt weleens gezegd dat je eerst Napels gezien moet hebben en daarna pas mag sterven. Ik kan nu uit eigen ervaring zeggen dat dit waar is.

Ondanks de talloze bezienswaardigheden, is het de sfeer die het hart van de stad vormt. Geen enkele stad heeft zoveel sfeer als deze stad, gelegen aan de Vesuvius. Een sfeer die op-en-top Italiaans is. Scooters die door de straten razen, in elke straat ontelbare cafeetjes, waar de koffie rijkelijk vloeit, vitrines vol staan met de lekkerste zuid-Italiaanse gebakjes en uiteraard de mensen die nooit uitgepraat zijn. Het is er druk, hectisch zelfs. Maar het creëert een bijzondere levendige sfeer, zoals je die in geen andere stad vinden zal en voelt bij elk kasteel, paleis, kerk of wat voor monument je ook bezoekt. Eerst Napels zien, dan pas sterven. Het gezegde klopt.

Wat te doen in Napels

Napels is een stad waar je doorheen moet dwalen om echt de sfeer te proeven. Wandel door de vele straatjes, waar de was van la mama aan lijntjes boven je hoofd te drogen hangt en loop zeker door de straat naast het Dante plein. Het is letterlijk een straat gevuld met alleen maar boekenwinkels die hun boeken in grote bakken op straat zetten, voor iedereen die snel even een nieuw boek wilt uitzoeken. Er is zelfs een bibliotheek/café, waar je een drankje bestelt aan de bar en vervolgens een boek uitkiest om aan een tafeltje te lezen. Ik had het nog nooit eerder gezien. Om echt goed kennis te maken, zou je de eerste dag in Napels eigenlijk gewoon eens moeten ronddwalen. De dag sluit je uiteraard af in een van de talrijke pizzeria’s in de stad. De pizza is namelijk in Napels uitgevonden en hier maken ze hem nog steeds op zijn best.

Onze SUNtip: Maak met regelmaat als een échte Italiaan een tussenstop bij een koffiebarretje en drink een lekkere caffè aan de bar. Dat kost vaak maar €0,90 en je krijgt er ook een glas water bij.

De bezienswaardigheden binnen Napels

Na een kennismaking met de innige straatjes van Napels, is het natuurlijk tijd om de echte bezienswaardigheden te gaan ontdekken. Napels heeft er maar genoeg. Mijn ontdekkingstocht begon in het historische centrum. Hier ontdekte ik enkele bezienswaardigheden:

De basiliek van Santa Chiara

Gelegen vlakbij het plein Gèsu Nuovo met daar een eveneens prachtige kathedraal, vind je Santa Chiara. Het is vooral het beschilderde binnenplein dat hier de aandacht trekt. De muren, de bankjes, de pilaren… alles heeft een schildering met zijn eigen verhaal. Of je nu een snelle wandeling maakt over het binnenplein of er uren besteed om elke schildering te bestuderen: indrukwekkend is het zeker.

bezienswaardigheden van napels santa chaia

Binnenplein van Santa Chiara

Gèsu Nuovo

Dat de katholieke kerk vele rijkdommen heeft vergaard, is in deze kathedraal goed terug te zien. De kerk is prachtig versierd met beelden, schilderijen en vooral heel veel goud. Of je er nu van houdt of niet, het aanschouwen van zoveel rijkdom laat toch wel een indruk achter.

bezienswaardigheden napels: gésu nuovo

De Gésu Nuovo

Galleria Umberto I

Wie nog meer bezienswaardigheden wilt ontdekken, zal zijn weg moeten vervolgen richting de haven met onderweg een tussenstop bij de Galleria Umberto I: een winkelcentrum overkoepeld door een glazen dak. Een imponerend stukje architectuur én je vindt er ook nog eens leuke winkels. Een bezoekje waard dus.

bezienswaardigheden napels: galleria umberto 1

Galleria Umberto I

Castel Nuovo

Afhankelijk van langs welke kant je de Galleria verlaat, zul je ofwel uitkomen bij operatheater San Carlo, ofwel langs Castel Nuovo als je via de zijkant gaat. Ik deed het laatste. Waar ik als kind al gefascineerd was door ridders, had het kasteel voor mij natuurlijk een grote aantrekkingskracht. Het is een imposant kasteel aan de haven van Napels en door zijn omvang een van de grootste bezienswaardigheden van Napels. Mocht je ervoor kiezen, kun je (tegen betaling) een rondleiding krijgen door het hele kasteel.

bezienswaardigheid in napels

Castel Nuovo

Operatheater San Carlo

Iedereen kent wel het beeld van een theater zoals je die in films ook weleens ziet. Een grote zaal met een sierlijk podium waar de rode gordijnen dichtvallen en de belangrijkste gasten plaatsnemen op de balkons om te genieten van een prachtige voorstelling. Een opera fan ben ik niet, maar een rondleiding kon ik toch niet afslaan. Het San Carlo theater spreekt enorm tot de verbeelding.

bezienswaardigheden napels san carlo

De zaal van San Carlo

Piazza del Plebiscito

Mijn persoonlijke favoriete bezienswaardigheid van Napels is het plein van Plebiscito. Een enorm plein met aan de ene kant het koninklijk paleis en aan de andere kant de kerk San Francesco. Het is zeker weten het mooiste plein van Napels en het ligt gewoon om de hoek bij het operatheater. Héérlijk, zoveel hoogtepunten op korte afstand!

bezienswaardigheden in napels: Plebiscito plein

Piazza del Plebiscito

Palazzo Reale

Als je dan toch op het Plebiscito plein bent, kun je net zo goed even binnenlopen bij het koninklijk paleis van Napels. Een gigantisch paleis met ontelbare kamers, elk gesierd met schilderijen, plafondschilderingen en standbeelden. De paleistuin is ook erg mooi en biedt genoeg schaduwplekjes voor verkoeling op een warme dag. Ook de Italianen zelf komen graag naar deze tuin om hun lunchpauze door te brengen.

bezienswaardigheden napels: palazzo reale

De ingang van palazzo Reale

Castel dell’Ovo

Castel dell’Ovo is een kasteel op een schiereiland aan de kust van Napels. Het is (net als bijna alle bezienswaardigheden in Napels ) enorm groot en je kan heerlijk ronddwalen door het kasteel. Er vinden hier ook met regelmaat kunsttentoonstellingen plaats. Bovenal biedt het kasteel een prachtig uitzicht over de kust en stad. Een niet te missen bezienswaardigheid dus.

napels bezienswaardigheid

Castel dell’Ovo

Bezienswaardigheden in de omgeving van Napels

Napels heeft een centrale ligging en dat maakt de stad een uitstekende basis voor allerlei uitstapjes in de omgeving. Ik ben tijdens mijn vakantie ook buiten Napels geweest. Te beginnen met Vesuvius en Pompeï.

De ruïnes van Pompeï

Wie een beetje heeft opgelet bij geschiedenis, zal ongetwijfeld het verhaal van Pompeï gehoord hebben. Een Romeinse stad die verloren ging door een uitbarsting van de Vesuvius en later in vrij goede staat werd opgegraven. De ruïnes van Pompeï zijn te bezoeken en het is een bijzondere ervaring om door deze oude stad te lopen, ondanks dat het enorm toeristisch is.

Onze SUNtip: Probeer de enorme drukte enigszins te vermijden door Pompeï zo vroeg mogelijk op de dag te bezoeken.

wat te doen in napels: pompeï

Plein in Pompeï

De imponerende Vesuvius

Ook de vulkaan de Vesuvius is te bezichtigen. Het is mogelijk een wandeling te maken langs de krater en in de krater te kijken. Let wel op: ook Vesuvius is enorm toeristisch geworden dus verwacht wel langs een stuk of 5 souvenir kraampjes te lopen bovenop de Vesuvius. Desondanks is het een zeer unieke ervaring om de Vesuvius te bezoeken. Zeker met het achterliggende verhaal in het achterhoofd.

wat te doen in napels - vesuvius

De krater van Vesuvius

Maak kennis met de schilderachtige Amalfikust

Misschien het meest schilderachtige stukje van Italië. De Amalfikust bestaat uit verschillende kustplaatsjes met gekleurde huisjes tegen bergwanden opgebouwd, waardoor het lijkt alsof ze op elkaar zijn gestapeld. Ze zijn stuk voor stuk te bezoeken via de boot of met de bus en leuk voor dagtripjes. In deze kustplaatsjes zwier je door gezellige straatjes vol winkels en restaurants, leg je een handdoekje weg op het strand en dwaal je trapje op en af. De Amalfikust mag je zeker niet overslaan.

Onze SUNtip: Als je een plaatsje wilt bezichtigen aan de Amalfikust, bezichtig dan Positano. Dit plaatsje is verreweg het mooist!

wat te doen in napels - amalfikust

Positano aan de Amalfikust

Maak een dagtrip naar het blitse Capri

Op zoek naar het mooiste azuurblauwe water van Italië? Dat vind je rondom het eiland Capri. Een rotsachtig eiland, dat vele bezoekers trekt. Maak een boottocht rondom het eiland, bezoek de blauwe grotten, drink een cappuccino aan de haven of neem de lift om het bovenste deel van het eiland te bezichtigen. Capri is vooral een luxe bestemming, met een eigen horlogemerk en parfummerk. Het lijkt wel alsof het Saint-Tropez op een eiland is. Leuk voor een dagtrip is het zeker. Vanuit de haven van Napels gaan hier met grote regelmaat boten naartoe.

wat te doen in napels - capri

Iconische rotsen bij Capri

Sla het idyllische Procida niet over

Wellicht dat Procida wat minder bekend in de oren klinkt dan Capri. Goed mogelijk, want Procida is een vrij onontdekt pareltje. Het is een eiland een klein stuk buiten Napels en ook gemakkelijk per boot te bereiken. Het is een enorm rustig, idyllisch eilandje dat zo klein is dat je het hele eiland in drie kwartier over zou kunnen lopen. Een andere toerist ben ik hier niet tegengekomen, zo rustig is het. Terwijl de haventjes hier toch echt prachtig en sfeervol zijn en rond het eiland meerdere strandjes te ontdekken zijn. Het is een ware verademing om hier het hectische Napels voor een dag te verruilen voor rust en stilte. In plaats van alleen maar scooters zijn er op dit eiland heel veel locals die kiezen voor de fiets. Wat in Italië toch wel behoorlijk uniek is. Procida is enorm charmerend en een bezoek aan het eiland is denk ik de grootste SUNtip die ik hier kan geven.

wat te doen in napels - procida

Marina Corricella in Procida

Dwaal rond in het paleis van Caserta

Op een klein treinafstandje van Napels ligt de stad Caserta. De reden om deze stad te bezoeken, is het paleis met maar liefst 1200 kamers, waarvan 40 monumentale kamers versierd zijn met fresco’s. En de immense paleistuin met een diepte van 3 kilometer niet te vergeten. Een zondag besteding favoriet onder veel Italianen, omdat het gewoon heerlijk is in de tuin op een bankje neer te ploffen of op een kleedje te liggen in het gras. De tuin heeft aan het einde zelfs een waterval die uitkomt in een met standbeelden versierde vijver.

wat te doen in napels: paleis caserta

Paleistuin van Caserta

En als je er dan toch bent…Rome

Een dagtrip naar Rome, 226 kilometer van Napels vandaan en ook nog eens genoeg tijd overhouden om alle hoogtepunten van de stad te zien? Klinkt als gekkenwerk, maar toch is dit heel goed mogelijk. In een andere blog vertel ik daar meer over.

Dit waren de bezienswaardigheden van Napels

Napels is een ultiem sfeervolle stad met een erg goede centrale ligging, waardoor je wel een aantal weken vakantie volgemaakt krijgt en toch elke dag iets nieuws beleefd. Wil je meer weten over Napels? Stel me gerust een vraag of neem een kijkje in ons aanbod naar Napels.

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin