4 minuten

Hoe je Napels met Rome combineert

In een vorig artikel vertelde ik je wat er in en rondom Napels te beleven valt. Daar vertelde ik ook over een dagtrip naar de eeuwige stad Rome, vanuit Napels. Met een afstand van 226 kilometer tussen Napels en Rome én de vele bezienswaardigheden lijkt het een haast onmogelijke taak om dit in één dag te stoppen… toch kan het. En ik vertel je hoe!

Pak de hogesnelheidslijn tussen Napels en Milaan

Tussen Napels en Milaan reist een hogesnelheidstrein, met tussenstop in Rome. Dankzij de hoge snelheid van de trein ben je er in iets meer dan een uur. De trein raast met snelheden van meer dan 300 km per uur naar Rome toe. Je bent er zo dus. Tickets voor deze trein zijn te krijgen via internet, maar ook op het centraal station van Napels zijn tickets te verkrijgen. De treinmaatschappij .Italo heeft daar een eigen kantoor. Voor een retourtje ben je rond de € 50,- p.p. kwijt. Boek tickets wel van tevoren. Het is namelijk geen reguliere lijn, waarvoor je vlak voor vertrek je tickets nog even kunt halen. Zie het als een soort TGV-lijn.

Rome in één dag

Uiteraard kost het doorkruisen van Rome behoorlijk wat tijd. Het is daarom aanbevolen om vrij op tijd te vertrekken met de trein. Er zijn twee stations in Rome waar je uit kunt stappen. Ik ben bij Roma Termini uitgestapt om vervolgens een metro te pakken naar het Colosseum. Daar begon mijn route:

09.35 uur – Het Colosseum

Misschien wel het meest iconische bouwwerk van Rome en ook héél Italië. Door hier als eerste te beginnen, nog vrij vroeg in de morgen, kon ik de drukte redelijk goed omzeilen en was de wachtrij nog vrij kort. Druk is het hier natuurlijk altijd, maar het was nog niet zo druk dat je door hordes toeristen voor de voet gelopen wordt. Dat gaf uitgebreid de mogelijkheid om het Colosseum op eigen tempo te ontdekken.

het colosseum vanbinnen

Het Colosseum vanbinnen

10.50 uur – Forum Romanum

Het Forum Romanum ligt tegenover het Colosseum en was dan ook een logisch gevolg van mijn route. Een grote vlakte met ruïnes, die ooit het belangrijkste centrum van Rome vormden. Er zijn verschillende overblijfselen van bouwwerken – die ooit een tempel, huis of basiliek waren – en natuurlijk het Palatijn.

het forum romanum

Het Forum Romanum

Onze SUNtip: Tegenover het Colosseum ligt een van de ingangen van het Forum Romanum. Bezoekers van het Colosseum stromen massaal naar deze ingang, met als resultaat lange wachttijden. Loop daarom een stukje linksom het Forum Romanum voor een minder drukke ingang.

12.30 uur – De Trevifontein

Na een wandeling door het Forum Romanum, vervolgde ik de weg via de uitgang naar de Trevifontein. Op een kwartier lopen bereik je het centrum met daar om te beginnen de Trevifontein. De roem van deze fontein is door de schoonheid ervan wel verdiend, al stond de fontein wel droog voor onderhoud de dag van mijn bezoek. Ach, die pech kun je weleens hebben.

trevi fontein_onderhoud

De Trevifontein in onderhoud

12.50 uur – Het Pantheon

Ben je bij de Trevifontein, dan vervolg je vanaf daar gemakkelijk te voet de weg naar het Pantheon. Dit is een oude Romeinse tempel die goed bewaard is gebleven, dankzij de omdoping naar een nieuwe functie. Namelijk die van kerk. Wat dit Pantheon vooral bijzonder maakt, is het gat in het dak (oculus genoemd) dat zorgt voor een bijzondere lichtinval.

Onze SUNtip: Houd je van een gelato? Een paar straatjes bij het pantheon vandaan vind je een ijszaak met 150 smaken ijs. Aanrader! De naam van deze ijszaak is Della Palma.

het pantheon

Het Pantheon

13.34 uur – Piazza Navona

Vanaf het Pantheon vervolg je wederom makkelijk de weg naar de volgende bezienswaardigheid (na het eten van een ijsje bij Della Palma natuurlijk). Het plein met de naam Piazza Navona is een langwerpig plein uit de 15e eeuw dat veel toeristen, maar ook kunstenaars trekt. Het plein is gebouwd op de ruïnes van een stadion uit 86 voor Christus en de vorm van het stadion zie je hier nog steeds terug. Het plein wordt gesierd door één van de grootste en bekendste fonteinen van Bernini. Het plein is een prachtig zicht om te aanschouwen.

Piazza Navona

Piazza Navona

14.50 uur – De Spaanse trappen

Spaanse trappen in Italië? Een gekke benaming, maar de benaming is afkomstig van de Spaanse ambassade die hier aan dit vlindervormige plein met witte trappen heeft gezeten rond de 17e eeuw. Ook dit plein wordt gesierd met een fontein. Tevens een monument dat gewijd is aan de overstroming tijdens Kerst 1598. Het is een gezellig plein, dat door zowel toeristen en inwoners als gezellige ontmoetingsplaats gezien wordt. Je vindt hier ook nog eens een winkelstraat met designermerken. Oh, als het lijkt dat door de hoeveelheid tijd die ertussen zat dat het ver lopen is. Dat is niet zo ik heb heel misschien even op een terras gezeten.

spaanse trappen

De Spaanse trappen

15.30 uur – Vaticaanstad

Vanaf de Spaanse trappen is het een klein stukje lopen naar de metro, om die vervolgens te pakken richting Vaticaanstad. Hier heb ik het Sint Pietersplein bezichtigd. Een reusachtig plein, waar de Paus jaarlijkse zijn Paaszegen uitspreekt. Het plein is dankzij de grootte erg indrukwekkend. Ook de Sint-Pieter had ik graag bezocht. Echter was de rij hier te groot, omdat de tassen van bezoekers gescand moesten worden voor ze naar binnen mochten. Desalniettemin was het plein zelf een bezoek al meer dan waard.

Het Sint Pietersplein

16.20 uur – De Engelenburcht

De Engelenburcht, ook wel Castel Sant’ Angelo genoemd, was een bezienswaardigheid die ik voor mijn bezoek aan Rome nog niet kende, maar wel mijn hoogtepunt van het bezoek aan Rome was. Dat heeft deze bezienswaardigheid te danken aan het open dak bovenop de burcht dat een 360 graden uitzicht over Rome biedt. Waaronder een spectaculair uitzicht over Vaticaanstad.

het vaticaan

Uitzicht vanaf de Engelenburcht

De grootste hoogtepunten van Rome in 1 dag

En toen was het ineens een uur of vijf ’s middags en had ik al deze hoogtepunten van Rome bezichtigd. Natuurlijk is er in Rome nog veel meer te zien, maar als je dan toch een dag over hebt in Napels en je had Rome altijd al eens willen zien, dan krijg je in één dag toch een behoorlijk goede indruk van deze eeuwige stad. Dus ben je in Napels en heb je een dagje over? Rome ik zou ’t doen!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin