7 minuten

Mijn tips voor de mooiste bezienswaardigheden in Krakau

In juni heb ik samen met mijn broer Polen ontdekt! Vanaf Eindhoven Airport vloog ik naar Krakau, waar we de oude stad van Krakau hebben bezocht. We verbleven in de Joodse wijk Kazimierz en konden van daaruit alle bezienswaardigheden in Krakau op loopafstand bewonderen, om vervolgens via het indrukwekkende Auschwitz in Zakopane te belanden. Dat is een prachtig bergstadje met kilometerslange wandelroutes. Met deze tips heb jij binnen een paar dagen de mooiste bezienswaardigheden van Krakau gezien!

Bezienswaardigheden in Krakau

Krakau was tot de 17e eeuw de hoofdstad van Polen en dat zie je terug in de talloze authentieke gebouwen. Hierbij moet je denken aan kerken, kathedralen en kastelen die erg veel weg hebben van de Weense en Praagse bouwstijl. Het is niet voor niets dat Krakau door UNESCO wordt gezien als één van de mooiste steden van Europa. Wij zijn bij de volgende bezienswaardigheden geweest.

De Joodse wijk Kazimierz

Omdat we verbleven in de hippe joodse wijk Kazimierz was het verleidelijk om na aankomst hier gelijk rond te dwalen. Deze wijk is levendig en cultureel met talloze synagoges, bijzondere winkeltjes, knusse barretjes en eettentjes. Vroeger was dit al een wijk waar veel Joodse mensen woonden, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Joodse mensen hier verplicht naar gedeporteerd. tegenwoordig wordt Kazimierz niet meer alleen door joden bewoond, maar je ziet nog wel veel traditioneel geklede Joodse mensen rondlopen.

Mijn SUNtip: Proef een typische ‘zapiekanka’, een goed gevuld stokbroodje met véél kaas en andere lekkere ingrediënten.

bezienswaardigheden-Krakau_Kazimierz

Kazimierz bestaat voornamelijk uit smalle, knus ingerichte straatjes

Het Wawel kasteel in hartje Krakau

Je kunt er niet omheen en in elk deel van de oude binnenstad vang je er wel een blik van op… Ik heb het over het indrukwekkende Wawel kasteel! Tijdens ons bezoek aan Krakau zijn we er meerdere keren langsgekomen en iedere keer was het aanzicht bijzonder om te zien. Doordat het op een rotsachtige helling ligt moet je wel een klimmetje maken om bovenop te komen, maar dat is het zeker waard! Binnen de muren van het kasteel vind je verschillende kerkjes, pleinen en torens. Vroeger was dit het thuis van de Poolse koningen en later van de president, maar tegenwoordig is het kasteel één groot (openlucht) museum.

bezienswaardigheden-Krakau_Wawel

Binnen de muren van het Wawel kasteel staan diverse indrukwekkende gebouwen

Mijn SUNtip: Als je vanaf de overkant van de rivier de Wisla komt aanlopen, heb je een panoramisch uitzicht over het Wawel kasteel. Erg prachtig om te zien!

bezienswaardigheden-Krakau_wawel-1

Rynek Glowny: het grootste middeleeuwse plein van Europa

Rynek Glowny is een grote, open plek in hartje Krakau en stamt uit de 13e eeuw. Het wordt uiteraard omringd door paleizen en kerken, maar ook door kleurrijke herenhuizen. Je vindt er onder andere de lakenhal, een overdekte markt waar stoffen verhandeld werden, en de Raadhuistoren. Zodra de zon onder gaat, komt het plein pas echt tot leven. Ga het terras op om te dineren of slenter rond en bekijk wat voor soort act de straatartiesten opvoeren.

Mijn SUNtip: Wil je de Poolse keuken proeven? Loop dan in 5 minuten naar Pierogarnia, een typisch Pools eettentje waar je ‘pierogi’ kunt eten.

bezienswaardigheden-Krakau_Rynek-glowny

Neem plaats op een terrasje en geniet van de levendige sfeer!

De gotische Sint-Jozefkerk

De Sint-Jozefkerk is één van de mooiste kerken die ik heb gezien in Krakau. In de wijk Podgórze pronkt deze gotische kerk, die in de 20e eeuw is gebouwd in opdracht van de inwoners. Zij stoorden zich aan een eenvoudig kerkje dat er eerst stond. Er moest een nieuwe en waardige kerk voor terug gebouwd worden. Dat is zeker gelukt! Met een 80 meter hoge kerktoren en alle kleine details die bevestigd zijn aan gevels, kan je hier uren naar kijken zonder verveeld te raken!

Mijn SUNtip: Omdat de kerk redelijk afgelegen ligt, kan je het best de elektrische step pakken. Je hoeft alleen maar de app te downloaden en je bent klaar om door de stad te sjeezen!

bezienswaardigheden-Krakau_st.jozef-kerk

De 80 meter hoge toren past niet eens fatsoenlijk op de foto!

De communistische wijk Nowa Huta

Als je fan bent van geschiedenis en dan in het bijzonder van de Sovjettijd, mag een bezoek aan Nowa Huta niet ontbreken in de lijst van mooiste bezienswaardigheden van Krakau. Deze communistische wijk in het oosten van Krakau werd na de Tweede Wereldoorlog uit de grond gestampt en betekent vrij vertaald ‘nieuwe staalfabriek’. In de buurt staat namelijk de grootste staalfabriek van Polen. Grote, imposante gebouwen, gescheiden door brede wegen vormen hier het straatbeeld. Nowa Huta is ook de wijk waar het imposante standbeeld van Lenin stond. De sloop hiervan was ook meteen het symbolische einde van de Volksrepubliek Polen.

Mijn SUNtip: Boek een tour met een gids naar de staalfabriek, dan ga je letterlijk 40 jaar terug in de tijd. Een unieke ervaring!

bezienswaardigheden-krakau_nowa-huta

De typische communistische bouwstijl in deze wijk

Bezienswaardigheden in de omgeving van Krakau

Krakau ligt in de provincie Woiwodschap Klein-Polen en heeft nog véél meer te bieden dan alleen een bezoek aan Krakau zelf. Deze bezienswaardigheden in de buurt van Krakau mag je niet missen.

Auschwitz I en Auschwitz II

Auschwitz is een plek die ik altijd al heb willen bezoeken. Nu we in de buurt waren kon een bezoek dan ook niet ontbreken. We hebben een auto gehuurd en zijn zelf zo’n 70 km naar Auschwitz gereden vanuit Krakau, maar je kan er ook voor kiezen om met de bus te gaan. Al bij aankomst zie je de hoge, met prikkeldraad afgezette muren en de barakken op je afkomen. En dan moet de tour nog beginnen… Wij werden in 3,5 uur door zowel Auschwitz I als Auschwitz II (Auschwitz-Birkenau) geleid door een zeer ervaren gids, die met veel respect dingen op een zodanige manier kon overbrengen dat je er gewoon kippenvel van kreeg. Van verlaten gaskamers, achtergebleven schoenen, volledig ingerichte barakken en het lange treinspoor, als je er bent komt het verhaal nog veel harder binnen.

Mijn SUNtip: Boek je tickets ruim van tevoren online, dan weet je zeker dat je meekan met een rondleiding.

bezienswaardigheden-Krakau_auschwitz

Het welbekende spoor…

Wieliczka zoutmijnen

Door de drukke planning zijn we hier niet zelf geweest, maar de Wieliczka zoutmijn schijnt een bijzonder mooie bezienswaardigheid in de omgeving van Krakau te zijn. Het is de oudste zoutmijn ter wereld en na een afdaling van maar liefst 327 meter kom je terecht in 20 verschillende soorten ruimtes, waaronder een zoutmeer dat prachtig verlicht is. Wat mij betreft is dit zeker een bezoekje waard!

bezienswaardigheden-Krakau_zoutmijn

het zoutmeer is schitterend verlicht!

Zakopane

Na de indrukwekkende rondleiding in Auschwitz zijn we verder gereden naar het bergachtige zuiden van Polen en kwamen we in de avond aan in Zakopane. Dit is de meest toeristische plek in Zuid-Polen en staat vooral te boek als wintersportcentrum. Vanaf mei verdwijnt de sneeuw voor de zon in het achterliggende Tatragebergte en verandert Zakopane in een uitvalsoord voor wandelaars. Hier komen vooral Poolse mensen zelf, zij zijn namelijk fervent wandelaars. Soms komen hele families hier samen om te gaan wandelen. In Zakopane proef je verder de typische bergsfeer; je hoort Poolse bergmuziek en ruikt de Poolse worst die gerookt wordt. Als je goed om je heen kijkt zie je ook een typische bouwstijl terugkomen: houten huisjes met veel details in het houtwerk.

Mijn SUNtip: Wil je in Zakopane al een prachtig uitzicht op het achterliggende gebergte? Dineer dan op het dakterras in de hoofdstraat Krupowski.

bezienswaardigheden-Krakau_Zakopane

Een typisch berghuisje in Zakopane

Hiken in het Tatra gebergte

Het Tatragebergte ligt op de grens van Polen en Slowakije en heeft diverse wandelroutes die samen goed zijn voor een lengte van 250 kilometer. Het natuurgebied heeft een aantal uitschieters, waaronder de Kozi Wierch, Swinica en Kasprowy Wierch en staat verder bekend om de prachtige, kraakheldere meren. Je kan ervoor kiezen om naar het meest bekende meer van het Tatra gebergte te gaan, de Morskie Oko, maar wij hebben een andere route met meren gevolgd die wat minder toeristisch was maar minstens, zo niet mooier is. Ons beginpunt lag bij de ingang van de kabelbaan naar Kasprowy Wierch, maar in plaats van de kabelbaan naar boven te nemen, besloten wij een uitdagend wandelpad te kiezen en zo’n 1400 meter te stijgen naar de top van Kasprowy Wierch. Onderweg kwamen we langs diverse bergmeren, maar de Czarny Staw is er eentje om letterlijk in te lijsten. Wat een schilderachtige plek!

bezienswaardigheden-Krakau_tatra-national-park

Is dit geen schilderachtig plaatje?!

Van tevoren werd er op diverse websites gewaarschuwd voor wilde beren die dichtbij de routes leven, maar wij hebben er gelukkig geen gezien. Eenmaal aan de top staken we even de grens over naar Slowakije… Weer een land afgestreept!  Daarna was het tijd voor een welverdiend ijsje. Oke, toegegeven, we hebben de hele rit niet weer helemaal naar beneden gelopen. De kabelbaan terug naar beneden was te verleidelijk om niet te nemen na zo’n 7 uur hiken 😉.

bezienswaardigheden-Krakau_tatra

De top is in zicht! Of nou ja, in de wolken…

Mijn SUNtip: Plan je eigen wandelroute via deze website. Dan zie je ook meteen hoe wij zijn gelopen en zie je diverse statistieken over jouw geplande route.

De bezienswaardigheden in Krakau wachten op je!

Zoals je hebt kunnen lezen hebben wij in 5 dagen zo veel mogelijk gedaan in Krakau en omgeving. Je zou er veel langer kunnen blijven als je bijvoorbeeld meer wilt wandelen in het Tatra natuurpark. Maar met een stedentrip naar Krakau van 5 dagen heb je alle tijd om de bezienswaardigheden van Krakau te zien. Ik zou er graag nog een keer terugkomen om langer te wandelen in het berggebied. Een stedentrip beleven naar Krakau? Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Emiel Priem
Contentspecialist
Meer van Emiel Priem