4 minuten

Weekend in Madrid: de leukste dingen om te doen

Begin februari ben ik samen met vrienden een weekend Madrid op voetbal- en stedentrip geweest. Madrid is een stad die misschien voor veel Nederlanders wat onbekender is dan bijvoorbeeld Barcelona of Valencia. Erg zonde, want Madrid behoort zeker tot de mooiste steden van Spanje! Leuke restaurants, gezellige pleintjes, prachtige architectuur en natuurlijk de stad waar Atletico en Real hun thuiswedstrijden spelen. Ben jij benieuwd wat wij allemaal hebben gedaan en wat voor toffe activiteiten je kan doen in de hoofdstad van Spanje? Lees dan snel verder!

Slaap in het RIU Plaza España midden in het centrum van Madrid!

Vanaf de luchthaven is het een klein half uurtje rijden om het centrum van Madrid te bereiken. Hier raad ik je zeker aan om in het RIU Plaza España te verblijven. Dit hotel van de bekende RIU-keten is ideaal gelegen om je weekend Madrid door te brengen. Het imposante oude kantoorgebouw beschikt over 550 ruime kamers met heerlijke bedden. Hiernaast is er een uitgebreid ontbijt beschikbaar met alleen maar verse gerechten die de hele ochtend worden klaargemaakt door de chef-koks!

RIU Plaza España beschikt op de bovenste (27e!) etage over een prachtig dakterras. Hier worden de lekkerste cocktails en andere drankjes geserveerd met goede muziek op de achtergrond. Het terras geeft je een uniek 360 graden uitzicht over de stad, vooral tijdens zonsondergang! Zorg er dus zeker voor dat je tijdens je weekend in Madrid een paar uurtjes vrij houdt om tijd door te brengen op deze unieke plek.

Riu Plaza Madrid

Mijn SUNtip: Ook hotel Mayorazgo en hotel H10 Tribeca zijn prachtige stadshotels om bij te komen na een drukke dag Madrid verkennen.

Mijn persoonlijke tips voor een weekend naar Madrid

Vanaf Brussel, Amsterdam en Düsseldorf sta je al binnen 2 uurtjes in Madrid. In deze stad valt genoeg te beleven om je weekend naar Madrid in te vullen. Hieronder vind je de must-do activiteiten voor je mini-vakantie!

Ontdek de leukste pleinen en wijken van Madrid

Plaza Mayor

Madrid is een wereldstad, maar is te voet prima af te leggen. Een plein waar je tijdens je weekend zeker wat kan eten of drinken is het Plaza Mayor. Dit is een van de meest populaire en mooie stadspleinen van de stad. Het plein wordt omringd door een imposant gebouw met verschillende toegangspoorten. Hier vind je genoeg leuke restaurants met terrasjes waar je de lekkerste tapas en paella kan eten.

Plaza Mayor - weekendje Madrid

Plaza Santa Ana

Een ander gezellig plein is Plaza Santa Ana. Zeer geliefd onder toeristen, maar zeker ook onder de lokale bevolking van Madrid. In de middag zit je hier heerlijk in de zon waar je kan genieten van een heerlijke lunch. ‘s Avonds kan je zowel binnen als buiten zitten om tegen een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding heerlijk dineren of een terrasje pakken.

Plaza de España

Naast het RIU-hotel ligt zoals je al zal verwachten het Plaza de España. Een prachtig gebied met mooie monumenten, pleinen en flora. Zeker de moeite waard om ’s ochtends na het ontbijt doorheen te lopen! Een bezoek aan het koninklijk paleis is ook een aanrader. Erg indrukwekkend om te zien hoe het er hier van binnen uitziet.

Koninklijk Paleis Madrid

Park Retiro

Net als Valencia, heeft Madrid een stadspark waardoor het even lijkt of je in een totaal andere wereld bent beland. De naam van dit park is Park Retiro. Met prachtige tuinen, wateren en monumenten kan je hier even helemaal tot rust komen tijdens je weekend naar Madrid. Locals gebruiken dit park ook om te sporten en relaxen. Daarom is er altijd iets te beleven op deze unieke locatie midden in de stad.

weekendje Madrid

La Latina

Wanneer je vanaf het RIU-hotel, via Plaza Mayor naar rechts gaat, kom je uit in de wijk La Latina. Dit is een prachtige wijk waar je eigenlijk overal waar je kijkt heerlijk kan eten en drinken. Ook de gebouwen zijn prachtig te noemen. Kijk ook zeker of je een plekje kan vinden op het terras van Plaza de Paja, echt een aanrader.

Mijn SUNtip: Bekijk hier nog 5 andere verrassende stedentrips! 

Verken Madrid per fiets of bus!

In een weekend is het lastig om een goed beeld te krijgen van de gehele stad, zonder gebruik te maken van wat andere vervoersmiddelen dan te voet. Daarom raad ik je zeker aan om een fietstour te boeken. Wij regelden dit van tevoren via Baja bikes. Een Nederlandse gids liet ons binnen 3 uur een groot gedeelte van de stad zien waarbij hij leuke informatie vertelde. Ook met de hop-on-hop-off bussen kan je de stad snel leren kennen. Er zijn twee routes die telkens weer verschillende delen van de stad laten zien. Wanneer het goed weer is kan je heerlijk met open dak de stad verkennen.

weekend in Madrid

Bezoek een wedstrijd van Real of Atletico Madrid

Wanneer je een weekend weg graag combineert met een voetbalwedstrijd is Madrid de unieke uitkomst. Hier heb je naast topvoetbal ook nog eens grote kans op mooi weer. Madrid kent namelijk bijna 300 zonnige dagen per jaar. Zowel Atletico Madrid als Real Madrid zijn het bezoeken tijdens je stedentrip meer dan waard.

Atletico Madrid heeft sinds een aantal jaar een volledig nieuw stadion gekregen; het Wanda Metropolitano. Met een capaciteit van ruim 70.000 toeschouwers zeker een indrukwekkend beeld. Je hebt in het gehele stadion prima zicht op het veld. Een biertje in het supporterscafé na de wedstrijd is ook zeker een aanrader, wij hebben zelfs nieuwe vrienden gemaakt met supporters van Atletico!

Atletico in Madrid

Ook het stadion van Real Madrid, Santiago Bernabeu, moet zeker op de bucketlist staan van iedere voetballiefhebber. Het stadion van de ‘’Koninklijke’’ biedt sinds de verbouwing plaats aan 81.000 fans. Een wedstrijd van Real Madrid bijwonen is een beleving die je niet snel zal vergeten!

Wij waren op vader-zoon weekend en hebben de wedstrijd Atletico Madrid- Las Palmas bezocht. Het werd een 5-0 overwinning voor ‘’ Los Colchoneros’’ waarbij landgenoot Memphis Depay zijn doelpuntje meepikte. Na de wedstrijd hebben we nog heerlijk in de zon een biertje gedronken bij het supporterscafé van de club. De volgende dag hebben we nog een stadiontour in het Bernabeu gedaan wat eveneens meer dan de moeite waard was!

weekend Madrid

Hebben deze tips je over de streep getrokken om binnenkort een weekend naar Madrid te plannen?

Naar mijn mening is Madrid een ideale stad voor een weekend met je partner, gezin of vrienden. Spaanse steden als Sevilla of Barcelona, zijn natuurlijk ook supertoffe steden, maar Madrid heeft een speciaal plekje in mijn hart gekregen. Daarom raad ik je zeker aan om snel een weekend naar Madrid te plannen! Bekijk snel onze stedentrips naar Madrid op SUNtip.nl. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Justin Goverde
Reisspecialist
Meer van Justin Goverde