5 min

De 7 mooiste steden van Spanje

Eerder schreef ik al eens over de mooiste Costa’s, de mooiste Spaanse badplaatsen en beste hotels van Spanje. Echter heeft Spanje dankzij een rijke cultuur en historie véél meer te bieden dan alleen strandvakanties. Met de schitterende architectuur, de schilderachtige strandjes en indrukwekkende monumenten behoren de steden van Spanje niet alleen tot de mooiste van Europa, maar van de hele wereld. Welke de mooiste zijn, zet ik in deze lijst op een rijtje. Dit zijn de top 10 mooiste steden van Spanje!

1. Het grandioze Granada

Wanneer we het hebben over Spaanse steden verwacht je misschien dat Barcelona of Madrid bovenaan staan, maar ik heb gekozen voor de stad Granada. Een sprookjesachtige stad à la 1001 nachten, dankzij de Moorse invloeden. Een stad waar de Spaanse cultuur in harmonie is met de Moorse cultuur. Van Flamenco voorstellingen in een grot en beeldschone plaza’s en kathedralen tot de schilderachtige Moorse wijk Albaicín met indrukwekkende uitzichten op het Moorse paleis Alhambra met het Sierra Nevada gebergte op de achtergrond. Geen wonder dat deze stad de nummer één plek krijgt in deze lijst mooiste steden van Spanje.

Wanneer je in Granada plaatsneemt op het terras om nog even na te genieten van al dat moois, worden de tapas hier als vanouds standaard, zonder extra kosten, bij een drankje geserveerd. Het is dan ook een echte SUNtip om aan deze stad een bezoek te brengen. Een bezoek aan deze stad valt trouwens goed te combineren met een bezoek aan Málaga, omdat je waarschijnlijk landt in deze stad. Over Málaga straks meer! Maar nu eerst…

mooiste-steden-spanje_granada

Het uitzicht op het Alhambra

2. Het bruisende Barcelona

Barcelona is een echte wereldstad waar het leven dag en nacht bruist. Dat zie je, hoor je, voel je en proef je. Een stad die alle zintuigen heerlijk prikkelt en waar zóveel te beleven valt. De Sagrada Família, Parc Guell, heerlijke tapas, een even heerlijk strand, het befaamde FC Barcelona en tsja… ga zo nog maar even door. Barcelona herbergt een schatkist aan belevenissen. Hier moet je ooit zijn geweest. Het is dan ook terecht dat deze levendige wereldstad een plekje verdient in de lijst mooiste steden van Spanje.

Onze SUNtip: Maak een wandeling over de spectaculaire wandelpromenade Las Ramblas en kijk je ogen uit aan alle winkels en straatartiesten.

mooiste-steden-spanje_barcelona

Zij nemen even pauze bij Montjuïc

Meer over Barcelona

3. Veelzijdig Valencia

In oktober 2018 door Zoover uitgeroepen tot beste stedentrip bestemming van Europa: Valencia, ook wel de sinaasappel stad genoemd, biedt een heerlijke botsing tussen historie en moderne wetenschap. Aan de ene kant heb je “de stad van Kunst en Wetenschap”: een complex van 6 hypermoderne gebouwen met onder andere het grootste aquarium van Europa. Aan de andere kant heb je een historisch stadscentrum met de kathedraal van Valencia, het imposante Plaza del Mercado en nog veel meer. Ook geniet je hier van culinaire hoogstandjes in trendy restaurants of in authentieke tapasbars. Wist je trouwens dat Paella oorspronkelijk uit Valencia komt? Culinaire hoogstandjes, ik zei het toch. Oh, en er is ook nog een breed strand. Pak de koffers maar!

Onze SUNtip: Maak een kanotocht tussen de gebouwen van “de stad van Kunst en Wetenschap” over een helderblauw meer.

mooiste-steden-spanje_valencia

je kijkt je ogen uit in Valencia

Meer over Valencia

4. Het mooie Málaga

Málaga is een bestemming die over de jaren steeds meer aan populariteit wint en dat nog steeds doet. De stad heeft een unieke mix van historie, cultuur, een bruisend modern centrum en natuur. Ook niet onbelangrijk: er is een heerlijk strand aanwezig. Málaga is trouwens een uitstekende uitvalbasis om meer van Andalusië te ontdekken en bijvoorbeeld perfect te combineren met Granada (zo heb ik het ook gedaan). Maar neem voor je verder reist, zeker de tijd om deze stad vol Romeinse en Moorse invloeden te ontdekken. Bezichtig bijvoorbeeld het Amfitheater, het prachtige park en het indrukwekkende Moorse fort Alcazaba. Málaga is tevens de geboorte plaats van Picasso en er is een museum gewijd aan zijn werk. Málaga is dan ook een fantastische mix met alle ingrediënten voor een geslaagde stedentrip.

Onze SUNtip: lees meer over de bezienswaardigheden van Malaga

mooiste-steden-spanje_malaga

Uitzicht vanaf het Alcazaba

Meer over Málaga

5. Magistraal Madrid

De hoofdstad van Spanje zijn, 3.2 miljoen inwoners hebben en dan toch kleinschalig en intiem aanvoelen. Dat kan alleen maar de stad Madrid zijn! Sfeer gaat hier boven alles en dat ervaar je op de vele schitterende plaza’s die te vinden zijn in deze stad. Van het imposante Plaza Cibeles tot het knusse Plaza Mayor. Ze hebben elk hun eigen charmes. Wie van kunst houdt, mag het befaamde Prado-museum natuurlijk niet overslaan. Evenals het 3.000 kamers tellende koninklijke paleis, wat na Versailles het grootste paleis van Europa is. Elke kamer herbergt kunstschatten; een gedeelte van het paleis en de prachtige tuin zijn open gesteld voor bezoek. Maar naast alle kunstschatten is Madrid ook  een heerlijke stad om te shoppen en op een van de vele terrasjes gewoon te genieten van een hapje en drankje. Denk daarom bij het plannen van je volgende stedentrip zeker ook aan Madrid.

Onze SUNtip: Ontdek een beetje van het oude Egypte bij de Templo de Debod: een oude Egyptische tempel overgebracht vanuit Egypte naar Spanje. Uniek in Europa!

mooiste-steden-spanje_madrid

Het knusse Plaza Mayor

Meer over Madrid

6. Beeldschoon Sevilla

Sevilla is een betoverend mooie stad vol kleur, historie en charmante kronkelende straatjes. Waar Sevilla zijn plek in deze lijst mooiste Spaanse steden aan heeft verdiend, zijn de iconische bouwwerken met zowel Spaanse als Moorse invloeden. Denk aan het wonderschone koninklijke paleis Alcázar, of de kathedraal . Dit is het grootste Gotische bouwwerk van de wereld! Maar het echte hoogtepunt is toch wel het Plaza de España plein van 50.000 m² en helemaal versierd met geschilderde tegeltjes, fonteintjes en bruggetjes. Als daar je mond niet van open valt. Verder is Sevilla de warmste stad van Spanje en de bakermat van de flamenco. Cultuurhappen doe je dus met je mond vol!

mooiste-steden-spanje_sevilla

Erg romantisch dat Sevilla

Meer over Sevilla

7. De charmes van Palma de Mallorca

Palma de Mallorca is de hoofdstad van Mallorca en tevens van de hele Balearen eilandengroep. Het is gesticht door Romeinen en later ook nog eigendom geweest van de Arabieren. Allemaal lieten hier hun sporen na. Ook Antoni Gaudí (architect achter de Sagrada Familia) heeft zijn sporen nagelaten in de architectuur van de stad. Palma de Mallorca wordt daarom ook wel Barcelona in het klein genoemd. Hier laat je je al slenterend charmeren door de prachtige pleintjes en huisjes. En aan de kathedraal la Seu en kasteel Bellver zul je je ook vergapen. Met de aantrekkingskracht van Mallorca en de pracht van Barcelona die samenkomen, kan het eindresultaat dan ook niet anders dan een prachtige stad zijn.

mooiste-steden-spanje_palma de mallorca

Kathedraal la Seu

Meer over Palma de Mallorca

Wat vind jij de mooiste stad van Spanje?

Het was heel wat wikken en wegen. Elke stad heeft zijn eigen schoonheden en charmes, maar dit zijn volgens mij dan toch echt de 7 mooiste steden van Spanje. Welke Spaanse stad vind jij het mooist?

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin