4 minuten

De mooiste plekken in Spanje

De mooiste plekken in Spanje? Dat zijn er een hoop! Van een indrukwekkend, wereldberoemde bouwwerk in het midden van een grote stad, tot een rustig baaitje dat door de meeste toeristen nog niet is ontdekt. Lekker breed, maar dat houdt het lijstje ook afwisselend. Dit zijn de mooiste plekken in Spanje!

De Sagrada Familia

We trappen het lijstje af met beroemde Sagrada Familia in Barcelona. Een iconische Basiliek naar het ontwerp van Antoni Gaudí. Al sinds de eerste steen gelegd werd in 1882, wordt er voortdurend aan dit meesterwerk gebouwd en zal het naar verwachting pas in 2026 af zijn. Een uniek en prachtig bouwwerk met ongekend veel details, wat de basiliek uniek in zijn soort maakt. De roem is dus zeker verdiend, evenals een plek in deze lijst.

Sagrada Familia mooiste plek in spanje

De Sagrada Familia

De woestijn Bardenas Reales

Een woestijn in Europa? Hou die slechte grapjes voor je, zal je misschien denken. Toegegeven: de eerste keer dat ik erover hoorde, was ik net zo verbaasd. Toch is het waar! Natuurpark Bardenas Reales is de enige woestijn in Europa en behoorlijk indrukwekkend om te aanschouwen. De woestijn bestaan met name uit rotsen en steen in allerlei vormen, uitgehouwen door de regen. Het uiterlijk heeft iets weg van de natuurparken in Utah en het is niet gek dat films als ‘The good, the bad and the ugly’ hier zijn opgenomen. De woestijn is met dagtochten te bereiken uit omliggende plaatsen, zoals Roquetas de Mar.

bardenas reales mooiste plek in spanje

De woestijn Bardenas Reales

Calella

Calella is een idyllisch kustplaatsje met typische Spaanse sferen. Geen drukke boulevards, maar gezellige restaurantjes aan het strand, de typerende witte huisjes en een bijzondere gastvrijheid. Het plaatsje heeft een goud zandstrand dat prachtig aftekent tegen de witte huisjes en dat is net waarom Calella thuishoort tussen de mooiste plekjes in Spanje.

calella mooiste plek in spanje

Strand van Calella

El Caminito del Rey

Wandelen tussen bergen heb je misschien al vaker gedaan in Spanje. Over bergen misschien ook. Over een wand gebouwd tegen de bergen is wellicht een ander verhaal. Bij El Caminito del Rey, ofwel de Koningspas kan het. De pas was vroeger een oude mijnwerkerspas en werd bestempeld als de gevaarlijkste pas ter wereld. Na sluiting van het pad in 1992, zijn er slechts enkele waaghalzen geweest die deze pas durfden te trotseren. Echter is het pad sinds 2015, na een grote renovatie heropend en veilig voor elke toerist. Veilig, maar niet minder indrukwekkend.

Onze SUNtip: Een trip naar het Koningspad is het beste te combineren met een verblijf in het prachtige en bruisende Malaga. Vanuit Malaga kun je de trein ernaartoe pakken. Reserveer van tevoren wel tickets.

koningspas malaga mooiste plek in spanje

De koningspas van Malaga

De grotten van Drach

Niet alleen heeft Spanje de enige woestijn in Europa, Spanje heeft ook nog eens het grootste ondergrondse meer! Het meer is 170 bij 30 meter groot, wat het een van de grootste en meest bijzondere bezienswaardigheden van Mallorca maakt. Je kunt hier een boottocht door de grot maken, met als hoogtepunt een klassiek concert op het water.

grotten van drach mooiste plek in spanje

De grotten van Drach op Mallorca

Het woud van Irati

Het woud van Irati (Selva de Irati) is na het Zwarte woud in Duitsland het grootste en best bewaarde beuken- en sparrenbos van Europa. Het is maar liefst 17.000 hectare groot en vrijwel volledig onaangetast. Wie even weg wilt van de bewoonde wereld, kan zich in dit gigantische bos laten betoveren door een explosie van kleuren. Stel je voor je wandelt over een bloedrode grond met gele en groenen beuken- en sparrenbomen die hoog boven je uit torenen. Tussen de bomen door zie je de toppen van de Pyreneeën. Sprookjesachtig is het niet?

Irati woud

Sprookjesachtige kleuren in het Irati woud

Granada

Eveneens sprookjesachtig is de stad Granada. Net als in 1001 nachten, dankzij de Moorse invloeden van de stad. Invloeden die zijn terug te zien in wijken als bijvoorbeeld Albaicín. Een Moorse wijk op een heuvel recht tegenover het indrukwekkende Moorse paleis Alhambra. Wat overigens op nummer 5 belande van de top 500 beste plekken op aarde volgens Lonely Planet. Granada is een stad die het bezoeken dus meer dan waard is.

Onze SUNtip: Bestel je kaartjes voor het Alhambra van tevoren online om te voorkomen dat je in een lange wachtrij komt.

granada mooiste plek in spanje

Uitzicht vanaf Albaicín

El Teide op Tenerife

De grootse berg en tevens de grootste vulkaan van Spanje. Dit 3718 meter hoge gevaarte vind je op het zonnige eiland Tenerife, waar het omringd wordt door Parque Nacional del Teide. Een natuurpark van zo’n 18.900 hectare. Met zo’n grootte valt er meer dan genoeg te ontdekken in het park, zoals het bizarre maanlandschap rondom de vulkaan, maar het hoogtepunt is natuurlijk de El Teide zelf. Met de auto kun je tot 2300 meter hoogte komen. Daarna zal de weg vervolgd moeten worden met een kabelbaan die je op maar liefst 3555 meter hoogte brengt. Wat een uitzicht!

El Teide mooiste plek in spanje

El Teide op Tenerife

El Torqal de Antequera

Wandel ik nou over een andere planeet, of door een natuurpark in Spanje? Tijdens een wandeling door El Torqal de Antequera is dat soms moeilijk te zeggen. Dat komt door de kalksteenrotsen die door duizenden jaren blootstelling aan wind en water wel héél bijzondere vormen hebben gekregen. Naast de eigenaardige rotsen is het natuurpark rijk aan een begroeiing die typisch is voor een bergomgeving. Naast veel bomen, zijn er wel 150 verschillende diersoorten te vinden! Ook El Torqal de Antequera is te bereiken vanuit Malaga, maar ook vanuit Marbella of Torremolinos.

El torqal

De bizare rotsen van El Torqal de Antequera

Altea

Altea is een kunstzinnig stadje dat veel kunstenaars trekt om hier om inspiratie op te komen doen. Schilderachtig is Altea zeker. Een stadje gelegen bovenop een heuvel, vol met witte huisjes huisjes die tevens een kunstgalerie bevatten. De kers op de taart is hier echter toch wel de kerk met de blauwe koepel die de stad al vanaf een afstand siert.

Altea mooiste plek in Spanje

De beroemde blauwe koepel

Plaza de España

Het prachtige plein van Sevilla komt misschien wel meteen in je op wanneer je denkt aan deze stad. Het plein heeft een overweldigende schoonheid en wordt gekenmerkt door de kleurrijke pilaren en bruggetjes, waar je ook met een bootje onderdoor kunt dobberen. Elk gebouw, elke pilaar en elke tegel heeft zijn eigen details, en je bent wel middagje zoet om alles goed te bekijken.

piazza de espana

Piazza de España

Dit zijn de mooiste plekken in Spanje

Zoals je ziet een divers lijstje, maar dat komt omdat Spanje ook een divers land is dat voor iedereen iets te bieden heeft. Of je nu houdt van een prachtige natuur, een imponerend bouwwerk of een idyllisch kustplaatsje. Er is altijd wel iets dat je zal bekoren. Welk plekje zou jij willen bezoeken?

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin