4 minuten

Wat te doen in Chalkidiki? Dit zijn mijn tips!

Dit jaar besloot ik toch nog om last minute naar Griekenland op vakantie te gaan. Na eerder al Kreta, Zakynthos, Parga en Samos bezocht te hebben, hadden mijn vrouw en ik de wens weer eens iets anders van het fantastische Griekenland te zien. Wat is het dan fijn dat je bij een reisbureau werkt. Aan inspiratie heb je hier namelijk nooit gebrek. Dankzij een collega kozen we het schiereiland Chalkidiki. Wat een heerlijke plekken! In dit artikel deel ik dan ook graag de tips voor een vakantie in Chalkidiki. Maar eerst geef ik je een kleine introductie over dit bijzondere schiereiland.

Ligging Chalkidiki

Als je het hebt over vakantiebestemmingen in Griekenland behoort Chalkidiki niet tot de bekendste namen. Naar mijn bescheiden mening is dat ontzettend zonde met alle prachtige stranden, schitterende natuur en met de stad Thessaloniki (tevens de aanvliegluchthaven) om de hoek. Chalkidiki ligt in de regio Macedonië (Noord-Griekenland) en wanneer je dit op een landkaartje ziet, valt onmiddellijk op dat Chalkidiki visueel bestaat uit “een hand met drie vingers’’. Deze vingers zijn de drie schiereilanden van Chalkidiki, namelijk Kassandra, Sithonia en Agion Oros (de Grieken noemen het Mount Athos naar de berg die hier te vinden is). Alle eilanden hebben een eigen karakter, waarbij Agion Oros alleen in het noorden toegankelijk is. De rest is namelijk het domein van de monniken. Mijn eerste tip? Huur een auto en ga op ontdekkingstocht! Geloof me, je gaat je ogen uitkijken.

Wat te doen in Chalkidiki?

1) Huur een bootje en vaar zelf een rondje om het adembenemende Diaporo Island

Laat ik maar gelijk beginnen met de activiteit die op mij de meeste indruk heeft gemaakt. Rijd naar Vourvourou op Sithonia en huur daar een bootje bij een van de vele verhuurbedrijven. Er is geen vaarbewijs nodig dus je kunt de hele dag zelf lekker je gang gaan. Je hebt motorbootjes in verschillende maten, snelheden en eigenlijk altijd met een UV afwerend dak. Dit maakt het voor ieder reisgezelschap geschikt en superleuk om te doen. Bij aankomst krijg je een uitgebreide toelichting en een route van het verhuurbedrijf. Deze route brengt je langs plekken waar je zonder boot niet kan komen. De route is gemakkelijk, de zee is tamelijk rustig en werkelijk ieder strandje is prachtig. Bekijk hieronder  bijvoorbeeld het prachtige Mirsini Beach.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door SUNtip (@suntip.nl) op

Ook een Blue Lagoon ontbreekt hier niet en dat deze ook echt heel blauw is, bewijst de foto hieronder.

Blue_Lagoon_Sithonia_Chalkidiki

Blue Lagoon op Sithonia

Wat mij betreft is het een absolute must om een boot te huren op Chalkidki.

SUNtip: zorg voor voldoende water, zonnebrand en eten op de boot. Er is een restaurantje waar je eventueel kan aanleggen, maar picknicken op zee is toch veel leuker?

2) Bezoek het romantische dorpje Afytos

Ik verbleef zelf in het authentieke Afytos, ook wel geschreven als Afitos of Athitos, op schiereiland Kassandra. Zit je zelf in een ander plaatsje, zou ik je zeker willen adviseren om Afytos te bezoeken. Afytos is gebouwd op een rots, waardoor je elke avond een fenomenaal uitzicht op zee en de zonsondergang hebt.

Onderaan de rots zijn de plaatselijke baaitjes te vinden, waar ook enkele tavernes te vinden zijn. Er zijn wel veel stenen in de zee, waarvoor er zandzakken zijn neergelegd, en het water loopt redelijk snel af. Goed om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld reist met kleine kinderen.

Had ik al gezegd dat je een auto moet huren? Vanaf het dorpje is het namelijk behoorlijk intensief om beneden op het strand te komen. Pak lekker die auto, het is tenslotte vakantie.

Afytos_strand_Chalkidiki

Strand van Afytos.

Afytos is een typisch Grieks dorpje dat beschikt over een centraal gelegen en charmant dorpspleintje met een kerkje uit 1858 die je gewoon gratis kan bezoeken. Ook de promenade van Afytos is werkelijk schitterend. Het is dus niet heel gek dat dit het meestgebruikte decor is van alle foto’s die hier gemaakt worden. ´s Avonds wordt het in dit dorpje gezellig druk. Na 21:00 uur komen de Grieken hier zelf ook een hapje eten. Met een ruim aanbod van cocktailbarretjes, tavernes/restaurants en parkeerplaatsen biedt Afytos dan ook zeker alle ruimte. Het eten is hier echt fantastisch. Daarnaast hangt er in dit dorpje een gezellige, gemoedelijke sfeer.

Dorpsplein Chalkidiki

Het centraal gelegen dorpspleintje met als echte blikvanger de kerk van Agios Dimitrios.

Mijn SUNtip(s):

  • Een heerlijk ontbijtje scoor je bij het leuke, kleine Mandanis Bakery in de hoofdstraat voor het centrale plein.
  • De lekkerste vis in een sfeervolle setting eet je bij Strouboulis.
  • En voor het dessert adviseer ik je om naar Kassandra Ice Cream in de hoofdstraat voor het pleintje te gaan. Die maken namelijk ijs op basis van olijfolie… Dat is echt waanzinnig lekker!
Afytos Promenade Chalkidiki

De fijne promenade van Afytos waar je heerlijk kunt dineren of borrelen met een prachtige zonsondergang op de achtergrond.

3) Leg je handdoek op de mooiste stranden van Chalkidiki.

Is zon, zee en strand helemaal jouw ding en vind je de Malediven net te ver vliegen? Dan zit je op Chalkidiki goed. Je hebt oneindig veel keuze uit de prachtige stranden en de ene is nog mooier dan de andere. In ieder geval hebben ze één ding gemeen: het is net alsof je je in tropisch oord waant. Het zijn nagenoeg allemaal witte zandstranden en het water is overal kraakhelder. Neem dan ook zeker je snorkelset of duikbril mee, want er valt genoeg te zien.

De bekendste stranden zijn natuurlijk Kavourotrypes maar eigenlijk zit je overal goed! De hotelmanager vertelde ons dat Sithonia de mooiste stranden heeft van heel Chalkidiki. Wat mij betreft heeft hij gelijk, al ontloopt het niet veel met Kassandra. Omdat Chalkidiki zoveel mooie stranden kent, beschikken niet alle stranden over de mogelijkheid om eten of drinken te halen. Check dit vooraf goed, zodat je in ieder geval niet voor verrassingen komt te staan.

Mijn strandtips?
Op Sithonia: Vourvourou, Spathies Beach (ongeorganiseerd), Kalogria beach (georganiseerd).
Op Kassandra: Afytos Beach (georganiseerd) en Possidi Beach (ongeorganiseerd – stop je net iets ervoor dan kan je wel bij een beachbar liggen).

Kalogria Beach Sithonia

Kalogria Beach op Chalkidiki

4) Neem een kijkje in Thessaloniki

Ga je naar Chalkidiki? Dan is een bezoekje aan Thessaloniki zeker aan te raden! Niet alleen omdat je op deze stad vliegt maar vooral omdat het ook wel het relaxte, kleine zusje van Athene wordt genoemd. Daarnaast is het slechts 40 minuten rijden naar bijvoorbeeld Kassandra. Zo kun je je strandvakantie toch combineren met cultuur. Het is een bijzondere stad gelegen aan zee met een boulevard van maar liefst 6 kilometer waar je heerlijk iets kan eten, drinken of zelfs kan fietsen. Aan het begin van deze boulevard vind je de witte toren. Dit is een van de overblijfselen uit de lange geschiedenis van Thessaloniki. De stad (315 jaar voor Christus) maakte namelijk deel uit van het Romeinse Rijk, het Byzantijnse rijk en het Ottomaanse rijk. Wanneer je door deze stad struint, voel je de geschiedenis weer helemaal tot leven komen. Zo kent Thessaloniki verschillende historische bezienswaardigheden zoals de orthodoxe kerkjes, indrukwekkende Byzantijnse muren en de resten van het paleis van keizer Galerius. Zorg dus voor een volle accu van je camera, want de kans is groot dat je hier foto’s blijft schieten!

Witte Toren van Thessaloniki

De Witte Toren van Thessaloniki

Chalkidiki? Ik zou ’t doen!

Ga je naar Chalkidiki? Dan ga je een heerlijke vakantie tegemoet. Het heeft cultuur, natuur en prachtige stranden. Het is daarnaast ook nog niet heel populair bij de Nederlandse vakantieganger, waardoor het ook zeker in deze tijd een erg prettige bestemming is. Overweeg je een vakantie naar Chalkidiki? Bekijk ons aanbod naar Chalkidiki!

Geschreven door: Niels van Rijsbergen
Contentspecialist
Meer van Niels van Rijsbergen