5 min

Dit zijn de mooiste stranden op Samos volgens Niels

Bij SUNtip vind je alleen reizen die we zelf ook zouden boeken en dat lees je terug in onze persoonlijke reisverslagen. Deze zomer ging Niels naar Samos; hij genoot van een welverdiende zomervakantie en vertelt jou nu wat de mooiste stranden zijn op Samos!

“Eerder schreef ik in dit artikel al over wat je allemaal kunt doen op Samos. Eén tip die ik daarvan uit wil lichten, is die om de mooie stranden te bezoeken die Samos herbergt. In de vele lijstjes waar de mooiste stranden van Griekenland worden genoemd, kom je eigenlijk vrijwel nooit een strand op Samos tegen. Gek als je het mij vraagt, maar dat heeft ook grote voordelen! ‘Onbekend maakt onbemind’, zullen we maar zeggen. Op al deze stranden kun je zelfs in het hoogseizoen van alle rust genieten!

De stranden op Samos zijn stuk voor stuk prachtig en zijn allemaal voorzien van een helderblauwe zee met aangename temperaturen. Ook vind je op Samos een goede mix van kiezel- en zandstranden. Er is veel te kiezen, dus ik help je op weg. Dit zijn naar mijn mening de mooiste stranden op Samos:

  1. Livadakia Beach
  2. Psili Amnos Beach
  3. Kokkari Beach
  4. Potami Beach

1. Livadakia Beach

Livadakia Beach is een bijzonder zandstrand, gelegen in een idyllische baai. Je moet wel even wat extra je best doen voordat je er bent. Voordat je hier namelijk je handdoek kunt uitleggen, moet je eerst ongeveer een kwartier rijden op een onverharde weg. Houd rekening met flink wat bochten en losliggende, scherpe stenen. Maar dat is het waard, want als je eenmaal aankomt, kijk je hier je ogen uit… Wat is het hier mooi, zeg! Livakadia Beach is een klein zandstrand, waar je gratis gebruik kunt maken van de ligbedden als je hier iets te eten en drinken bestelt. Met schappelijke prijzen als €3,50 voor diverse broodjes (o.a. Cypriotische kip) is dat zeker geen straf! De zee is hier superrustig en loopt heel langzaam af, waardoor het ook nog eens geschikt is om met je kinderen naartoe te gaan. Op Livadakia Beach liggen ook kano’s die je de gehele dag door gratis kunt gebruiken. Alle faciliteiten voor een relaxdag zijn hier aanwezig, maar kom wel op tijd. Omdat het maar een klein strand is, is het ook wat sneller vol.

SUNtip: Livadakia Beach is een van de weinige stranden op Samos waar je over een onverharde weg heen moet rijden. Kijk dus goed of je hiervoor verzekerd bent bij je auto- of scooterverhuurder.

Livadakia beach
Livadakia Beach is een waar paradijsje!

2. Psili Ammos Beach

Samos kent twee stranden met dezelfde naam, maar in dit geval heb ik het over het zuidoostelijke strand gelegen op ongeveer 10 km van Pythagorion. Je kunt vanuit Pythagorion ook de boot pakken naar dit heerlijke strand. Psili Ammos is een prachtig lang zandstrand en tevens de plek waar je je het dichtst bij Turkije bevindt. Hier heb je dus ook goed uitzicht op de groene natuur van Turkije. Het fijne van dit strand is dat er twee gedeeltes zijn: een met ligbedjes en een andere gedeelte waar je je handdoekje op het zachte zand kunt wegleggen. Ook is het strand omgeven met taverna’s waar je drankjes, lunch en ijsjes kunt nuttigen. Omdat wij hier na de lunch pas aankwamen, hoefden wij niet voor de bedjes te betalen, maar van de ober begrepen wij dat dit normaal rond de €5,- kost. Ook hier loopt het water heel langzaam af en daardoor is dit strand ook zeer geschikt met kinderen. Parkeren doe je op een paar minuutjes lopen: je betaalt ongeveer €3,- voor een overdekte parkeerplaats. Zo kun je aan het einde van de dag weer in een aangenaam koele auto stappen!

Psili Ammos Beach
In de verte zie je Turkije al liggen!

3. Kokkari Beach

Kokkari Beach is een kiezelstrand, gelegen in het oude vissersdorpje Kokkari. Het is een walhalla voor windsurfers, omdat er aan dit strand altijd een heerlijke wind staat. Behoefte om even lekker uit te waaien? Zet Kokkari Beach dan zeker op je lijstje. Je hebt hier keuze uit ontelbaar veel restaurantjes met supervriendelijke eigenaren en barretjes waar je ook gratis gebruik kunt maken van de ligbedden als je hier een lunch nuttigt. Doen dus! De zee is hier wat ruw door de stevige wind en loopt een stuk sneller af dan bovengenoemde stranden, dus het is perfect als je lekker wilt zwemmen. Ook ’s avonds is hier genoeg te doen, dus wil je hier na een dagje strand heerlijk dineren? Ik zou ’t doen!

Onze SUNtip: Ik verbleef in Hotel Athena Beach, waarbij het een kwestie van de straat oversteken is en je staat op Kokkari Beach! Ben jij ook een echt strandmens? Dan is Hotel Athena de perfecte keuze voor jou!

Kokkari Beach, Samos
Geniet van de vele restaurantjes aan Kokkari Beach!

4. Potami Beach

Potami Beach ligt op een halfuurtje rijden van Kokkari en is perfect te combineren met je bezoek aan de Potami Watervallen. Het is een groot kiezelstrand waar een heerlijke vibe hangt. Het beschikt over slechts één taverna met ligbedjes, dus kom wel een beetje op tijd als je van een ligbed verzekerd wilt zijn. Omdat het strand aan een klif ligt, heb je echter wel genoeg schaduw wanneer het niet je gelukt is om een ligbed te bemachtigen. Ook deze zee loopt wat sneller af, dus voor zwemmers is Potami Beach absoluut een goede keus.

Potami Beach, Karlovassi, Samos
Genoeg ruimte om je handdoek uit te leggen op Potami Beach.

Dit vond ik de mooiste stranden op Samos

Ondanks dat Samos vaak niet genoemd wordt in de lijstjes van mooiste stranden van Griekenland, heb ik met eigen ogen mogen ervaren dat dit zeker onterecht is! Wat een prachtige stranden en wat een rust! Er is een goede mix van zand- en kiezelstranden (extra SUNtip: neem wel je waterschoenen mee).

Ga jij binnenkort naar Samos op vakantie? Zet dan zeker bovenstaande stranden op je lijstje. Ik zou ’t doen!”

Geschreven door: Niels van Rijsbergen
Contentspecialist
Meer van Niels van Rijsbergen