6 min

Wat te doen op Samos? Niels vertelt!

Bij SUNtip vind je alleen reizen die we zelf ook zouden boeken en dat lees je terug in onze persoonlijke reisverslagen. Deze zomer was het de beurt aan Niels; hij genoot van een welverdiende zomervakantie en deelt maar al te graag zijn tips met je. Eindbestemming: Samos!

“In juli ging ik samen met mijn vrouw naar Samos, Griekenland. We verbleven 12 dagen in de vissersplaats Kokkari; zowel hier als op de rest van het eiland keek ik mijn ogen uit. Wat is dit eiland waanzinnig zeg! Het overtrof al mijn verwachtingen. De inwoners zijn supervriendelijk, de natuur is prachtig, geschiedenis komt hier echt tot leven, het is rustig vergeleken met de andere Griekse eilanden en de keuze is reuze als je lekker wilt tafelen. Het eiland is relatief klein (44 km bij 19 km) en daardoor zijn alle bezienswaardigheden ook nog eens heel gemakkelijk met de auto of scooter te bereiken. Een absolute aanrader! Vandaag geef ik je mijn tips over wat je op Samos allemaal kunt doen. Hier geniet je gegarandeerd van je welverdiende vakantie.

Genieten van de overheerlijke Griekse keuken doe je op Samos elke dag

Droom weg op de prachtige stranden van Samos

De stranden van Samos zijn fantastisch! Ze zijn over het algemeen erg breed, uitzonderlijk schoon en hebben veel voorzieningen zoals douches en taverna’s. Neem je een drankje of lunch (wat vaak ook aan je ligbedje geserveerd wordt), dan mag je heel de dag gratis van het ligbed gebruik maken. Samos heeft veel prachtige kiezelstranden met helderblauw water, maar ook genoeg zandstranden. Van de rust die je aan al deze stranden hebt, kun je alleen maar genieten. Mijn favoriet? Het zandstrand Livadakia Beach! Waarom? Onderstaande foto zegt genoeg…

Livadakia beach

Stoeltje in het water of toch kanoën? Jij kiest op Livadakia Beach!

Bezichtig het fotogenieke bergdorpje Vourliotes

Dat Samos bergachtig is, maakt niet alleen het uitzicht vanuit je hotel schitterend… Het is ook zeker de moeite waard om een bergdorpje van dichterbij te bekijken en om er, net als wij, even te gaan lunchen. Op zo’n 15 minuten rijden van Kokkari ligt een schilderachtig bergdorpje. Na een intensieve autorit, waarbij je toch aardig wat steile wegen en haarspeldachtige bochten moet nemen (en wij ook nog een herder met wel honderden geiten moesten ontwijken), kom je aan in een dorp dat je hier absoluut moet gaan zien: Verliotes!

Kudde geiten onderweg naar Vourliotes

Aan het begin van het dorp heb je een taverna die gerund wordt door een gastvrije vader en zoon. Hier kun je heerlijk eten (met een huisgestookt drankje achteraf). Wandel je daarna het autovrije dorp in, dan kun je bijna niet stoppen met het maken van foto’s. Zó mooi is dit authentieke dorpje met al zijn kleurrijke huizen, smalle steegjes en uitkijkpunten op een adembenemend landschap! In het midden van het dorp heb je een gezellig  plein met restaurantjes die nog helemaal Grieks aanvoelen. Als je hier eenmaal bent, wil je eigenlijk niet meer weg!

SUNtip: Houd je van wandelen? Loop dan de wandelroute van circa 11 kilometer vanuit Kokkari naar Vourliotes.

Pak je camera er maar bij in Vourliotes!

Waai lekker uit aan de boulevard van Kokkari

Kokkari is een gemoedelijk en charmant visserplaatsje in het noorden van Samos. Het dorpje kent ongelooflijk veel restaurants, barretjes en goede fotospots. Slenter hier lekker door de smalle straatjes en geniet! Kokkari bestaat uit twee boulevards die op elkaar aansluiten, namelijk Kokkari Beach en de boulevard. Op de boulevard zit je letterlijk aan de zee en in dit dorp waait altijd een heerlijk windje, waardoor het hier ook nog eens heel geschikt voor windsurfers is. Parkeerplaatsen zijn er genoeg te vinden en het mooie hiervan is (net als op de rest van Samos), dat je hier niet voor hoeft te betalen. Kokkari heeft een bijzondere kerk (Agios Nikalaos), die letterlijk vanuit iedere hoek te zien is. Deze valt dan ook erg op met zijn ‘’Santorini” achtige blauwe daken. Het is de grootste kerk van het eiland dus absoluut een must om te bezoeken.

Van plan om naar Kokkari te gaan tijdens je vakantie naar Samos? Doe dit dan in de avond. Wanneer het donker wordt, verandert het naar een levendig dorpje – zonder daarbij het authentieke karakter te verliezen!

SUNtip: Houd je van vis? Eet dan zeker eens bij Kalamies (het laatste tentje aan de boulevard). Ze hebben hier heerlijke calamaris, gamba’s en octopus. De charmante Cypriotische eigenaresse staat ook garant voor hoge kwaliteit, want ze durfde ons gewoon een nee te verkopen omdat de octopus nog niet lang genoeg gerijpt was. Daar houden wij van!

Anouk en ik in Kokkari

Klauter naar de Potami Waterfalls

Vlakbij het dorpje Karlovassi (een 40 minuten durende kustroute vanaf Kokkari) bevinden zich de Potami Waterfalls. Dit is de enige natuurlijke waterval van Samos. Het leuke aan deze watervallen is dat je eerst ongeveer 15 minuten moet wandelen door een prachtig bos om hier te komen. Ook hier geldt (net als op de rest van Samos) dat het heerlijk rustig is. Het is maar een klein watervalletje, maar de combinatie met een romantische boswandeling maakt het meer dan de moeite waard. Als je bij de watervallen bent aangekomen, moet je ongeveer 10 meter door het ijskoude water waarvan je ook 1,5 meter moet zwemmen (zorg dus dat je iets hebt om je spullen droog te houden en neem waterschoenen mee). Genoten van dit mooie natuurwonder en geen last van hoogtevrees? Vanaf de waterval kun je nog een houten trap pakken naar een bergrestaurantje. Maar ook hiervoor geldt dat, ondanks dat dit echt wel even doorbijten was (ongeveer 10 minuutjes klauteren), het uitzicht vanaf dit restaurantje alles weer goedmaakt. Je staat uit het niets opeens midden in de bergen. Prachtig gewoon!

SUNtip: Even uitrusten na de klim en de wandeling? Geniet van een middagje aan het strand op Potami Beach.

Het is een heerlijke wandeling naar de watervallen, doen!

Bezoek de geboortegrond van Wiskundige Pythagoras

Een absolute must om te bezoeken of om te verblijven: Pythagorion! Klinkt herkenbaar? Dat is het ook, want dit is geboortegrond van Pythagoras (van die wiskundige stelling 😉). Midden in het dorp wordt hij nog steeds geëerd met zijn eigen beeld. Het dorpje biedt een gezellige boulevard waar je ogen uitkijkt aan de mooie boten die hier vanuit iedere hoek van de wereld aanmeren.

Bootjes kijken kan prima in Pythagorion

Ook als je een grote interesse hebt voor geschiedenis, is dit dorpje een uitstekende keus. Zo kun je gratis het  negentiende-eeuwse Kasteel van Lykourgos Logothetis bezoeken, evenals het ernaast gebouwde kerkgebouw (Early Christian Church). Met de vele ruïnes die hier te zien zijn, ga je voor even terug in de tijd! Als je dan toch in Pythagorion bent, vergeet dan ook niet om het blauwe straatje te bezoeken. Deze ligt tegen tussen de haven en de burcht in en is een waar openlucht museum, gemaakt door de bewoners. Zorg dus dat je camera is opgeladen!

Het blauwe straatje van Pythagorion

Vluchtelingen op Samos

Een aantal Griekse eilanden zijn al geruime tijd in het nieuws vanwege de vluchtelingen die hier aankomen. Zo ook Samos; hier wachten veel vluchtelingen momenteel op hun verblijfstatus in een tentenkamp achter Samos-stad, dat wordt bewaakt door het leger. In de verschillende toeristische dorpjes en tijdens je uitstapjes merk je hier echter helemaal niets van. Wij zijn er zelf langsgereden op onze weg richting Livadakia Beach en wat je er zo van een afstandje van kunt zien, is dat het een nare situatie moet zijn voor deze mensen. Het geeft je toch wel een brok in je keel. Hopelijk krijgen deze mensen snel de kans om de volgende stap in hun leven te zetten… Wij kozen er voor om het niet te negeren en er samen ook over te praten, maar als jij er niet mee in aanraking wilt komen – dan hoeft dat niet. Als wij je een tip mogen geven: laat het je er zeker niet van weerhouden om dit prachtige Griekse eiland te gaan bezoeken voor je volgende vakantie. Samos is namelijk een geweldig eiland boordevol pareltjes.

Samos, ik zou ’t doen!

Zoals waarschijnlijk uit mijn enthousiasme is af te lezen, heb ik echt een toptijd gehad op Samos. Wat mij betreft, is er meer dan genoeg te doen op dit eiland! De bezienswaardigheden bieden voor iedereen wat wils. Het eiland voelt nog echt Grieks aan omdat massatoerisme hier geen kans krijgt.  De bestemming is vooral aan te raden als je met je partner gaat! Een vakantie naar Samos? Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Niels van Rijsbergen
Contentspecialist
Meer van Niels van Rijsbergen