5 minuten

Welke bestemmingen behoren tot de Egeïsche Eilanden?

Griekenland heeft letterlijk ontelbare eilanden. Geschat wordt dat het er wel 6000 zijn! De grootste eilandengroep van Griekenland zijn de Egeïsche Eilanden. Deze eilandengroep ligt dicht bij de kust van Turkije en bestaat uit de Noord-Egeïsche en Zuid-Egeïsche Eilanden. Je vindt er overal prachtige stranden, helder water, heerlijke gastronomie en knusse plaatsjes. En dat allemaal onder toeziend oog van een mediterraan klimaat, met temperaturen van rond de 30 °C in de zomer. Maar toch heeft ieder Egeïsch eiland zijn eigen unieke charme. We nemen daarom graag de Egeïsche Eilanden met je onder de loep, zodat jij na afloop weet welk eiland het beste bij jou past!

Noord-Egeïsche Eilanden

De Noord-Egeïsche Eilanden zijn redelijk grote eilanden en liggen dicht bij de kust van Turkije. Toch is het met 200.000 inwoners één van de minst bevolkte regio’s van Griekenland. Ideaal dus als je op zoek bent naar rust!

1. Lesbos: ouzo in overvloed

Lesbos is het grootste Egeïsche Eiland van de Egeïsche Zee. Het eiland is ontstaan uit twee vulkanen, die overigens niet meer actief zijn. De stranden zijn daarom heel divers. Je vindt er klei- en rotsstranden, maar gelukkig ook zandstranden. Een stranddag zit er dus zeker wel in! Verder kun je je hart ophalen als je een drankliefhebber bent: het anijsdrankje ouzo wordt hier veelal gestookt. Yamas!

Bekijk vakanties naar Lesbos

Egeïsche-eilanden_Lesbos

2. Veelzijdig Samos

Samos is een groen en bergachtig eiland met diverse watervallen en fotogenieke bergdorpjes. En de stranden op Samos? Die zijn fantastisch! Breed, uitzonderlijk schoon en diverse voorzieningen, zoals taverna’s en douches: het is er allemaal! Hier geniet je gegarandeerd van een welverdiende vakantie. Wil je weten wat je nog meer kunt doen op Samos? Collega Niels heeft het al eens voor je uitgezocht.

Bekijk vakanties naar Samos

Egeïsche-eilanden_Samos

Zuid-Egeïsche Eilanden

Onder de Zuid-Egeïsche Eilanden vallen de populairdere Griekse eilanden. Met gele stranden, helderblauw water, bruisend leven in de schilderachtige dorpen en bekende bezienswaardigheden, is dat niet zo gek ook.

3. Harmonieus Karpathos

Een uitzondering op de regel is het eiland Karpathos. Dit eiland werd eeuwenlang vergeten door toeristen, waardoor er veel van de karaktereigenschappen bewaard zijn gebleven. Als je dus even wilt ontsnappen aan alle drukte en wilt genieten van rust en privacy, zit je hier goed. De stranden behoren tot de mooiste van de Middellandse Zee en het dorpje Olympos staat niet geheel onterecht op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Bekijk vakanties naar Karpathos

Egeïsche-eilanden_Karpathos

4. Het knusse Kos

Als we het hebben over prachtige en schone stranden, een levendige hoofdstad met kleurrijke straten en een schitterend landschap, hebben we het natuurlijk over Kos! Op dit eiland vind je alles zo dichtbij elkaar, dat je als echte Nederlander het eiland wel wilt ontdekken met de fiets! De ideale oplossing voor degene die wel van een drankje houdt in het bruisende Kos-stad. Ga je met de kids weg? Dan is Kos ook een goed idee. Het zeewater is namelijk bij veel stranden ondiep. Benieuwd wat je nog meer kunt doen op Kos? Lees dan dit blog.

Bekijk vakanties naar Kos

Egeïsche-eilanden_Kos

5. Het mooie Mykonos

Een klein eiland, maar dan toch zoveel fraaie stranden hebben. Het kan op Mykonos! Hagelwit zand, een kraakheldere zee die je nog nooit zo blauw hebt gezien en baaien met luxe boten, je vindt het er allemaal. Mykonos is een luxe vakantiebestemming, waar het vooral draait om genieten. Genieten van de Griekse gastronomie hoort daar natuurlijk ook bij. Denk maar aan de vele grill gerechten, zoals soutzoukakia en natuurlijk de Mykonische honingtaart. Smacht jij al naar een vakantie op Mykonos?

Bekijk vakanties naar Mykonos

Egeïsche-eilanden_Mykonos

6. Vruchtbaar Naxos

Naxos heeft kleine, typische witte dorpjes, die tegen de heuvels aanliggen. Overal waar je gaat en staat op dit Egeïsche eiland vind je loof-, pijnbomen en oleanders. Maar ook de geur van citrus ruik je hier veel. Een bezoekje aan de likeurproeverij in Halki mag daarom zeker niet ontbreken, als je de unieke citroenlikeur wilt proeven. In het historische Naxos-Stad is het s’ avonds erg gezellig op de terrasjes, in de bars en de taverna’s.

Bekijk vakanties naar Naxos

Egeïsche-eilanden_Naxos

7. Zonne-eiland Rhodos

Zonnige zomers onder bescherming van zonnegod Helios, prachtige kindvriendelijke stranden, een groen landschap, pittoreske vissersdorpjes én de Griekse keuken. Op het populaire Egeïsche eiland Rhodos hoef je je geen moment te vervelen! Rhodos is een groot eiland, dus er is extra ruimte voor vakantiepret. En die pret ga je zeker beleven in de vele All Inclusive hotels op Rhodos. We kunnen je nog jaloerser maken met diverse historische bouwwerken, zoals het Grootmeesterspaleis en het Akropolis. Het is niet voor niets één van de vakantiefavorieten onder Nederlandse toeristen.

Bekijk vakanties naar Rhodos

Egeïsche-eilanden_Rhodos

8. Wonderschoon Santorini

Santorini heeft eigenlijk geen uitleg meer nodig. Dit Egeïsche eiland is zo fotogeniek, dat je er vast wel eens een foto op een ansichtkaart van gezien moet hebben. En waarom zou je het zelf niet met eigen ogen willen zien? Je vindt er oogverblinde witte huisjes met blauwe koepeldaken, die zich prachtig aftekenen tegen wat misschien wel de mooiste zonsondergang ter wereld is. Oia is het plaatsje dat Santorini typeert. Verder kijk je je ogen uit op de rood- en zwartgekleurde stranden van het eiland. Wauw!

Bekijk vakanties naar Santorini

Egeïsche-eilanden_Santorini

Op vakantie naar de Egeïsche Eilanden? Ik zou ’t doen!

De Egeïsche Eilanden zijn super gevarieerd, maar stuk voor stuk heerlijke vakantieparadijsjes vol ontdekkingen, typische bezienswaardigheden en gastronomisch eten. Staat er een Egeïsch Eiland voor jou tussen, die na het lezen van dit artikel bovenaan jouw bucketlist prijkt? Kijk dan eens tussen ons aanbod naar de Egeïsche Eilanden.

Geschreven door: Emiel Priem
Contentspecialist
Meer van Emiel Priem