5 minuten

De 8 mooiste steden van Italië

Lekker eten, een aangenaam mediterraan klimaat, betoverende meren en een divers landschap. Zo zouden wij Italië het best kunnen omschrijven. Maar er ontbreekt één ding: de historische steden met de adembenemende architectuur! Dankzij de rijke en historische geschiedenis van Italië behoren sommige steden zelfs tot de mooiste van de wereld. Ga er maar goed voor zitten, want tussen al het natuurschoon vind jij de mooiste steden van Italië, van noord naar zuid!

1.Modewalhalla Milaan

In het noorden van Italië vind je één van de bekendste steden van Italië: Milaan. Dé modehoofdstad van Europa heeft talrijke culturele rijkdommen en bezienswaardigheden. Al vanaf de Middeleeuwen worden luxegoederen in deze stad gemaakt, en dat is eigenlijk altijd zo gebleven. Dat maakt dat verschillende grote modemerken, zoals Prada en Armani, in Milaan gevestigd zijn. Toch zijn het niet alleen de mooie winkels die van Milaan één van de mooiste steden van Italië maken. De stad is bezaaid met indrukwekkende musea en hippe eetgelegenheden waar keuken van een hoogstaand niveau is. En dan heb je nog de indrukwekkende Duomo. Deze bekende kathedraal is de grootste van Europa. Zeker ook leuk om te doen: Klim naar de top van de kathedraal. Daar geniet je van een schitterend uitzicht over de stad!

mooiste-steden-italie_milaan

De dom van Milaan is in de avond extra sfeervol verlicht!

2.Romantisch Venetië

Een stad die gebouwd is op palen. We hebben het natuurlijk over Venetië! Het is een bijzondere stad waar je je ogen uitkijkt en waar de romantiek gewoon voelbaar is. Door de karakteristieke bruggen worden alle stadsdelen met elkaar verbonden. Zo kun je urenlang rondslenteren door de smalle, oude steegjes om vervolgens op het San Marcoplein uit te komen. Dit is het centrale plein met de indrukwekkende basiliek. Overal waar je komt, elke brug en elk stadsdeel, heeft zijn eigen charme. Niet voor niets komt Venetië voor in onze lijst van mooiste plekken in Italië. Geen zin om te lopen, of wil je gewoon een romantische beleving? Vaar dan met de authentieke gondel door Venetië. Romantischer kan bijna niet!

mooiste-steden-italie_venetie

Het typische straatbeeld in Venetië

3.Charmant Verona

Denk je aan het tragische verhaal van Romeo en Julia van William Shakespeare, dan denk je aan het charmante Verona, een stad vlakbij het Gardameer. Het beroemde balkon vind je hier op een knus binnenpleintje. Maar Verona heeft als één van de mooiste steden van Italië meer te bieden. Het barst hier namelijk van de cultuur. Je vindt hier veel gotische, renaissance en Romeinse gebouwen, waardoor deze stad je eigenlijk een beetje als het ‘kleine Rome’ doet denken. Je kunt prima door Verona lopen om zo veel mogelijk bezienswaardigheden te zien. Het centrum is namelijk niet reusachtig groot. Onze favoriet? Piazza Bra, het grootste plein van Verona met gezellige restaurantjes en het indrukwekkende amfitheater.

mooiste-steden-italie_verona

De Adige rivier stromt dwars door Verona heen

4. Bloeiend Florence

Deze bloeiende stad mag niet ontbreken op de lijst met mooiste steden van Italië. Met als absolute eyecatcher, de Maria del Fiore kathedraal, is Florence een belangrijke stad als het gaat om kunst en cultuur. Het straatbeeld van Florence is gevuld met nalatenschap uit de renaissance en straalt een bijzondere romantiek uit. Je bent hier dan ook niet zomaar uitgekeken. De Ponte Vecchio is een ander hoogtepunt, het is een brug die de twee delen van Florence verbindt. Florence was ooit het thuis van kunstenaars als Da Vinci en Michelangelo. Hun werken zijn nog steeds te bewonderen in de vele musea van de stad. Vul dit aan met de vele knusse osteria’s, terrasjes, restaurants en heerlijke ijssalons, en je gaat een toffe citytrip tegemoet.

mooiste-steden-italie_florence

De De Cattedrale di Santa Maria del Fiore prijkt boven alles uit

5. Historisch Rome

We kunnen er lang of kort over praten, maar Rome is een stad die je eens bezocht moet hebben. De historische hoofdstad van Italië is het ultieme voorbeeld van kunst, cultuur en historie. Of het nou gaat om de Trevifontein, het iconische Colosseum, de prachtige kerken en basilieken, het Pantheon of het Sint Pietersplein in Vaticaanstad, je raakt maar niet uitgekeken. Tussen alle kerken, beelden en ruïnes vind je gastronomische terrasjes, leuke winkels en mooie, oude pleinen. Een lekker Italiaans ijsje mag na een lange wandeling door misschien wel de mooiste stad van Italië ook zeker niet ontbreken! Probeer een ijsje van Gioliti, vlakbij het parlement. Lekkerder ijs dan dit ga je niet vinden in Rome. Ik zou ’t doen!

Onze SUNtip: Collega Vera bezocht deze bijzondere stad en schreef over haar ervaringen tijdens haar weekendje Rome

mooiste-steden-italie_rome

De Spaanse trappen in Rome… Wauw!

6. Hectisch Napels

In Napels ontdek je pas wat het echte Italië te bieden heeft: hectisch, maar daarom zo sfeervol. Je bewondert er enkele prachtige bezienswaardigheden, zoals operatheater San Carlo, Piazza del Plebiscito en Castel Nuovo. Allemaal hoogtepunten op korte afstand van elkaar. En doordat Napels één van de oudste steden van Europa is, is het de moeite waard om eens door het centrum te lopen. Daar vind je sfeervolle en bovenal levendige straatjes, waar de waslijnen uithangen boven je hoofd. En wil je naar één van de nog actieve vulkanen van Europa, dan moet je naar de Vesuvius, net buiten de stad. Bovenop heb je een prachtig uitzicht over Napels en de Middellandse Zee. En wist je dat je vanuit Napels naar Rome kunt, alle bezienswaardigheden daar kunt aanschouwen én dat in één dag? Je leest hier hoe.

mooiste-steden-italie_napels

De Vesuvius kun je niet ontwijken tijdens je trip naar Napels

7. Paradijselijk Alberobello

Midden in de Itria-vallei vind je een paradijselijke plaats: Alberobello. Hier stikt het van de welbekende trulli. Mocht je niet weten wat een trulli is, het is een rond huisje met een kegelvormig puntdak en iconische tekens erop. Vroeger leefden hier plattelandsarbeiders, die verderop op de wijn- en olijfgaarden hun brood verdienden. Tegenwoordig kun je zelfs in sommige trulli slapen, zoals in Masseria Relais Villa Cenci! Trulli komen overal in de regio Puglia voor, maar Alberobello is toch wel de hoofdstad. Overal waar je kijkt zie je de kegelvormige daken boven de horizon uitsteken. Wil je Alberobello graag ontdekken samen met een local? Ontmoet dan local Damiano, die jou met de fiets alles kan vertellen over dit prachtige stukje Italië. En je krijgt na afloop een heerlijke Italiaanse lunch in een echte trulli! Ik zou ’t doen!

mooiste-steden-italie_alberobello

Dit soort sfeervolle straatjes zie je overal in Alberobello

8. Ragusa: stad op de top

Ragusa is een fabuleus mooie barokstad in het zuiden van Sicilië. De barokstijl vind je overal in de stad terug. Vooral de balkonnetjes zijn een waar spektakel. Het oude centrum heet ‘Ragusa Ibla’ en stikt van de pittoreske straatjes en authentieke restaurantjes, waar je heerlijk kunt smullen van al die Italiaanse lekkernijen. Ook zijn er diverse trappen die je kunt beklimmen voor een prachtig uitzicht. Wellicht herken je het centrum wel van een serie of film, want regelmatig worden hier verschillende scènes opgenomen. Ragusa is dus zo’n typische stad waar je met gemak urenlang doorheen kunt slenteren. Dit is Ragusa op z’n best!

mooiste-steden-italie_ragusa

Hier zie je goed dat Ragusa op een berg is gebouwd

Mooiste steden Italië: ze zijn stuk voor stuk prachtig!

Een stedentrip naar de mooiste steden van Italië is de ideale manier om in een korte tijd het vakantiegevoel te beleven, lekker te eten en cultuur te snuiven. Welke mooiste steden van Italië hebben jouw interesse gewekt? Misschien kan je sommige steden wel combineren, zodat je even een echte ‘citytripper wordt! Neem in ieder geval eens een kijkje tussen al onze stedentrips in Italië. En oh ja, lees voordat je naar één van de mooiste steden van Italië vertrekt even deze Italië tips. Erg handig!

Geschreven door: Emiel Priem
Contentspecialist
Meer van Emiel Priem