5 minuten

Italië vakantietips: 8x goed voorbereid op reis

‘La dolce vita’, oftewel ‘het goede leven’ vier je in Italië. Met zoveel mooie plekken in het land van pizza, ijs, oude culturen en van noord naar zuid adembenemende natuur, is het genieten geblazen. Wat je ook gaat doen in Italië, je wilt goed voorbereid en zorgeloos op vakantie gaan. Met deze 8 Italië vakantietips komt dat helemaal goed!

Tip 1. Let op de verkeersregels als je een auto huurt

Wanneer je besluit een auto te huren om de omgeving te ontdekken, krijg je automatisch te maken het Italiaanse verkeer, dat iets anders is dan je gewend bent. De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom is 50 km/u, buiten de bebouwde kom is dat 90 km/u. Op autowegen mag je 110 km/u rijden, terwijl je op de snelweg niet harder dan 130 km/u mag. Italië kent ook veel tol-snelwegen, vergeet dus zeker niet je creditcard mee te nemen! Mocht je een dagje in de bergen vertoeven waar de wegen smal zijn, geef dan altijd het stijgende verkeer voorrang. Verder komt het Italiaanse temperament veelal terug in het verkeer. Let dus extra goed op wat je medeweggebruikers doen, en anticipeer waar nodig. Het belangrijkste is dat je met de flow van het Italiaanse rijgedrag meegaat. Dan komt het zeker goed ;).

De Amalfikust leent zich perfect om lekker met de auto te touren

Tip 2. Leef de kledingregels na

En daarmee bedoelen we niet hoe je je moet kleden op straat of op het strand (al zijn er natuurlijk wel uitzonderingen). Nee, we bedoelen de kledingregels als je een kerk bezoekt. Ben je in Rome, Milaan, Venetië of op Sicilië en bezoek je een mooie kerk? Houd er dan rekening mee dat je in de meeste kerken je schouders en benen boven de knie bedekt moeten zijn. Een extra Italië tip is dat je het beste een vestje of kleed mee kunt nemen, waarmee je jezelf kunt bedekken. Op een warme dag ben je er zo van verlost, zodra je weer buiten stapt in de felle zon.

De Santa Maria del Fiore Basiliek in Florence

Tip 3. Ken de Italiaanse cultuur

Ben je van plan om een pittoresk Italiaans dorpje of historische stad te bezoeken? Doe dat dan wel op een dag en tijdstip dat de winkels en attracties geopend zijn. Italianen staan erom bekend een rustig leven te lijden. Ze lunchen tussen de middag dus het liefst heel uitgebreid. Hierdoor zijn de meeste winkels tussen de middag gesloten. Daar tegenover staan dan wel weer dat de winkels en attracties ’s avonds langer open zijn. Ideaal eigenlijk wel, als de aftersun op is na een dagje zonnen aan het zwembad of strand!

‘Chiuso’ is Italiaans voor gesloten

Tip 4. De beste reistijd om Italië te ontdekken

Italië kun je het beste bezoeken in de lente, zomer en herfst. Van maart (gemiddeld 15 °C) tot en met mei (gemiddeld 21°C), is het al lekker warm. Het is ideaal weer als je voor een stedentrip gaat. De prijzen zijn dan ook nog niet zo hoog en de grote zomerdrukte ontbreekt nog. Ook voor de actievelingen onder ons is de lente de perfecte periode om een stevige bergwandeling of fietstocht te maken. De echte zonliefhebbers kunnen het beste van juni tot en met augustus komen. Gemiddeld is het dan 29°C! Wel gaan halverwege augustus de Italianen massaal zelf op vakantie, en ligt dus zo’n beetje het hele land plat. Al zul je daar met een All Inclusive verblijf weinig hinder van ondervinden. Mocht je liever in het najaar Italië willen ontdekken, is dit het seizoen dat de voordelen van de lente en de zomer heeft. Aangename temperaturen van rond de 20°C, genoeg zon, lagere prijzen en niet te druk.

Op het Scopello strand op het eiland Sicilië is het ook in september heerlijk toeven

Tip 5. Eten bij de Trevifontein? Dacht het niet!

Sinds 2013 geldt er een regel dat je niet zomaar meer een flesje water of je gekochte ‘focaccia’ van dat ene eettentje op de hoek mag nuttigen bij toeristische trekpleisters. In Venetië, Verona, Florence en Rome is dit nadrukkelijk verboden. Word je betrapt, riskeer je een boete van 500 euro. En dat zou heel erg zonde zijn, toch? Interessant feitje is wel dat deze regel er is om de historische werken van het land te beschermen. En dat is wel begrijpelijk!

De Trevifontein in Rome

Tip 6. Gratis water

Wat een groot voordeel is aan Italië, is dat je er heerlijk gratis water kunt drinken uit de vele drinkfonteintjes in de steden, dorpen en bergen. Het water kun je in de meeste gevallen gewoon drinken. Op een warme dag kun je maar beter wat lege flesjes in je rugzak meenemen, die je al slenterend door de bergen, dorpen of bekende steden kunt vullen. En doordat het water uit de grond komt, is het ook nog eens lekker verkoelend! Overigens kun je in Italië ook water uit de kraan drinken. Alleen zit daar dan wel een klein chloorgehalte in. Dat maakt het kraanwater minder lekker dan dat wij gewend zijn.

Één van de vele gratis watertaps in Italië

Tip 7. Let op waar je gaat eten

Misschien zijn de plaatjes aantrekkelijk en vind je het wel lekker makkelijk, maar vermijd restaurants waar obers gerechten aanwijzen op een menukaart met plaatjes. Dit zijn typische toeristenrestaurants waar je ook zogenaamde ‘toeristenprijzen’ betaalt. Maar hoe herken je dan nog meer de typische toeristen restaurants? Ook dat is simpel. Als een restaurant al rond 17 uur vol zit, kun je die beter mijden. De Italiaanse bevolking gaat zelf pas rond 21 uur eten, zodra de zon onder gaat. Ga dan lekker op zoek naar een restaurant waar je veel locals ziet. Vaak moet je even een zijstraatje inlopen, maar dan beleef je ook meteen de échte Italiaanse cultuur. Hier zijn Italiaanse restaurantjes authentieker en goedkoper. Oh en nog één tip: restaurants waarderen het als je naast het hoofdgerecht, ook een antipasti (koud voorgerecht) en een primi (warm voorgerecht) bestelt. Al is niks verplicht natuurlijk.

Gezellig dineren in een zijstraatje net buiten het centrum van Rome

8. Overige praktische Italië vakantietips

  • Als je wilt zwemmen in een zwembad, is een badmuts verplicht. Ook bij de meeste hotels geldt deze regel.
  • Een fooi geven is in Italië niet verplicht. Sterker nog, meestal wordt de fooi al berekend in het eindbedrag. Ook kan het gebeuren dat een ‘coperto’ wordt verrekend. Dat is een klein bedrag van tussen de 50 cent en 4 euro.
  • In Italië is de UV-straling vele malen hoger dan in Nederland. De index kan oplopen tot 10, waar in Nederland maximaal 8 geldt. Goed insmeren met zonnebrandcrème dus!
  • Een ongeluk zit een klein hoekje, maar het kan gebeuren dat je de noodlijn moet bellen. Het algemene alarmnummer is 112, van de politie 113, brandweer 115 en ambulance 118.
  • Heb je medische zorg nodig, zorg dan dat je contant geld bijhebt. Vaak moet voor de verlening van zorg contant betaald worden.
  • Bescherm jezelf goed tegen teken, als je besluit buiten de gebaande wandelpaden te treden. De teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen.

Dankzij deze tips voor Italië ben jij goed voorbereid

Zo, met deze Italië vakantietips ben jij helemaal klaargestoomd om zorgeloos op vakantie te gaan! Al met al is Italië een fijne bestemming, waar alles goed geregeld is. Voor jou is het alleen nog maar de taak om te kiezen of je naar het noorden of zuiden wilt, en in welk seizoen. Wij hebben al eens de mooiste plekken van Italië voor je op een rijtje gezet. Mocht je er niet uitkomen, kunnen onze reisspecialisten je ook altijd helpen! Stippel jouw vakantieroute uit en boek je vakantie bij SUNtip. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Emiel Priem
Contentspecialist
Meer van Emiel Priem