7 minuten

Mooiste plekken Italië: dit wil je niet missen

Italië: het land in de vorm van een laars. Het land van de heerlijke pizza en pasta. Het land van enorme culturele rijkdommen. En het land van de schitterende natuur! Van pittoreske bergdorpjes en binnenlandse meren tot culturele steden en mooie kustplaatsen: Italië heeft voor iedere vakantieganger iets te bieden! Je kunt makkelijk een zonnige vakantie boeken, een stedentrip maken, of nog even last minute weg. Omdat Italië talloze mooie plekken kent, is de keuze waar naartoe te gaan, reuze. Gelukkig hebben wij van SUNtip de mooiste en leukste plekken van Italië voor jou en je gezin uitgezocht. Zo halen jullie het allerbeste uit de vakantie. Mamma mia!

Modestad Milaan en het Comomeer

In het noorden van Italië vind je één van de bekendste steden van Italië: Milaan (Milano). Dé modehoofdstad van Europa heeft talrijke culturele rijkdommen en bezienswaardigheden. Al vanaf de Middeleeuwen worden luxegoederen in deze stad gemaakt, en dat is eigenlijk altijd zo gebleven. Dat maakt dat verschillende grote modemerken, zoals Prada en Armani, in Milaan gevestigd zijn.

Nadat je het winkelcentrum bezocht hebt, mag een bezoek aan de Dom van Milaan (Duomo di Milano) zeker niet ontbreken. Deze bekende kathedraal behoort tot de grootste kathedralen van de wereld en is de grootste van Europa. De bouw heeft maar liefst 579 jaar geduurd! De kathedraal is 157 meter hoog en heeft meer dan 3000 beeldwerken. Zeker ook leuk om te doen: ga naar het dak van de kathedraal. Dan geniet je van een schitterend uitzicht op de stad en de omgeving.

Mooiste plekken Italië

Bezoek het helderblauwe Comomeer

Als je in Milaan verblijft, is het zeker de moeite waard om anderhalf uur noordwaarts te rijden naar het Comomeer. Het is een Alpenmeer ontstaan uit een gletsjer. Het meer heeft een prachtige omgeving, watersportmogelijkheden en idyllische dorpjes. De westelijke oevers bieden kindvriendelijke stranden, de noordelijke oevers zijn daarentegen spectaculairder door de rotspartijen. Verder is de omgeving ideaal om te wandelen en te mountainbiken door de bergen!

mooiste plekken italië

Romantische waterstad Venetië en het Gardameer

Deze indrukwekkende stad, die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, heb je vast al op je bucketlist staan. Venetië bestaat uit ongeveer 117 eilandjes en 150 kanalen. Om dit met elkaar te verbinden  zijn er zoveel prachtige bruggetjes gebouwd! De smalle straatjes en grachtjes zorgen voor het typische straatbeeld. Een traditionele gondeltocht door het sprookjesachtige Venetië mag zeker niet ontbreken! Daarnaast is de San Marco Basiliek op het San Marcoplein een echte indrukwekkende trekpleister. Op dit plein kun je ook lekker uitrusten met een drankje. In het najaar kan dit plein zelfs onder water lopen, door het stijgende waterpeil!

Onze SUNtip: Stap in het plaatsje Mestre op de trein naar Venetië. Het voordeel is dat je de auto goed kunt parkeren, en bij binnenkomst op het station van Venetië, direct geniet van de romantische grachten!

plekken italië mooiste

Zonnen aan het Gardameer

Wat eigenlijk ook niet mag ontbreken aan de lijst met mooiste plekken van Italië, is het Gardameer (Lago di Garda). Op twee uur rijden van Venetië ligt dit meest toeristische en grootste meer van Italië. Het geeft een prachtig zicht wanneer je in de ochtend aan de oostoever de zon op de prachtige rotspartijen ziet schijnen. Wil je relaxen met de kids op een zonnig strand aan het helderblauwe meer? Dan kun je het beste naar de oostoever. Je kunt prima rond het Gardameer rijden met de auto. Maar wil je meer avontuur? Dan kun je ook met de boot over het Gardameer, om bijvoorbeeld naar Limone Sul Garda te gaan. Hier wordt heerlijke Limoncello gemaakt!

gardameer italië mooiste plekken

Toscane: Florence, de toren van Pisa en Cinque Terre

Toscane is misschien wel de bekendste regio van Italië, met Florence, de toren van Pisa en de befaamde ‘Cinque Terre’ kust. De hoofdstad van de regio is Florence. Het is één van de mooiste cultuursteden van de wereld, en beroemde kunstenaars zoals Leonardo da Vinci en Michelangelo hebben hier huisgehouden. Omdat deze stad zoveel bezienswaardigheden heeft, kun je ze niet allemaal bezoeken. Tenzij je een hele maand in deze stad wilt verblijven natuurlijk 😉. Waar je zeker wel heen moet is de indrukwekkende kathedraal (Cattedrale di Santa Maria del Fiore). Het staat bekend om zijn prachtige, rode koepel. De kathedraal uit 1472 is niet te missen in het prachtige Italiaanse straatbeeld.

Florence mooiste plekker italië

Zet je kids op de foto bij de Toren van Pisa

De Toren van Pisa dankt zijn bekendheid aan de scheve stand. Tijdens de bouw van de klokkentoren in de 12e eeuw ontdekten de bouwers dat de toren zou kunnen kantelen. Dat kwam doordat de bodem niet overal gelijk is. In 1990 is de 57 meter hoge toren gerestaureerd om te zorgen dat ‘ie minder scheef ging staan. Wist je trouwens dat de toren sinds de restauratie 4 centimeter rechter staat? Vanuit Florence is het ongeveer anderhalf uur met de auto rijden naar de Toren van Pisa. Duw jij binnenkort, met een hilarische foto, de toren weer recht?

Pisa

De mediterrane ‘Cinque Terre’

Nadat je de toren van Pisa hebt bezocht, kun je een bezoekje aan Cinque Terre zeker niet overslaan. Cinque Terre, ten noorden gelegen van Pisa, is een plek aan de westkust van Italië. Deze vijf kustdorpjes (Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore) staan bekend vanwege de felgekleurde gebouwen en huizen. Dat gecombineerd met de ruige kliffen, zorgt voor een adembenemend zicht! De dorpen zijn met elkaar verbonden door een prachtig wandelpad. Hoeveel verschillende kleuren kunnen jouw kinderen tellen?

Mooiste plekken Italië

Rome: stad vol historische bouwwerken

Rome, daar moet je een keer naartoe! In de Italiaanse hoofdstad raak je niet uitgekeken. Waar je ook kijkt, je ziet altijd wel iets moois! De stad barst uit zijn voegen van monumenten die stammen uit het Romeinse tijdperk. In de stad zijn deze dus overal zichtbaar! Het bekendste bouwwerk uit het Romeinse Rijk is het Colosseum. In het Amfitheater, gebouwd in 80 na Christus, werden vroeger gladiatorgevechten gehouden. Wat er nu van over is, is echt indrukwekkend om te zien! Verder behoren een bezoek aan de Paus in Vaticaanstad en een bezoek aan de Trevifontein ook tot de mooiste plekken van Italië. Deze zijn ook zeker aan te raden als je in Rome bent.

Tussen alle kerken, beelden en ruïnes vind je gastronomische terrasjes, leuke winkels en mooie, oude pleinen. Na een flinke wandeling door de hoofdstad, mag een lekker Italiaans ijsje ook zeker niet ontbreken! Onze aanrader is om van een ijsje bij Gioliti te proberen, vlakbij het parlement. Lekkerder ijs dan dit ga je niet vinden in Rome. Ik zou ’t doen!

Mooiste plekken Italië

De kust van Amalfi en de Vesuvius nabij Napels

Wie van steile kliffen en kleurrijke dorpjes houdt, kan zijn of haar hart ophalen aan de Amalfikust. Het kustgebied heeft zijn naam te danken aan de stad Amalfi. Positano is het bekendste dorp van deze prachtige kust. Dat komt waarschijnlijk omdat het dorp op een rots ligt, en smalle steegjes en straatjes heeft. Dit zorgt voor een schitterend zicht!

Onze SUNtip: Huur een auto om van Vietri Sul Mare naar Meta te rijden. Dit is één van de mooiste wegen die je in Italië kunt rijden. Je zult door tunnels, tussen de rotsen door 50 kilometer lang van de ene naar de andere verbazing vallen! Na elke tunnel heb je namelijk een ander uitzicht.

Mooiste plekken Italië

Wil je naar één van de nog actieve vulkanen van Europa, dan moet je naar de Vesuvius. De top van de vulkaan is echt wel het bezoeken waard. De imposante krater is natuurlijk hetgeen waar je voor komt, maar bovenop de vulkaan heb je ook een prachtig uitzicht over Napels en de Middellandse Zee.

Mooiste plekken Italië

Mocht je de Amalfikust en de vulkaan Vesuvius willen bezoeken, kun je het beste een hotel boeken in Napels. De Amalfikust ligt ongeveer 30 kilometer onder Napels, en is te bereiken met de auto en trein. De Vesuvius ligt als het ware in de stad Napels. Zelf is Napels ook een prachtige stad om in te verblijven. Kevin vertelde al eens wat je kunt doen in Napels. En ook niet onbelangrijk: in Napels wordt nog de echte ovenverse Italiaanse pizza gebakken zoals het hoort, met alleen olijfolie, tomaten, mozzarella en verse basilicum!

De bal van de Italiaanse laars: Sicilië

In het uiterste zuiden van Italië ligt het eiland vol temperament, Sicilië. Het actieve eilandleven vindt rond de kust plaats, waar mooie witte zandstranden met een azuurblauwe zee en twee grote steden Palermo en Catania het eilandbeeld vormen. Het eiland is het grootste eiland van de Middellandse Zee. Catania is overigens een gezellige, culturele stad dankzij de sfeervolle terrassen, steegjes en de haven.

Op het eiland vind je genoeg stranden, variërend van zand tot kiezels onder je voeten. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen, de zee is helderblauw én rustig. Ideaal voor de kids! Voor een typisch zandstrand moet je naar de kust nabij San Vito Lo Capo, in het noorden van Sicilië. Maar ook de kust bij Cefalu heeft een mooi strand, waar je uitkijkt op het oude dorpje met daarachter de grote rots. Lekker uitrusten maar! Mocht je ook nog in de stemming zijn om een berg te beklimmen op het eiland, is een bezoek aan de andere actieve vulkaan van Europa, de Etna, een must-do!

Mooiste plekken Italië

Strandvakantie op het eiland Sardinië

Op dit eiland is het zeewater nog blauwer dan op Sicilië. Onvoorstelbaar he?! Je geniet op Sardinië van echte bounty-zandstranden, waarvan je dacht ze niet tegen te komen in Europa! De kustlijn, ruim 1850 kilometer lang, heeft ook vele baaitjes en mooie rotspartijen. Enkele mooie stranden vind je bij Baja Sardinia en Isola Rossa. Wil je verder het binnenland in, dan kom je heuvelachtig graslandschap tegen. Het eiland, dat ongeveer even groot is als Nederland, kent verschillende culturen. In onder andere de plaatsen Alghero, Cagliari en Oristano vind je Catalaanse, Noord-Afrikaanse, Oosterse en natuurlijk Italiaanse invloeden. Nadine beschreef al eens dat mei de mooiste maand is om Sardinië te bezoeken, omdat het eiland dan letterlijk en figuurlijk weer gaat bloeien.

Mooiste plekken Italië

Welke mooiste plekken van Italië ga jij als eerste bezoeken?

Zoals je kunt lezen, is Italië een schitterend land om op vakantie te gaan! Welke mooiste plek in Italië heeft jouw interesse gewekt? Waar je ook voor kiest, Bella Italia is voor elke leeftijd een aanrader, en daarom kan je het beste een kijkje nemen tussen al onze vakantiebestemmingen in Italië. Want wij kunnen niet anders zeggen dat Italië een droom is. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Emiel Priem
Contentspecialist
Meer van Emiel Priem