2 minuten

Toren van Pisa 4 centimeter rechter

Als de toren van Pisa ergens bekend om staat, dan is het om zijn scheefstand. Elke dag staan honderden toeristen met hun armen in de lucht voor dé welbekende foto. Maar kan dat straks nog? De Toscaanse klokkentoren gaat namelijk steeds minder scheef staan!

De toren van Pisa staat natuurlijk niet 1, 2, 3 weer recht. Hij heeft er namelijk ook zo’n twintig jaar over gedaan om vier centimeter rechter te gaan staan. Dit gebeurt trouwens niet spontaan, maar door restauratiewerkzaamheden rondom de toren.

Vanaf een afstandje zie je pas écht hoe scheef de toren staat

Een stukje geschiedenis

Tijdens de bouw van de derde verdieping van de toren merkten de bouwers al dat de fundering al wegzakte. Meteen ná de bouw van de toren – in 1173 begon – ‘ie dan ook te kantelen. Dit kwam omdat de bodem van zand en klei niet overal gelijk is. Aan de zuidkant is de bodem zachter dan aan de noordkant. Dat moet vast schrikken zijn geweest.

Na 800 jaar werd de angst voor omvallen zó groot, dat de toren van Pisa de deuren sloot voor toeristen. Een scheefstand van 4,5 meter (!) was toch echt te veel. Experts hebben toen tonnen aan lood als contragewicht aangebracht in de fundering. Voor 225 miljoen euro is de toren gestabiliseerd en is ‘ie 45 centimeter rechter gaan staan. Sinds de restauratie is daar dus nog eens 4 centimeter bijgekomen.

Eén van de bellen binnen in de toren van Pisa

Botox voor de toren

De toren van Pisa wordt vandaag de dag nauwlettend in de gaten gehouden. Je kunt dus met een gerust hart de 55 meter naar boven klimmen. Je evenwichtsorgaan zal zich wel even moeten herstellen, want je merkt écht goed dat je scheef staat! Experts zijn optimistisch en omschrijven de stabiliteit van de klokkentoren als beter dan verwacht. Door de werkzaamheden heeft de toren een soort botox-injectie gehad en is daarmee zo’n twee eeuwen verjongd.

Onze SUNtip: Verblijf in Florence tijdens je vakantie. Hier is meer te beleven dan in Pisa en toch kun je in 1,5 uur rijden de toren bezoeken!

Geschreven door: Alicia
Contentspecialist
Meer van Alicia