4 minuten

Deze 8 bezienswaardigheden op Sicilië wil jij gezien hebben!

Naast genieten van een zon- zee- en strandvakantie valt er op Sicilië ook nog eens een hoop te zien en ontdekken. Wandel door één van de eeuwenoude steden of ontdek prachtige natuurgebieden. Ben je benieuwd wat er nog meer te doen valt op het eiland? Ik heb de 8 leukste bezienswaardigheden van Sicilië voor je op een rijtje gezet!

1. Wandel door het sfeervolle Palermo

Palermo is eigenlijk te groot om in één dag te ontdekken. Wanneer je graag een korte vakantie naar Sicilië wilt maken, zou ik aanraden om naar deze hoofdstad te gaan! Palermo is namelijk één grote bezienswaardigheid. Wandel door de oude straten van deze levendige stad, of ontdek de bijzondere architectuur. Zo wil je bijvoorbeeld het Palazzo dei Normanni zeker bezocht hebben. Van buiten is het gebouw al indrukwekkend, maar als je binnenstapt zul je zeker weten je ogen uitkijken. Wanneer je na de drukte van de stad toe bent aan wat rust, is Orto botanico di Palermo een aanrader. Wandel door de botanische tuin en ontsnap even aan de drukte van de stad. Na het bezoeken van al die bezienswaardigheden rust je even uit op één van de vele pleinen, zoals Piazza Bologni.

Onze SUNtip: Ontdek de 8 mooiste steden van Italië

bezienswaardigheden-sicilie_palermo

2. Beklim de actieve Etna vulkaan

Durf jij het aan om een actieve vulkaan te beklimmen? Bezoek dan de Etna! Deze vulkaan is ruim 3300 meter hoog. Maak je geen zorgen, je hoeft deze steile berg niet helemaal op te lopen. Boek vooraf een kabelbaan, deze brengt je op een leuke manier al een stuk naar boven. Hierna kun je met de jeep zo ver mogelijk de Etna op. Als je liever met beide benen op de grond blijft staan, kun je ook een wandeling door het Parco dell’Etna maken. Dit is het natuurgebied rondom de vulkaan. Ontdek de kraters, grotten en de bijzondere natuur tijdens jouw bezoek aan deze bijzondere bezienswaardigheid van Sicilië.

bezienswaardigheden-sicilie_etna

3. Een dagje naar het strand van San Vito lo Capo

Een dagje luieren aan het strand hoort natuurlijk ook bij een vakantie. San Vito lo Capo is misschien wel één van de mooiste bezienswaardigheden op Sicilië! Trek jouw zwemkleding aan en geniet van een dagje ontspanning aan zee. Het water is prachtig groenblauw gekleurd en het zandstrand is erg schoon. Dit stukje van Sicilië lijkt bijna niet meer op Europa, maar op één van de ABC-eilanden. Klaar met zonnen? Maak dan een wandeling over de sfeervolle boulevard. Hier eet je de lekkerste pizza’s en bezoek je de gezelligste boetiekjes.

Onze SUNtip: Deze hotels op Sicilië liggen direct aan het strand

bezienswaardigheden-sicilie_san-vito-lo-capo

4. Ontdek het eeuwenoude Akragas

Wanneer je het zuiden van Sicilië bezoekt, staat een tripje naar Akragas vast al op jouw lijstje. Net buiten het centrum van de stad Agrigento vindt je deze indrukwekkende bezienswaardigheid. Tijdens een wandeling door de vallei ontdek je de zeven eeuwenoude tempels. De één is nog beter bewaard dan de ander. Het bijzonderste gebouw uit de vallei is zeker weten de tempel van Concordia, die is namelijk nog het meest in tact van allemaal. De tempel lijkt sprekend op het bekende Parthenon in Athene. Akagras ligt dus dichtbij Agrigento, dus wanneer je genoeg tempels bekeken hebt kun je ook nog even de stad in.

bezienswaardigheden-sicilie_akragas

5. Beklim de trappen van Scala dei Turchi

Een bijzondere bezienswaardigheid op Sicilië is Scala dei Turchi. Deze grote witte klif van kalksteen vind je in aan de westkust van het eiland. Door de vele wind aan de kust is er in de loop van de jaren een natuurlijke trap in het kalksteen gevormd. Ik zou zeker je camera mee nemen, want het is een bijzonder zicht! Je kunt de ‘trappen’ bewandelen, een duik in zee maken of genieten van de Siciliaanse zon op de rots. Genoeg van dit natuurwonder gezien? Neem plaats in een strandtentje en geniet van een verkoelende cocktail. Wat mij betreft één van de mooiste bezienswaardigheden van Sicilië!

bezienswaardigheden-sicilie_scala-dei-turchi

6. Vaar naar de Eolische eilanden

Vanuit het stadje Milazzo stap je op de boot naar één van de Eolische eilanden. Ieder eilandje staat weer bekend om haar eigen bijzondere bezienswaardigheden. Op Lipari maak je leuke wandelingen langs de haven, of bezoek je de kathedraal van het eiland. Op Vulcano, vind je zoals de naam misschien al wel verklapt een vulkaan. Je kunt hier in een modderbad gaan, maar als je liever wat actiever bezig bent op vakantie kun je natuurlijk ook de vulkaan beklimmen. Vanuit daar kijk je uit over de andere eilanden. Wanneer je terug keert naar Sicilië, is het leuk om het stadje Milazzo te bezoeken. Hier bezoek je het kasteel, of maak je een wandeling langs zee.

Onze SUNtip: dit zijn de mooiste Europese eilanden

bezienswaardigheden-sicilie_eolische-eilanden

7. Bezoek het gezellige stadje Noto

Een andere leuke bezienswaardigheid op Sicilië is het dorpje Noto. Dit sfeervolle plaatsje na een heftige aardbeving volledig herbouwd. Nu staat het dorpje zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst! Wat Noto zo bijzonder maakt? Het is geheel gebouwd in Barokstijl. Je kunt hier dus makkelijk de hele dag rondlopen om alle bezienswaardigheden van het dorpje te bekijken. Zo mag je de kathedraal van Noto zeker niet overslaan. Het stadsmuseum is ook leuk om te bezoeken. Hier vind je prachtige kunstwerken en oude archeologische vondsten. Voor iedereen is er wel wat te zien in Noto!

bezienswaardigheden-sicilie_noto

8. Proef de bijzondere Siciliaanse keuken

Oké, dit is niet echt een bezienswaardigheid, maar zeker wel een goede tip! Als jij houd van lekker eten en goede wijn, dan zit je op Sicilië helemaal op je plek. Er zijn een aantal gerechten die jij écht geproefd moet hebben tijdens jouw verblijf. Tijdens een bezoek aan één van de vele hoogtepunten op Sicilië, is er niets zo lekker als een verkoelend ijsje. Kies voor een ‘Granita’, een handgemaakte lekkernij. Tijdens het diner is de keuze enorm. Ben je een pizza-fan? Probeer dan eens een Sfincione. Dit lijkt op een pizza, maar de bodem is een stuk dikker. Je kunt dit bij veel kraampjes op straat halen! Zin om echt lekker aan tafel te zitten? Dan kom je op de menukaart gegarandeerd het visgerecht Involtini di Pesce Spada tegen. Pasta alla Norma is ook een gerecht dat je zeker gegeten moet hebben, het is een simpel maar erg lekker gerecht. Tijdens het dineren geniet je van een lekkere lokale wijn zoals Nero d’Avola, Grillo of Etna Rosso. Welk gerecht wil jij graag proeven?

bezienswaardigheden-sicilie

Wat is jouw favoriete bezienswaardigheid op Sicilië?

Welke bezienswaardigheid op Sicilië ga jij als eerst bezoeken? Of je nu een echte wandelaar bent, of juist houd van een lekkere ontspannen strandvakantie, het kan hier allemaal. Op dit sfeervolle eiland is er écht voor ieder wat wils. Een vakantie naar het veelzijdige Sicilië? Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Sanne van der Stelt
Reisspecialist
Meer van Sanne van der Stelt