5 minuten

De 8 mooiste Europese eilanden voor een zonvakantie

Een zonvakantie vieren op een mooi eiland, wie wil dat nou niet? Het heeft altijd iets speciaals. Een prachtig strand, gezellige kustplaatsjes en stralend weer… Het zijn dé perfecte ingrediënten voor een geslaagde vakantie op één van de mooiste Europese eilanden. Omdat Europa heel wat (vakantie)eilanden heeft, is het soms lastig kiezen. Daarom helpen we je een handje door deze 8 mooiste Europese eilanden in willekeurige volgorde voor je op een rijtje te zetten.

1. Rhodos: Het Griekse eiland met de meeste zon

Als je op vakantie gaat naar een eiland wil je natuurlijk wel iedere dag van de zon kunnen genieten. Rhodos staat garant voor zonnige zomers onder bescherming van zonnegod Helios. Het Griekse eiland heeft pittoreske vissersdorpjes, waar je smult van de Griekse keuken, een groen landschap en natuurlijk prachtige kindvriendelijke stranden om van de zon te genieten. Kolymbia is een prachtig voorbeeld van hoe je een strand op een Grieks eiland voor je ziet: wit zand, een azuurblauwe zee en groene heuvels/duinen. Benieuwd waarom een vakantie naar Rhodos altijd een goed idee is? Lees dan dit blog.

Onze SUNtip: Lees hier meer over de warmste eilanden van Griekenland

mooiste-europese-eilanden_Rhodos-kolymbia

Het strand bij Kolymbia

2. Het groene São Miguel

Dit eiland zal wat onbekender zijn dan de rest van de mooiste eilanden in Europa, maar daarom niet minder mooi. São Miguel is het grootste en groenste eiland van de Azoren in Portugal. De natuur is indrukwekkend en overweldigend. Samen met de aanwezigheid van geisers, watervallen en kratermeren wordt ervoor gezorgd dat je mond open blijft staan van de ene op de andere verbazing. Je hoeft niet bang te zijn dat je iets mist, want het eiland is ideaal om een huurauto te ontdekken en op pad te gaan. In de hoofdstad Ponta Delgada wordt het stadscentrum gekenmerkt door eeuwenoude kloosters, kerken en herenhuizen. Een plaatje om te zien!

mooiste-europese-eilanden_sao-miguel

Dit is toch echt een eiland in Europa!

3. Buggyeiland Menorca

De Middellandse Zee heeft mooie Europese eilanden. En daar behoort wat ons betreft het ietwat minder bekende Menorca ook bij. Menorca biedt rust en ontspanning door de vele knusse en beschutte baaitjes met adembenemende stranden. Het is een erg kindvriendelijk eiland, door de langzaam aflopende stranden in de zee. Hierdoor kunnen de kinderen veilig spelen. Ook heeft Menorca veel hotels met kinderfaciliteiten zoals een animatieteam, kinderbedjes etc. Menorca is vergeleken met de andere Balearische eilanden lekker rustig, waardoor je overal optimaal geniet van de omgeving! Bekijk de andere Spaanse Balearische eilanden als je wilt weten welk eiland het beste bij jou past.

mooiste-europese-eilanden_menorca

Eén van de knusse baaitjes van Menorca

4. Fotogeniek Zakynthos

Volgens velen is Zakynthos één van de mooiste Europese eilanden. En daar kunnen wij ook niet omheen. Het fotogenieke Shipwreck Beach is met stipt dé hotspot van Zakynthos. Maar ook de prachtige kust met verborgen strandjes het schildpadden spotten en de lekkere Griekse maaltijden in knusse plaatsen zoals Laganas en Agios Sostis zouden op je to-do lijst moeten staan. Laatstgenoemde badplaats heeft een prachtig strand met een rotseilandje, dat alleen via een houten loopbrug te bereiken is. Ook dit levert weer fotogenieke plaatjes op! En dat was nog niet alles, want er is nog veel meer te doen op Zakynthos! Collega Lauran neemt je mee.

Onze SUNtip: Dit is de top 10 mooiste Griekse eilanden!

mooiste-europese-eilanden_zakynthos-agios-sostis

De loopbrug gaat naar het fotogenieke eilandje

5. Bounty-eiland Sardinië

Sardinië ligt voor de westkust van Italië en is een prachtig eiland met groene, mooie natuur en heerlijke stranden. Het zeewater is nog blauwer dan blauw en het strand heeft veel weg van de bounty-stranden die je alleen buiten Europa vindt.  Enkele mooie stranden vind je bij Isola Rossa en Baja Sardinia. Wil je verder het binnenland in, dan kom je heuvelachtig graslandschap tegen, maar ook ongerepte natuur. Een van de diepste kloven van Europa, de Gola di Gorropu kloof, vind je hier. Ga je naar de bekende plaatsen Cagliari, Oristano of Alghero, zul je al gauw merken dat hier vroeger verschillende culturen waren gevestigd. Interessant!

mooiste-europese-eilanden_sardinie

De stranden geven je een echt tropisch gevoel!

6. Bloemeneiland Madeira

Op slechts 4 uur vliegen vind je bloemeneiland Madeira. Dit eiland, behorend tot Portugal en gelegen in de Atlantische Oceaan, heeft een exotische natuur. Denk maar aan wilde bloemen, indrukwekkende laurierbossen, ruige kustlijnen en adembenemende uitzichtpunten. Als je van natuur én zon houdt, zit je op Madeira goed! Natuurliefhebbers moeten niet vergeten hun wandelschoenen in te pakken, want er zijn talloze wandelroutes door de bossen en prachtige bloementuinen. Madeira is ook prima te bezoeken in december! Door het milde klimaat kent het eiland het hele jaar door aangename temperaturen. En kom je rond de jaarwisseling, dan is Funchal het decor voor spectaculaire vuurwerkshows. Ik zou ’t doen!

mooiste-europese-eilanden_madeira

Botanische tuinen in overvloed op Madeira!

7. Veelzijdig Tenerife

Ben je een liefhebber van zandstranden, cultuur, natuur, ruig vulkaangebied, feesten of luxe? Of misschien wel van allemaal? Dan is het veelzijdige Tenerife een veilige keuze voor jouw vakantie naar één van de mooiste Europese eilanden. Het is het grootste Canarische Eiland waar je dus enorm veel kunt doen, of juist kunt luieren. En met een temperatuur die nooit lager is dan 18 graden in de koudste maand van het jaar, hoef je je geen zorgen te maken dat het slecht weer wordt. Ook voor een gezinsvakantie is Tenerife aan te raden. Met verschillende dierenparken, kindvriendelijke stranden tot het beklimmen van de hoogste berg van Spanje, de El Teide: de kids vervelen zich geen moment! Lees hier meer over het veelzijdige Tenerife.

mooiste-europese-eilanden_tenerife-el-teide

De El Teide vulkaan is de hoogste berg van heel Spanje

8. Bijzondere hotspots op Kefalonia

Met naar schatting zo’n 6000 eilanden is het niet zo gek dat er weer een Grieks eiland in dit lijstje staat. Kefalonia heeft fel, helderblauw water. Neem je zonnebril dus zeker mee! Myrtos beach is prachtig, evenals de weg vol haarspeldbochten die er naartoe leidt. De uitzichten op de baai onderweg zijn echt top! Ook de kust- en bergdorpjes zijn een feestje. Er zijn meer dan genoeg authentieke vissersdorpjes te vinden. Assos bijvoorbeeld, is ontzettend kleurrijk en heeft een klein haventje waar je kan zwemmen in het heldere water. Kefalonia is een goede afsluiter van het lijstje mooiste Europese eilanden. Bekijk hier welke hotspots op Kefalonia nog meer het bezoeken waard zijn!

mooiste-europese-eilanden_kefalonia-assos

Het plaatsje Assos ziet er kleurrijk uit!

Kan jij je vinden in deze mooiste Europese eilanden?

En, ben jij het eens met dit lijstje aan mooiste Europese eilanden? Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie eilanden in Europa. Denk bijvoorbeeld aan:

Geschreven door: Emiel Priem
Contentspecialist
Meer van Emiel Priem