4 minuten

Reisverslag: Weekendje Rome tips

Bij SUNtip vind je alleen reizen die we zelf ook zouden boeken en dat lees je terug in onze persoonlijke reisverslagen. Vera ging op stedentrip naar Rome voor drie dagen en vertelt je daar graag meer over. ‘Rome stond al jaren hoog op mijn lijstje om te bezoeken, in maart 2023 was het eindelijk zo ver en we hadden het niet beter kunnen treffen. Dit zijn mijn persoonlijke tips voor een weekendje Rome!’

Dit zijn mijn persoonlijke tips voor een weekendje Rome

Colosseum

Persoonlijk mijn favoriete bezienswaardigheid in Rome, en van velen denk ik zo: Het Colosseum. Dit gigantische amfitheater werd vroeger onder andere gebruikt voor gladiatorgevechten en theatervoorstellingen. Ben je op zoek naar de beste plek om het Colosseum op de foto te krijgen? Wandel dan naar de hoger gelegen straatjes ‘Via del Colosseo’ en ‘Via del Monte Oppio’. Bij deze laatste straat kan je een klein parkje in waarbij je naar mijn mening het beste zicht hebt op het Colosseum. Zeker de moeite waard!

Onze SUNtip: Mocht je het Colosseum van binnen willen bekijken raad ik het je aan om zeker twee á drie weken van tevoren een ticket te boeken via de officiële website. Daarnaast zou ik kiezen om het eerste of één van de laatste tijdsloten te kiezen om de grootste drukte te vermijden.

Colosseum Rome

Trevi Fontein

De Trevi Fontein is openbaar te bezoeken en je zult merken dat het hier al-tijd druk is. Maar een weekendje Rome is geen weekendje Rome zonder een muntje te hebben gegooid in de Trevi Fontein, toch?! En wanneer je één muntje in de fontein gooit, betekent dit dat je Rome nog eens zal bezoeken. Ik zou ’t doen!

Onze SUNtip: Elke maandag-, woensdag- en vrijdagochtend wordt de Trevi Fontein geleegd. Houd hier dus ook rekening mee met het plannen van je bezoek aan deze gigantische fontein.

Spaanse trappen

Vanuit de Trevi Fontein loop je gemakkelijk naar de Spaanse trappen. Deze trappen kan je vinden vanaf het plein Piazza di Spagna en bestaat uit 135 treden. Pas op: je mag niet gaan zitten of eten op de Spaanse trappen, dit kan je zelfs een boete opleveren en dat zou natuurlijk enorm zonde zijn.

Onze SUNtip: Loop de Spaanse trappen op en wandel vanuit hier naar Villa Borghese, een groot stadspark waar je even kan ontsnappen aan de stadsdrukte en fijn kunt wandelen. Daarnaast heb je vanaf hier een mooi uitzicht over de stad.

Pantheon

Dit gigantische gebouw in het centrum van Rome is maar liefst 2000 jaar oud en gratis te bezoeken. Laat je niet afschrikken door de rij buiten, dit gaat namelijk ontzettend vlot doordat je telkens met grote getallen de binnenkant kan aanschouwen. Wat er zo bijzonder is aan het Pantheon? Het enorme gat is de enige lichtbron binnen in het Pantheon. Houd er rekening mee dat het Pantheon niet geopend is op zondag.

Onze SUNtip: Het schijnt dat de binnenkant van het Pantheon nóg mooier is zodra de zon overdag door het gat schijnt en je een enorme lichtstraal ziet.

Pantheon Rome

Vaticaanstad

Aan de andere kant van de rivier Tiber vind je Vaticaanstad, de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Hier vind je onder andere de Sint-Pietersbasiliek op het Sint-Pietersplein en de Sixtijnse kapel in het Vaticaanse museum. Wist je dat al deze gebouwen onderdeel zijn van de UNESCO-Werelderfgoedlijst? En dat begrijp ik maar al te goed, want je kijkt werkelijk waar je ogen uit!

Onze SUNtip: Boek een priority ticket voor het Vaticaanse museum. Hierbij skip je de gigantische rij die er al vanaf vroeg in de ochtend is. Liever een rondleiding? Ook dit is zeker mogelijk waarbij je meer uitleg krijgt over al de mooie gebouwen in het Vaticaan.

vaticaanstad st. pieters Basiliek

Mijn favoriete hotspots in Rome

  1. Best gegeten?

Ondanks dat je praktisch op elke hoek in Rome kan genieten van een goed bord pasta of heerlijke pizza sprong één restaurant er echt voor mij uit. Dit restaurant kan je vinden bij de bekende Trevi Fontein en heeft dan ook de naam Pizza in Trevi. Een vol belegde pizza en een gezellige bediening. Daarnaast word je maaltijd afgetopt met Limoncello van het huis. Gegarandeerd een heerlijk avondje!

Onze SUNtip: Glutenvrij eten in Rome? Dat kan nog wel eens een opgave zijn. De meeste restaurants in Rome serveren wel glutenvrije pastagerechten, maar de pizza’s worden toch vaak te veel werk. Pizza in Trevi is aangesloten bij de AIC en is één van de weinige restaurants waar je kan genieten van een heerlijke glutenvrije pizza.

weekend rome restaurant tips

  1. Lekkerste ijs?

Italië staat natuurlijk bekend om de lekkerste gelato. Wij kregen de ijssalon Giolitti aangeraden en dit kunnen we zeker beamen! Schrik niet van de enorme rij die er hoogstwaarschijnlijk staat, het bestellen gaat echt aan de lopende band en voor je het weet ben je aan het genieten van een heerlijk ijsspektakel op een hoorntje.

  1. Lekkerste koffie?

Ben jij een koffieliefhebber? Dan ben je bij Caffe Tazza D Oro vlakbij het Pantheon aan het juiste adres voor een heerlijk, goedkoop kopje koffie. Dit koffietentje staat zelfs op de tiende plaats (volgens Tripadvisor) van bijna 600 koffietentjes in Rome. Ik zou ’t doen!

Onze SUNtip: Bij sommige tentjes in Italië worden er hoge servicekosten gerekend op het terras waardoor je voor een simpel kopje koffie de hoofdprijs kan betalen. Om deze reden is het soms veel voordeliger om een koffie to go te nemen en een openbaar plekje te vinden om van je welverdiende kop koffie te genieten.

  1. Fietsen huren bij?

Baja bikes! Inmiddels kan je Baja Bikes in elke grote stad vinden en zo dus ook in Rome! Ze bieden verschillende fiets- en wandeltours aan met een gids langs alle highlighst in Rome. Daarnaast is het ook mogelijk om alleen een fiets te huren zodat je zelf op avontuur kunt gaan. Houd er wel rekening mee dat het flink druk en het soms dus chaos kan zijn op de fiets, er zijn namelijk geen fietspaden in Rome. Probeer de weekenddagen te vermijden als je niet van drukke wegen houdt.

Tips voor een weekend Rome

Hebben deze tips jou geïnspireerd om binnenkort een weekendje naar Rome te gaan?

Met deze tips voor een weekendje Rome ben je verzekerd van een geslaagd weekendje weg. Kan je nou ook niet wachten om al het moois dat Rome te bieden heeft te aanschouwen? Bekijk dan onze vakanties naar Rome op SUNtip.nl. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Vera van der Stelt
Contentspecialist
Meer van Vera van der Stelt