6 min

Vakantie Kroatië tips

Kroatië is een vakantiebestemming die door steeds meer toeristen ontdekt wordt. En met de prachtige kustlijn, de bijzondere natuurparken en schitterende middeleeuwse steden is Kroatië een bestemming die je zeker niet links moet laten liggen. Van de mooiste plekjes van Kroatië tot handige praktische weetjes. Met deze tips haal jij het meeste uit een vakantie naar Kroatië!

De eerste en grootste tip: huur een auto

Kroatië zit boordevol mooie plekjes. Denk aan de Plitvicemeren of de middeleeuwse stad Split. Het zou daarom zonde zijn om alleen aan het strand te blijven liggen. De meeste must-see bezienswaardigheden liggen echter wel ver uit elkaar. Om zoveel mogelijk te zien, adviseren we je een auto te huren. De wegen in Kroatië zijn erg goed. Let wel op: om sommige delen van het land te bezoeken, zoals de stad Dubrovnik, moet je eerst een landgrens passeren. Ben je dit van plan? Geef dit dan aan bij het ophalen van de auto. Houd er wel rekening mee dat er mogelijk extra kosten voor worden gerekend.

Met de auto op vakantie naar Kroatië? Ook dat kan!

Wil je al die mooie plekjes met je eigen auto bezoeken, is dat ook zeker mogelijk. Bij SUNtip kun je autovakanties naar Kroatië boeken. Lekker voordelig, en je hebt de vrijheid en flexibiliteit om te gaan en staan waar je zelf wilt. Je kunt zoveel tussenstops maken als je maar wilt en je kan alles op je eigen tempo en planning doen. Bekijk hier maar eens ons aanbod.

Tips voor niet te missen steden

Is de auto geregeld? Mooi, dan kan de ontdekkingstocht door Kroatië beginnen! Te beginnen met die oh zo mooie middeleeuwse steden met Romeinse invloeden. Wij vertellen je welke steden je echt zou moeten bezoeken tijdens je Kroatië vakantie.

Havenstad Split

Kom je met het vliegtuig naar Kroatië? Dan is de kans groot dat je landt in de stad Split. Split is na Zagreb de grootste stad van Kroatië en tevens een van de belangrijkste havenplaatsen van Kroatië. Vanaf de haven vertrekken veerboten naar de omliggende eilanden, zoals Šolta, Hvar en Brac. De laatste is een eiland met prachtige blauwe grotten en mooie stranden, en staat ook niet voor niets in ons lijstje met de mooiste stranden van heel Europa!

vakantie kroatie tip split

De haven van Split

Als je in Split bent, dan zul je zien dat het middelpunt van de stad niet alleen op een paleis lijkt, maar ook echt een paleis is! Ongeveer 300 na Christus gaf de Romeinse keizer Diocletianus namelijk de opdracht een groot paleis te bouwen, wat het ontstaan van Split vormde. Het paleis is grotendeels intact gebleven en een groot gedeelte van de binnenstad is gebouwd tegen de oude paleismuren. De hele binnenstad is prachtig, en heeft daarom niet voor niks een plekje op de Werelderfgoedlijst van de Unesco gekregen.

Onze SUNtip: Parkeren in het centrum is een behoorlijke uitdaging. Het is daarom verstandiger net buiten het centrum te parkeren!

Strand en historie in Pula

De stad Pula staat vooral bekend om zijn Romeinse amfitheater. Het is een van de best bewaarde amfitheaters ter wereld, met plek voor wel meer dan 20.000 toeschouwers. Er is tevens een ondergronds gangenstelsel dat tegenwoordig dienst doet als olijfoliemuseum. Ook nu wordt het amfitheater nog volop gebruikt voor concerten en vindt er iedere zomer het Pula Film Festival plaats. Het amfitheater wordt dan omgetoverd tot grootste openlucht bioscoop ter wereld. Er zijn echter nog veel meer Romeinse overblijfselen te bewonderen. Met de tempel van Augustus, de triomfboog van Sergii en de tweelingpoort kijk je je ogen uit. En zelfs dát is nog niet alles! Langs de 4 kilometer lange boulevard van Pula, zijn er volop stranden te vinden. Pula is ook nog eens centraal gelegen en daardoor de perfecte uitvalsbasis voor wie meer van de streek Istrië wilt ontdekken.

vakantie kroatie tip pula

Het amfitheater van Pula

‘De Parel van de Adriatische zee’ Dubrovnik

Met zo’n bijnaam en het feit dat de gehele stad op de Unesco werelderfgoedlijst staat, mogen het duidelijk zijn dat het een tip is om deze stad in Kroatië te bezoeken. Hier dwaal je door smalle steegjes en over de stadsmuren rondom de stad. Daarnaast zijn er prachtige kathedralen, paleizen, synagogen en fonteinen. Je kijkt overal je ogen uit! Niet geheel onbelangrijk: Dubrovnik is ook een heerlijke strandbestemming dankzij stranden als Banje. De hele stad lijkt wel een filmset en ergens is dit niet onwaar, aangezien de stad dienstdoet als filmset voor de populaire serie Game of Thrones. In het hoogseizoen en in de weekenden kan het hier wel erg druk worden. Wil je de drukte vermijden, dan is het aan te raden om de stad niet in het weekend te bezoeken en als het kan ook het hoogseizoen te vermijden. Ook is het zo dat wanneer je vanuit het Noorden van Kroatië komt met de auto naar Dubrovnik wilt, je de grens met Bosnië Herzegovina over moet. Het is handig hier rekening mee te houden en dit dus af te spreken met je autoverhuur maatschappij. Dubrovnik is verder een uitstekende stedentripbestemming, dus je kunt er ook voor kiezen een keer apart naar Dubrovnik te vliegen.

vakantie kroatie tip dubrovnik

Stradun straat in Dubrovnik

Er zijn nog veel meer prachtige plaatsjes

Naast de bovenstaande 3 toppers zijn er nog veel meer beeldschone plaatsen in Kroatië die het bezoeken helemaal waard zijn. Wij zetten ze voor je op een rijtje, waarna je meteen ons aanbod kunt bekijken.

  • Aan een prachtige baai gelegen Umag
  • De gezellige hoofdstad Zagreb
  • Makarska en de zonnige rivièra
  • Het pittoreske Trogir
  • En ten slotte het kleinschalige Zadar

Tip: ontdek tientallen watervallen in Kroatië

Wie verlangt naar het zien van prachtige watervallen die eindigen in helderblauw water, dacht misschien daarvoor buiten Europa te moeten treden. Maar dat is niet het geval! Je vindt deze namelijk ook gewoon in Kroatië. De Plitvicemeren en ook het natuurpark Krka bieden een thuis aan tientallen verschillende watervallen. De één is nog groter en mooier dan de andere!

De Plitvicemeren

De Plitvicemeren zijn een aaneenschakeling van maar liefst 16 meren die met elkaar verbonden worden door middel van watervallen. Er is een pad aangelegd van stijgers die langs alle watervallen slingeren. Er zijn twee paden die door middel van veerboten te bereiken zijn. Zo heb je de boven meren en onder meren, die elk een eigen wandelroute hebben. Het park is werkelijk adembenemend en uniek in zijn soort. Ik zou ’t doen!

P.S. nog een tip. Vanaf april 2019 kunnen tickets voor het park alleen nog online gekocht worden. Je moet ze 2 dagen voor je bezoek aanschaffen via deze website.

vakantie kroatie tip plitvice

Krka

Krka is iets kleiner dan de Plitvicemeren maar biedt eveneens prachtige wandelroutes. Een voordeel ten opzichte van de Plitvicemeren is dat je tijdens de zomer in het lage gedeelte mag zwemmen. Daarnaast zijn er ook boottochten te maken en kun je het eiland Visovac bezoeken. Hier kun je een klooster en museum bezoeken.

vakantie kroatie tip krka

De mooiste natuurparken van Kroatië

De Plitvicemeren en Krka zijn ongetwijfeld de twee meest kenmerkende en mooiste natuurparken van Kroatië. Het zijn echter niet de enige natuurparken die je hier zult vinden. Zo heb je een klein stuk buiten Zadar het park Paklenica. Een walhalla voor bergbeklimmers en hikers dankzij de indrukwekkende rotswanden en wandelroutes. Daarnaast zijn er nog meer natuurparken die het bezoeken waard zijn, zoals:

  • de fascinerende Brijuni eilanden;
  • het betoverende nationaal park Kornati;
  • nationaal park Risnjak met een bijzondere combinatie van 4 klimaten;
  • het groenste eiland Mljet.

De leukste feestdagen en evenementen in Kroatië

Kroatië barst van de leuke evenementen. Van volksdansfestivals tot openlucht bioscopen. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, hebben we een selectie gemaakt van de allerleukste evenementen van Kroatië.

Het Volksdansfestival van Zagreb

Geniet 4 dagen lang van authentieke muziek en dans in traditionele kledij en leer alles over het folklore van Kroatië van 22 t/m 26 juli.

Het cuisine festival van Lošinj

Tijdens het Lošinj Cuisine Festival op 25 april tot en met 25 mei bieden de restaurants uit de stad een speciaal menu met typische lokale gerechten en wijn. Elk jaar heeft het festival een ander thema met bijpassende gerechten.

Dubovnik Festiwine

Jaarlijks in april vindt een wijnfestival plaats in Dubrovnik. Dit is voor jou de kans om lokale wijnen te proeven. Aan lokale wijnboeren de uitdaging om wijnkenners de heerlijkste wijnen voor te schotelen. Proost!

Het Pula filmfestival

Elk jaar in juli of augustus wordt het Pula filmfestival gehouden. Het amfitheater wordt omgetoverd tot grootste openluchtbioscoop ter wereld en duizenden toeschouwers genieten van een filmvoorstelling op het witte doek. Heel bijzonder én het oudste evenement van het land.

Zadar County Flower Festival

Geniet in april van talloze kleuren, sierlijke jurken, en de geur van duizenden bloemen tijdens het Zadar County Flower Festival. Meer dan 100 deelnemers presenteren hun mooiste bloemen tijdens 3 dagen vol muziek en entertainment en workshops.

Naast deze highlights zijn er nog veel meer evenementen in Kroatië, zoals een heteluchtballon race, verschillende muziekevenementen en sportevenementen. In Kroatië zal je je niet snel vervelen!

vakantie kroatie tip zadar volksfestival

Volksdansfestival in Zagreb

Tips voor een vakantie naar Kroatië met kids

Wil je Kroatië bezoeken met kinderen? Dat kan zeker, want de nationale parken en steden zijn ook met kinderen goed begaanbaar. Zijn ze echter niet zo geïnteresseerd in al die bezienswaardigheden en feestdagen? Maak je geen zorgen: er zijn daarbuiten nog genoeg activiteiten voor de kids om zich mee te vermaken. Kroatië is namelijk ook gewoon een heerlijke strandbestemming waar kinderen naar hartenlust hun gang kunnen gaan! Voor de avonturiers zijn er vele sportmogelijkheden en voor de echte waterratten zijn er ook waterparken te vinden zoals Aquacolors in Poreč. Verder zijn er meer dan genoeg kindvriendelijke hotels en resorts waar ze zich geen moment zullen vervelen. Kijk maar eens in ons aanbod!

gezin in kroatie

Nog enkele praktische tips voor je vakantie naar Kroatië

Om jouw vakantie in Kroatië op rolletjes te laten verlopen, geven we je ook nog wat praktische tips mee. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en begin jij goed voorbereid aan je vakantie naar Kroatië!

  • Tol: alle snelwegen in Kroatië zijn tolwegen.
  • Reisdocumenten: in Kroatië kun je terecht met je paspoort én je ID kaart.
  • Internet en bellen: in Kroatië kun je gebruikmaken van je eigen bundel zonder extra kosten.
  • Kraanwater: in tegenstelling tot veel mediterrane landen is het kraanwater hier drinkbaar.
  • Valuta: ondanks dat Kroatië tot de EU behoort, betaal je hier met Kuna’s.
  • Geldautomaten: Kroatië heeft voldoende geldautomaten.
  • Fooien: bedieningsgeld wordt op de rekening opgenomen. Indien niet het geval is een fooi van 10% gebruikelijk.
  • Prijsniveau: over het algemeen ligt het prijsniveau lager dan in Nederland.

Met deze tips wordt je vakantie naar Kroatië een succes

De mooiste steden, natuurparken en evenementen je weet nu precies waar je moet zijn en hoe je het meeste haalt uit je vakantie naar Kroatië. Het enige wat je nu nog rest is om je ideale vakantie uit te zoeken. Ik zou ’t doen!

Meer lezen over Kroatië?
De 7 mooiste stranden van Kroatië
Bezienswaardigheden Istrië

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin