4 minuten

Wat te doen in Zadar? Jamie’s persoonlijke ervaring

Zoals je misschien al wel weet vind je bij SUNtip alleen reizen die we zelf ook zouden boeken. Onze reisspecialist Jamie ging op vakantie naar Kroatië en hij vertelt je graag meer over de bestemming Zadar en wat je daar allemaal kunt doen.

Vorige week heb ik genoten van een heerlijke midweek in het stadje Zadar in Kroatië. In vijf dagen heb ik vooral veel gezien en natuurlijk heel erg genoten. In dit blog ga je ik je meer vertellen over mijn ervaringen in Zadar. Misschien is dit namelijk niet een hele bekende plaats voor je, lees daarom vooral gauw verder.

Waarom naar Zadar?

Zadar is een klein stadje aan de Adriatische zee dat vol staat met historische gebouwen en prachtige stadsmuren heeft. Wist je dat deze stadsmuren zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan? Daarnaast vind je in Zadar gezellige straten met tal van winkels, restaurantjes en aan ijssalons is er zeker geen tekort. Maar er is ook rondom Zadar genoeg te doen! Doordat Zadar centraal gelegen is, is het ook een leuke stad om door te reizen naar andere plaatsen in Kroatië.

Dit zijn mijn persoonlijke tips om te doen in Zadar

Ontdek het centrum

Begin op het plein in het midden van het oude centrum van Zadar. Het plein is omringd door oude gebouwen en je vindt hier genoeg leuke restaurantjes waar ze heerlijke cocktails, wijn, bier en hapjes serveren. Daarnaast is het natuurlijk ook vooral heel gezellig! En dat zijn wel de belangrijkste dingen als je op vakantie bent toch? Zelf verbleef ik in een appartement midden in het centrum waardoor alles op loopafstand was. Ideaal dus!

wat te doen tijdens een vakantie in Zadar

Wandel over de boulevard en bewonder verschillende kunstwerken

Vanuit het plein midden in het centrum loop je zo richting de boulevard Riva Nova. Als je over de boulevard loopt kom je het Zeeorgel, of ook wel Sea Organ genoemd, tegen. Het Zeeorgel is een van de bekendste bezienswaardigheden van Zadar. Het lijkt op een normale trap maar niets is minder waar, het is namelijk een kunstwerk! Doordat er gaten in de traptreden zijn verborgen, maken de traptreden geluid door de wind en golven.

Naast de trap vind je ook het monument to the Sun of ook wel Greeting the Sun genoemd. Dit is een kunstwerk dat bestaat uit zonnecellen in de vorm van een cirkel. Overdag is er niet veel te zien aan dit kunstwerk omdat hij dan door het zonlicht aan het opladen is. ’s Avonds komt dit kunstwerk tot leven en kan je genieten van een fantastische lichtshow dat in verbinding staat met het Zeeorgel. De lichten bewegen in het ritme van de golven en daardoor wordt het echt een geheel. Gaaf om te zien!

Mijn SUNtip: Heb jij zin in een romantisch avondje? Ga ’s avonds lekker op een kleedje liggen aan het water en geniet van het geluid van de Zeeorgel en straatmuzikanten.

Bekijk het uitzicht vanaf de klokkentoren

Midden op het plein vind je de St. Donatus kerk, één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Zadar. De kerk bestaat al vanaf de 9e eeuw en is gratis te bezoeken. Ik zou dus zeker een kijkje gaan nemen! Naast de kerk vind je St. Anastasia kathedraal, de klokkentoren van Zadar. Ook deze staat op de UNESCO werelderfgoedlijst!

Mijn SUNtip: Beklim de klokkentoren St. Anastasia tijdens de zonsondergang voor een fantastisch panoramisch uitzicht.

wat te doen in Zadar

Een dagje relaxen

Ben je toe aan een dagje relaxen? Op loopafstand vanaf het centrum vind je Kolovare beach. Op dit strand net buiten het centrum kom je heerlijk tot rust. Je kan er ligbedden en parasols huren en je vindt er enkele restaurantjes waar je een heerlijke cocktail of natuurlijk iets fris kunt drinken. Je vindt er zelfs douches en kleedkamers!

Bewonder de stadsmuren

De stad Zadar is nog altijd omringd door mooie stadsmuren wat perfect is voor een korte wandeling. Tijdens de wandeling kom je een aantal bankjes tegen en heb je uitzicht op de haven. Op een aantal plekken kan je via de trappen de muur op of af. Neem ook eens een kijkje bij de hoofdpoort; de Land Gate poort is indrukwekkend en niet te missen. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen!

Maak een dagtrip naar Nationaal park Plitvice meren

Wat je echt moet doen als je in Zadar bent? Een dagtrip naar de Plitvice meren! De Plitvice meren is een prachtig Nationaal park dat bestaat uit mooie watervallen, helderblauwe meren en grotten. In het park vind je een aantal verschillende wandelroutes die je kunt lopen, je kunt dus zelf kiezen hoe ver je wilt lopen. Je wandelt langs maar liefst 16 meren die met elkaar verbonden zijn door middel van de watervallen. Tijdens de wandelroutes loop je bij de onderste meren over houten vlonderpaden en je kunt zelfs met een boot over het grootse meer van het park. Het klinkt allemaal bijna te mooi om waar te zijn, toch?

Mijn SUNtip: Wist je dat je het water uit de meren kunt drinken? Het smaakt nog eens lekker ook!

plitvice meren

Maak een boottocht naar omliggende eilanden

Wat niet mag ontbreken aan een vakantie naar Zadar is een boottocht naar de Kornati-eilanden. Tijdens de boottocht kom je langs een tal van eilanden met als eerste stop het eilandje Levrnaka. Op dit eilandje kan je een heerlijke duik nemen in het kristalblauwe water bij de baai van Lojena. Ook heb je tijd om het eiland verder te verkennen en naar de top van het eiland te wandelen om zo van een fantastisch uitzicht te genieten. Na een uur dit eiland te hebben verkend vaar je verder naar het natuurpark Telašćica. Eenmaal aangekomen in het natuurpark kan je naar het 150 meter hoge uitkijkpunt lopen voor een prachtig uitzicht op de Adriatische zee en de Kornati-eilanden. Ook kan je zwemmen in de open zee of een drankje doen bij een van de restaurantjes. Een bijzondere boottocht die je nooit meer gaat vergeten!

wat te doen Zadar

Ben jij al enthousiast na het zien van deze dingen om te doen in Zadar?

Wat ga jij als eerste doen in Zadar als je aankomt? Eén ding is zeker: hier is genoeg te zien en te beleven! Zadar is een veelzijdige bestemming met veel historische gebouwen, een rijke geschiedenis, nationale parken en een fantastisch blauwe zee. Kortom de perfecte bestemming voor een heerlijke vakantie! Liever andere plekken bezoeken in Kroatië? We schreven al eens eerder een blog met tips met wat te doen in Kroatië!

En heb ik je kunnen overtuigen voor een vakantie naar Zadar? Bekijk eens onze accommodaties in Kroatië! Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Vera van der Stelt
Contentspecialist
Meer van Vera van der Stelt