3 minuten

Wat te doen in Kroatië? Dit zijn mijn tips!

Op ongeveer zo’n 1300 kilometer afstand van Nederland ligt het veelzijdige vakantieland Kroatië. Het prachtige land aan de Adriatische zee heeft voor iedereen wat te bieden! In deze blog nemen we je mee langs de hoogtepunten, zodat jij weet wat te doen in Kroatië.

Plons in de turquoisekleurige Adriatische Zee

Denk je aan Kroatië, dan denk je natuurlijk meteen aan de prachtige zandstranden. De streken Istrië en Dalmatië zeggen je wellicht wel iets. Deze gebieden zijn gelegen aan de Adriatische zee, waar de zee bekend staat om haar mooie onderwaterwereld. Omdat de kustlijnen zo afwisselend zijn, zit er voor iedereen wel wat tussen. Zo is het Kamenjak strand perfect voor rustzoekers. Dit strand is in het uiterste puntje van Istrië gelegen en ligt midden in het Kamenjak natuurpark. Een bezoek aan dit strand is goed te combineren met een mooie wandeling door dit natuurpark.

Onze SUNtip: Kijk eens op onze blog over de 7 mooiste stranden van Kroatië voor meer strandinspiratie.

wat-te-doen-kroatie_kamenjak

Ontdek de adembenemende natuur

In een land met maar liefst acht nationale parken en elf natuurparken is er genoeg groen te ontdekken. Zo zijn er verschillende meren, eilanden en watervallen die je gezien wil hebben. Het is zeker aan te raden om een begeleide tour te boeken. De gidsen kunnen je begeleiden langs de hoogtepunten van het door jou gekozen natuurpark. Zo weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet. De natuurgebieden die zeker het bezoeken waard zijn, zijn onder andere:

1. Plitvice meren

Op nummer één staan natuurlijk de Plitvice meren. De Plitvice meren zijn 16 meren die door middel van watervallen met elkaar verbonden zijn. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch?!Het nationaal park is bijna 300 km2 groot. Je kunt je wel voorstellen wat voor verschillende planten en dieren je hier allemaal kunt tegen komen. Het adembenemende park is dan ook verdeeld in twee delen: de boven meren, Gornja en de beneden meren, Donja. Beide delen zijn te bewandelen door middel van een slingerpad van steigers.

wat-te-doen-kroatie_plitvice

2. Brijuni Nationaal Park

Het Brijuni Nationaal Park is gelegen op het eiland Brijuni. Het eilandje is te bereiken met een veerboot die ieder uur vanaf het gezellige stadje Fazana op en neer vaart. Naast dat je op dit eiland rustig door de natuur kunt wandelen, zijn er ook een aantal activiteiten die je kunt ondernemen. Zo kun je een scooter of een golfkarretje huren en rondcrossen door de bossen! Voor de kleintjes is er ook genoeg te zien. Wat denk je van een tocht door het Dino Park? Hier zijn echte eeuwenoude fossielen en afdrukken te zien. Het nationale park is echt een dag-uitje voor het hele gezin.

Onze SUNtip: Huur een bootje en ontdek de onderwaterwereld van Brijuni.

wat-te-doen-kroatie_brijuni

3. Nationaal Park Mljet

Het laatste, maar zeker niet het minste park van dit lijstje! Het Nationaal Park Mljet heeft namelijk een beschermde status. Hierdoor is zowel het land als het water in dit gebied extreem schoon.
Door het heldere water is Mljet een mooie bestemming om een snorkeltocht te maken. Je kunt even oefenen en rustig aan doen in het open water. Wanneer je wat meer uitdaging zoekt kun je zelfs door de grotten van de Odisej grotten snorkelen. Hoe gaaf is dat!

wat-te-doen-kroatie_mljet

Proef de bijzondere smaken van de Kroatische keuken

Wanneer je al eens in Kroatië bent geweest, heb je vast al geproefd van de typisch Kroatische keuken. Nog niet? Alleen dat zou al een reden moeten zijn om een bezoek te brengen aan het land! Kroatië ligt tussen Italië en Griekenland in. De invloeden van beide landen zijn duidelijk terug te zien in de gerechten die je veel tegenkomt in Kroatië. Denk bijvoorbeeld aan de bijzonder vlees en visgerechten maar ook aan de heerlijke wijnen die er geschonken worden.

De Kroatische gastvrijheid maakt het echt een feestje om uit eten te gaan. Elke avond zit het dan ook weer vol op de terrasjes. Deze gastvrijheid is ook weer terug te zien in de gerechten. Bij bijna elk restaurantje staat een heerlijke vis en/of vleesschotel wel op het menu. Dit natuurlijk om te delen met je medereizigers. Het is zeker aan te raden om dit te proberen, zo kun je van verschillende specialiteiten proeven.

wat-te-doen-kroatie_seafood

Uitgegeten? Dan is het tijd voor een traditioneel drankje. Rakija, een mierzoet aperitiefje wordt standaard na het diner geserveerd. Het drankje kan van verschillende vruchten gemaakt worden. De vruchten die het meest gebruikt worden zijn pruimen, druiven en peren. Maar pas op, het drankje wordt vaak door de restauranteigenaar zelf gebrouwen. Het alcoholpercentage kan oplopen tot wel 80%!

Dus, wat te doen in Kroatië?

Een land met prachtige stranden, oude steden, vele nationale parken en een heerlijk traditionele keuken. Er is veel te zien en te doen in Kroatië, de perfecte bestemming voor een vakantie.
Wanneer ga jij dit veelzijdige land bezoeken? Kijk eens rustig tussen ons aanbod naar Kroatië en lees deze tips voor een vakantie naar Kroatië. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Sanne van der Stelt
Reisspecialist
Meer van Sanne van der Stelt