4 minuten

Bezienswaardigheden Istrië: deze plekken mag je niet overslaan

Het Kroatische Istrië is voor veel Nederlanders een favoriete vakantiebestemming. Door de ideale ligging is Istrië namelijk goed te bereiken met zowel de auto als het vliegtuig. Maar dat is zeker niet de enige reden waarom veel vakantiegangers graag in Istrië vertoeven. Denk bijvoorbeeld aan de charmante dorpjes, prachtige stranden en knusse baaien. En ook qua natuurschoon is Istrië een geweldige bestemming. Ga jij naar Istrië? Dan mogen de volgende bezienswaardigheden niet op jouw lijstje ontbreken!

1) De Eufrasius Basiliek

Kijk je ogen uit bij alle pracht en praal van de Eufrasius Basiliek in Poreč! De basiliek is gebouwd in de 6de eeuw en staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De elementen die onmiddellijk jouw aandacht zullen trekken in de basiliek, zijn de eeuwenoude mozaïeken die verwerkt zijn in het plafond. Een prachtig gezicht! Trek ook zeker na je bezoekje aan de Eufrasisus Basiliek, verder Poreč in. Aangezien dit namelijk één van de oudste steden van Istrië is, ga je dit ervaren als een waar openlucht museum.

Bezienswaardigheden Istrie - Euphrasius Basiliek

Kijk je ogen uit bij deze prachtige basiliek

2) Amfitheater van Pula

Het gigantische amfitheater is bijna niet te missen wanneer je in Pula bent. Het is duizenden jaren geleden gebouwd en nog altijd in goede staat. Vroeger werd het Romeinse amfitheater vooral gebruikt voor gladiatorengevechten. Vandaag de dag is het een culturele plek voor voorstellingen, concerten en festivals. Ook wanneer er geen evenementen zijn, kun je het amfitheater bezoeken. Ik zou ’t doen!

Bezienswaardigheden Istrie - Amfitheater van Pula

Het amfitheater ligt ook nog eens in een schitterende omgeving

3) Tempel van Augustus

We blijven nog even in Pula, want dat dit stadje veel imposante bezienswaardigheden heeft, blijkt wel. Zo zijn de Tempel van Augustus, de Boog van Sergii, de Herculespoort en de kathedraal stuk voor stuk bijzonder om te aanschouwen. De Tempel van Augustus is wellicht opvallendste opvallende. Deze tempel met zes zuilen is gebouwd in opdracht van keizer Augustus. Tegenwoordig doet het dienst als tentoonstellingsplaats.

Bezienswaardigheden Istrie - Tempel van Augustus

De Italiaanse invloeden zijn nog steeds goed zichtbaar in Istrië

4) Bezoek één van de bergdorpjes

Prachtige uitzichten, rijden tussen olijf- en wijnvelden en het gevoel alsof je even teruggaat in de tijd. Grožnjan, Završje en Motovun zijn van die typische Istrische bergdorpjes, waar je eigenlijk niet kan stoppen met het maken van foto’s.

Welk dorpje ga jij bezoeken? Dit kun je verwachten:

  • Završje – je komt hier een handjevol toeristen tegen, maar verder is het zo goed als verlaten. Alles ademt hier historie.
  • Grožnjan – Het schilderachtige kunstenaarsdorpje. Als je door de charmante straatjes loopt, kom je veel kunstgalerijen en creatieve winkeltjes tegen.
  • Motovun – Een spectaculair middeleeuws vestingstadje, omgeven door olijf- en wijngaarden.
Motovun

Het schilderachtige dorpje Motovun

5) Rode Eiland

Vanuit Rovinj bereik je na een boottochtje van ongeveer 20 minuten de mooiste stranden van Istrië. Crveni Otok, oftewel het Rode Eiland, bestaat uit twee eilandjes die met elkaar verbonden zijn doordat ze zo dichtbij elkaar liggen. Geniet van een dagje rust en ontspanning aan de ongerepte stranden. De dennenbomen reiken bijna tot aan de kiezel- en rotsstranden en zorgen voor een kleurrijk gezicht. Ogen dicht en relaxen maar…

Rode eiland

Het rode eiland met op de achtergrond het stadje Rovinj

6) Kaap Kamenjak

Bij Kaap Kamenjak ontsnap je echt even van alle drukte. In het uiterste zuiden van Istrië vind je Kaap Kamenjak met talloze baaien en stranden. Het beschermende natuurgebied met maar liefst 500 plantsoorten is gelegen op een schiereiland. Een walhalla voor wandel-, fiets- en strandliefhebbers en vooral geliefd om de ruige uitstraling en unieke sfeer. Het leukste is dat je van tevoren niet weet waar je uitkomt wanneer je één van de onverharde paden volgt. Zo’n verrassing is ook weleens leuk!

Bezienswaardigheden Istrie - Kaap Kamenjak

Een van de plekken waar je het water in kunt springen vanaf de klif om even af te koelen

7) Baredine Grot

Nog zo’n bijzondere plek in Istrië en pas ontdekt in 1973 (!!): de Baredine grot. De Baredine grot is een druipsteengrot vlakbij Poreč die er duizenden jaren over heeft gedaan om deze vorm en structuur te bereiken. De grotten bestaan uit vijf verschillenden kamers op een diepte van maar liefst 60 meter. Ontdek de verborgen wereld van stalagmieten en stalactieten (ijspegels van steen). De grotten zijn toegankelijk voor toeristen (onder begeleiding van een gids). Verwonder jezelf over de prachtige creaties van moeder natuur.

Bezienswaardigheid Istrie - Baredine grot

Een indrukwekkend gezicht

8) KIDStip: Aquapark Istralandia

Niet helemaal een bezienswaardigheid, maar wel de moeite waard om te bezoeken! Beleef ultieme waterpret in Aquapark Istralandia. Ga raften met de hele familie, glijd van de Crazy Hills (als je durft tenminste😉), de jongste kunnen lekker ravotten op het piratenspeeltoestel of de oudere kinderen kiezen de pijlsnelle en steile glijbanen voor de echte adrenalinekick. Je leest het al, Istralandia is voor jong en oud. Geniet van veel waterpret!

Istralandia

Een dagje uit waar je geen genoeg van krijgt

Waar verblijven in Istrië?

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk richting Istrië na het lezen van de prachtige plekken die Istrië rijk is. Maar waar kun je het beste verblijven om al deze bezienswaardigheden ook echt te zien? Wij geven je 3 accommodatietips:

  • Park Plaza Arena***, Pula
    • Beoordeeld met een 9.3
    • Gelegen in een dennenbos direct aan zee
    • Modern en comfortabel hotel met talloze faciliteiten
  • Kastanija ****, Novigrad
    • Beoordeeld met 9.2
    • Perfecte ligging ten opzichte van het oude centrum en strand
    • Luxe camping
  • Valamar Parentino****, Poreč
    • Beoordeeld met een 8.8
    • Familiehotel met gezellige thema-avonden
    • Groot zoetwater zwembad en afzonderlijk kinderbad
Valamar Parentino

Valamar Parentino heeft alles in huis voor een fijne vakantie!

Geniet van de vele bezienswaardigheden die Istrië rijk is

Ben je op zoek naar een veelzijdige vakantiebestemming in Kroatië? Dan is Istrië zeker het de moeite waard om te bezoeken. De regio heeft veel historische plekken die goed bewaard zijn gebleven, charmante bergdorpjes, prachtige stranden en is ontzettend kindvriendelijk. Hoe ontdek jij deze regio? Ga je met het vliegtuig of ga je liever met de auto? Bekijk hier alle accommodaties naar Istrië.

Meer lezen over Kroatië?
De 7 mooiste stranden van Kroatië
Vakantie Kroatië tips

Geschreven door: Niels van Rijsbergen
Contentspecialist
Meer van Niels van Rijsbergen