4 minuten

De 7 mooiste stranden van Kroatië + bonus

Steeds meer toeristen weten zich een weg te vinden naar het zonnige Kroatië. En dat is ook niet zo gek, omdat Kroatië prachtige stranden en baaien heeft! Met een totale kustlijn van maar liefst 5.835 kilometer en met 2.500 zonuren per jaar, is het altijd een goed idee om één van deze zeven stranden te bezoeken. Of je bezoekt ze gewoon allemaal, geen probleem!

1. Zlatni Rat, Brac

Laten we meteen beginnen met het bekendste, en misschien ook wel het meest bijzondere en mooiste strand van Kroatië. Het Zlatni Rat strand op het eiland Brac staat bekend om zijn puntvorm. De uitmonding in de heldere zee is al een plaatje op zich, en daarmee ook een erg fotogeniek strand. Dankzij de taxiboten die vanaf Dalmatië naar dit strand varen, ben je er in mum van tijd. Kortom: een prachtig strand, dat makkelijk te bereiken is. Hier moet je zeker heen als je in Kroatië bent!

2. Banje Beach, Dubrovnik

Dit kiezelstrand ligt in één van de populairste steden van de Balkan: Dubrovnik. Het is te bereiken via een 100 treden tellende trap. Maar die moeite wil je zeker nemen, als je het uitzicht ziet! De oude forten van de stad zorgen voor een uniek beeld. En het ondiepe zeewater zorgt voor een aangename stranddag, ook voor de kleintjes!

3. Punta Rata, Brela

Het Punta Rata strand in Brela is een prachtig zes kilometerslang strand. Door de grootte is er altijd wel een plekje te vinden om je handdoek neer te leggen en te genieten van een relaxte stranddag! En het uitzicht? Dat is prachtig! In de verte zie je namelijk de bergtoppen van het Sveti Jure gebergte. Het grootste voordeel van dit strand is, dat je er genoeg verkoeling kunt zoeken. De bomen op dit strand zorgen voor heerlijke schaduw. Ideaal toch?

4. Kamenjak, Pula

Dit rustige strand vind je op het uiterste puntje van het schiereiland Istrië. Het is tevens een natuurpark, waardoor de rust hier overheerst. Luister maar eens goed naar de fluitende vogels en de kleine golven van de zee die omslaan. Hier ben je echt even alleen met je gezelschap. Het Kamenjak strand is perfect te combineren met een wandeltocht door hetzelfde natuurpark. Je kunt dit uitje zo leuk maken als je zelf wilt!

5. Saharun strand, Dugi Otok

Nog nooit een turquoise zee gezien? Als je naar het Saharun zand- en kiezelstrand op het eiland Dugi Otok gaat, valt je mond open van verbazing. Wauw! Het lijkt net alsof je op een tropisch eiland bent beland. Dat komt ook mede doordat het zand wit van kleur is. Kortom: een lust voor het oog.

6. Stiniva, Vis

Het kan bijna niet anders dan dat het Stiniva strand op het eiland Vis het meest verscholen strand van Kroatië is. Het strandje is omringd door twee imponerende kliffen, waar de wind en zee doorheen slaan. De grote kiezels op het strand maken het prachtige plaatje compleet. De manier waarop je dit strand bereikt is ook hartstikke leuk, namelijk met een bootje!

7. Dubovica strand, Hvar

Dit kiezelstrand is volgens velen één van de mooiste stranden op het eiland Hvar. Opvallend is het schilderachtige gezicht, waar oude huisjes in de rotsen verscholen zitten. Duikliefhebbers kunnen hier hun gang gaan, want vanuit het strand kun je prachtig duiken! Misschien zie je wel een schildpad of een vissoort die je nog nooit hebt gezien. En voor de kinderen is het een speelparadijs! Het ondiepe water zorgt ervoor dat zij veilig kunnen spelen.

Bonus: romantisch eiland Galesnjak

Galesnjak, beter bekend als ‘Lover Island’, behoort tot de meest romantische bestemmingen van Kroatië. Als je dit eiland van boven ziet, weet je vast wel waarom. Het hartvormige eiland is op zichzelf al romantisch te noemen. Als je eenmaal aanmeert, kun je ervoor kiezen om één van de twee heuvels op te klimmen. Vergeet niet je picknickmandje mee te nemen en zoek een leuk plekje op. Of kies ervoor om samen op het strand uit te kijken op het Pasmankanaal van de Adriatische Zee. Je hebt hoe dan ook een leuke dag samen!

Mooiste stranden Kroatië: het zijn er veel meer!

Als we eerlijk zijn, heeft Kroatië veel meer mooie stranden die schitterend zijn! Maar met deze lijst heb je alvast een goed beeld van wat Kroatië te bieden heeft. Als je een vakantie naar Kroatië ziet zitten, raden we je aan om even het aanbod van SUNtip te bekijken. Kroatië is een uitstekende bestemming voor zowel een vliegvakantie, als een autovakantie. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Emiel Priem
Contentspecialist
Meer van Emiel Priem