6 minuten

10x mooiste stranden Europa

De zilte wind door je haar, het opgedroogde zout op je lippen en natuurlijk het zand dat kriebelt tussen je tenen… Life’s a beach! En als je het mij vraagt, zijn dit dé mooiste stranden in Europa waar jij jouw volgende zonvakantie moet gaan vieren.

Mooiste stranden Europa?

Ik geef toe: het was niet makkelijk om een selectie te maken uit al die mooie stranden. Europa is simpelweg ook zo’n onwijs divers continent! Rotsen, baaien, kliffen, kiezels en uitgestrekte zandvlaktes… je hebt het hier allemaal. Toch heb ik m’n best gedaan om een zo divers mogelijke top 10 samen te stellen. De nummering is in willekeurige volgorde, want ik kon niet kiezen welk strand ik nou mooier vond dan het andere. Mijn reislust is in ieder geval weer aangewakkerd. Europa, here I come!

1. Elafonissi, Kreta (Griekenland)

Elafonissi, gelegen aan de zuidwestkust van Kreta, komt veel voor in de top 10 mooiste stranden van Europa. Dat komt vooral door de bijzondere kleur. Door het gruis van schelpen kleurt het water hier namelijk soms roze! Ook de kids kunnen hier mee naartoe, want het water loopt langzaam af. En zoals je mag verwachten van zo’n mooi strand van Europa: hier wappert een blauwe vlag! Als je toe bent aan een wandelingetje, loop dan langs de smalle zandstrook (die zo door het ondiepe water gaat) naar de vuurtoren en het pittoreske kerkje op het eiland Lafonisi.

Onze SUNtip: Als jij verblijft in Chania of Paleochora kun je ook met de bus naar Elafonissi komen! Handig, aangezien het hier ’s zomers heel druk is met toeristen die hun auto’s willen parkeren.

mooiste stranden Europa

Elafonissi Beach op Kreta

2. Porto Katsiki, Lefkas (Griekenland)

Porto Katsiki op Lefkas is één van de meest gefotografeerde stranden van Griekenland, overigens niet te verwarren met Shipwreck Beach op Zakynthos wat er behoorlijk op lijkt. Je komt hier langs een steile trap en het strand bestaat uit witte keien. De enorme maken kliffen maken het een plek uit duizenden, die terecht een plek in de top 10 mooiste stranden Europa krijgt. De kans is wel groot dat je het strand hier in het hoogseizoen met heel veel toeristen moet delen. Je betaalt zo’n € 5,- om te parkeren en voor twee strandbedjes tel je à € 15,- euro neer. Bekijk de foto nog maar een keer goed… Aan jou de keuze of het je dat waard is!

Onze SUNtip: Op het strand lopen medewerkers rond van het bovenliggende restaurant. Hier kun je wat te eten en drinken bestellen, wat ze daarna gratis komen brengen!

mooiste stranden Europa

Porto Katsiki op Lefkas

3. Calo des Moro, Mallorca (Spanje)

Yes, een verstopt strandje! Voor dit soort plekken is een beetje moeite doen nooit erg, vind ik dan. En Calo des Moro op Mallorca is zeker één van de mooiste stranden van Europa, dus ga ervoor! Je vindt het strand in het zuidelijkste puntjes van Mallorca. Let op: je komt hier niet zo makkelijk, maar dan heb je ook wat. Heb je een huurauto tot je beschikking, rijd dan vanaf Santanyí richting Cala Llombards en zet je auto weg in de buurt van de huisjes van Sa Comouna. Voor kinderen is het hier wel iets minder geschikt, omdat er een vrij sterke stroming staat.

Onze SUNtip: Doe stevige schoenen aan, want het is vanaf de plek waar je je auto kwijt kunt nog ruim een kilometer lopen vanaf de S’Almunia weg.

mooiste stranden Europa

Calo des Moro op Mallorca

4. Öludeniz Beach, Lycische Kust (Turkije)

Het strand van Ölüdeniz staat al jaren bekend als één van de mooiste stranden in Europa. Het heldere water van de Blue Lagoon heeft spectaculaire kleuren, waarin vissen en schildpadden zich huisvesten. In de omgeving vind je genoeg hotels, dus je hoeft geen grote afstanden af te leggen om dit mooie strand te vinden. Kijk af en toe ook eens omhoog, want dit gebied is geliefd door paragliders vanwege het wereldse uitzicht.

Onze SUNtip: Ga niet het natuurgebied van de lagune in maar pak de baan rechts ervan; hier vind je leuke strandtentjes om voordelig een hapje te eten en te drinken.

Öludeniz Beach aan de Lycische Kust

5. Zlatni Rat, Brač (Kroatië)

Wat mij betreft zeker één van de mooiste stranden in Europa! Dit pareltje op het Kroatische eiland Brač is als je het mij vraagt misschien wel het meest fotogenieke strand ooit. Als je een drone hebt, neem ‘m dan zeker mee! Ook een dagtocht naar het eiland Brač is prima te doen, dankzij de taxiboten en veerboten die zowel vanuit Midden-Dalmatië als vanuit Zuid-Dalmatië vertrekken, en ook vanuit Hvar. Kortom: genoeg mogelijkheden om tijdens je vakantie in Kroatië dit adembenemende strand te bezoeken.

Onze SUNtip: Tijdens je tijd op Brač moet je echt de berg Vidova Gora op. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over de omgeving en dus ook over het strand.

mooiste stranden Europa

Zlatni Rat op Brač

6. Praia dos Três Irmãos, Algarve (Portugal)

Dat de Algarve een schat aan stranden herbergt, is geen geheim. Maar waar is het veiliger zwemmen dan tussen drie grote broers? Praia dos Tres Irmaos, een strand op zo’n 15 minuten rijden vanaf Praia da Rocha, betekent letterlijk het strand van de drie broers in het Portugees. Je kunt al wel raden waar deze naam vandaan komt. De drie grote rotsen op het strand zorgen ervoor dat de wind wordt afgezwakt en zijn ook nog eens het lust voor het oog!

Onze SUNtip: Ga eens kijken in de kleine grot in een van de rotswanden en zoek daar beschutting tegen de zon.

mooiste stranden Europa

Praia dos Três Irmãos aan de Algarve

7. Platja de ses Illetes, Formentera (Spanje)

Vergeet Ibiza! Of nou ja, zet het heel even opzij. Formentera is namelijk óók de plek bij uitstek als je op zoek bent naar de mooiste stranden van Europa. Het is een gemeente en tevens het kleinste bewoonde eiland van de Balearen. In de buurt van Platja de ses Illetes vind je trouwens ook verschillende restaurants waar je heerlijk kunt eten. Het water is erg ondiep, dus pak de gietertjes maar vast in voor de kleinste zonaanbidders!

Onze SUNtip: Het kan hier in de zomer erg druk zijn. Wil je met de auto het gebied betreden, dan betaal je daar een tarief voor. Maar met de fiets is het gratis!

mooiste stranden Europa

Platja de ses Illetes op Formentera

8. Ajuy Beach, Fuerteventura (Canarische Eilanden)

Wie zegt dat stranden er alleen zijn om te zwemmen? Stranden zijn er ook om je ogen goed de kost te doen. En waar kan dat beter dan op Ajuy Beach op Fuerteventura? Hier vind je geen zacht kabbelende zee, maar serieuze golven die neerbeuken op het gesteente en het zwarte zandstrand. In één woord: adembenemend.

Onze SUNtip: Neem de kinderen zeker mee, want het strand ligt naast Ajuy’s piratengrotten. Deze strategische locatie werd vroeger door piraten gebruikt om schatten te verstoppen. Wie weet sporen jullie er nog wel eentje op?

mooiste stranden Europa

Ajuy Beach op Fuerteventura

9. Lago Verde, Lanzarote (Canarische Eilanden)

Weer zo’n buitenaardse omgeving… Net buiten het mooie, witte dorpje El Golfo ligt Lago Verde. Aan de westkust van Lanzarote. Hoe dit strand z’n bijzondere uiterlijk heeft gekregen? Dit komt door de krater van een vulkaan die half is ondergelopen met water. De vorm heeft die van een halve maan en de lagune ernaast heeft z’n felgroene kleur te danken aan de algen. Zwemmen kan dus niet, maar je ogen uitkijken wel!

Onze SUNtip: Staat Lago Verde op Lanzarote hoog op je lijstje van mooiste stranden in Europa? Wees dan snel, want de lagune lijkt snel te verdampen.

mooiste stranden Europa

Lago Verde op Lanzarote

10. Zeg jij het maar!

Wat is jouw favoriete strand in Europa? 🙂 Stuur me een berichtje en wie weet staat jouw strand hier straks op de 10e plek! Enne… Het mooiste strand van Europa? Die titel zomaar weggeven, dat doe ik niet. Daarvoor zijn er echt veel te veel mooie stranden in Europa!

Geschreven door: Alicia
Contentspecialist
Meer van Alicia