3 min

De Gambiaanse winterzon tovert een lach op je gezicht

Al eerder schreef Lonne over wat de zonnigste bestemmingen zijn voor deze winter. Eén van de top bestemmingen op de lijst is Gambia. Met de hele winter een temperatuur van boven de 30 graden en de bijnaam “The smiling coast of Africa”, is een glimlach op het gezicht tijdens een winterzon vakantie in Gambia moeilijk te onderdrukken.

6 uur vliegen voor 30+ graden

Gambia is het kleinste land van Afrika en ligt op slechts 6 uur vliegen van Nederland, maar brengt je naar een compleet andere wereld. Witte stranden gesierd door palmbomen, die paradijselijk aandoen, lonken jaarlijks vele bezoekers in de winter. De temperatuur en deze stranden zijn immers de beste remedie tegen een winterdip.

Een gastvriendelijke bevolking

Gambia behoort tot de veiligste landen van Afrika en je treft hier een gemoedelijke en bovenal vriendelijke bevolking aan. Het lijkt wel alsof ze altijd lachen en dát werkt aanstekelijk. De bijnaam “smiling coast” heeft Gambia niet voor niets gekregen. Wees jezelf er wel bewust van dat, ondanks dat de bevolking altijd vrolijk en het land veilig is, het nog altijd een derdewereldland is. Zeker wanneer je de toeristische plekjes verlaat en bijvoorbeeld een lokaal dorp bezoekt, zul je met die armoede geconfronteerd worden. Als je iets voor ze meeneemt, zoals oude kleding of schriften en pennen, krijg je hier een enorme dankbaarheid voor terug.

Winterzon Gambia

De Albert markt in Banjul

Naast relaxen op de overheerlijke stranden, is er een activiteit die zeker niet overgeslagen mag worden om de echte sfeer van Gambia te proeven. Bezoek de Albert markt in hoofdstad Banjul! Een markt precies zoals je die in Afrika zou verwachten en heel anders dan een markt hier. Het is namelijk een chaotische mix van geuren, kleuren, geluiden, mensen en dieren. Het is geweldig om hier al je zintuigen te laten prikkelen. Het maken van een praatje op de markt gaat ook gemakkelijk aangezien de meeste Gambianen vrij goed Engels spreken. Doen dus!

Banjul markt gambia

De natuurpracht van Gambia

Het binnenland wordt gekenmerkt door prachtige mangrovebossen en natuurlijk de Gambia rivier waarnaar het land vernoemd is. In de mangrovebossen kun je meer dan 500 vogelsoorten spotten die zich het beste laten zien tijdens de zonsopkomst. Over de rivier kun je een prachtige boottocht maken.

boottocht over de gambia rivier

Mysterieus: de Wassu steen cirkels

Aan de noordelijke oever van de Gambia rivier vind je stenen die in de vorm van cirkels zijn weggezet. Het zijn cirkels van meerdere stenen bonken die rechtop staan. De betekenis van deze cirkels is nog steeds onbekend. Erg mysterieus dus. Wat denk jij dat hier mee bedoeld wordt?

wassu stenen cirkels

De mooiste stranden van Gambia

Zoals je hebt kunnen lezen, is het zonde om alleen op het strand te liggen in Gambia. Dat neemt niet weg dat, wanneer je opzoek bent naar winterzon, de stranden van Gambia natuurlijk de grootste aantrekkingskracht hebben. Enkele van de mooiste stranden van Gambia zijn bijvoorbeeld Kololi Beach. Een erg lang en breed goudzand strand. Er zijn op het strand veel barretjes aanwezig waar heel veel lekkere fruitcocktails gemaakt worden. Doordat het strand zo lang is, kun je hier ook lange strandwandelingen maken. Bij Kololi zijn er prachtige accommodaties te vinden. Daarnaast heb je het parelwitte Kotu Beach. Een prachtig toeristisch strand. Er zijn veel rieten hutjes met restaurants en barretjes. Dit zijn de twee meest bekende stranden, maar er zijn nog veel meer stranden te vinden in Gambia!

Onze SUNtip: Kotu is een prachtig plaatsje om te verblijven. Neem gauw eens een kijkje in het aanbod naar Kotu.

kotu beach gambia

Kotu Beach

Een winterzon vakantie naar Gambia is een bijzondere vakantie

Met een overheerlijke temperatuur van meer dan 30 graden en die paradijselijke stranden op 6 uur vliegen is Gambia een topbestemming voor de winter. Dat je daarnaast ook nog eens kunt proeven van de bijzondere sfeer van Afrika, is wat een vakantie echt onvergetelijk maakt. Neem daarom eens een kijkje in ons aanbod vakanties naar Gambia. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin