3 minuten

Wat te doen op Kos? Wij vertellen het je!

Wie denkt dat het Griekse eiland Kos alleen goed is voor een strandvakantie heeft het goed mis. Er is namelijk veel en veel meer te ontdekken op dit heerlijke eiland. Met een rijke geschiedenis, pittoreske dorpjes en fijne stranden is dit de perfecte bestemming voor een veelzijdige zonvakantie. Benieuwd naar wat je allemaal kunt doen op Kos? In dit blog zetten wij de beste tips voor je op een rijtje.

Bezoek Kos-stad

Tijdens een vakantie naar Kos mag een dagtrip naar Kos-stad natuurlijk niet ontbreken. Deze stad staat namelijk bomvol mooie bezienswaardigheden! Naast gezellige straatjes met leuke restaurants vind je er ook veel archeologische opgravingen en andere belangrijke bezienswaardigheden uit het verleden zoals de plataan van Hippocrates. Volgens de legende heeft Hippocrates onder deze boom zijn leerlingen onderwezen in geneeskunde. Ook de Agora en het amfitheater zijn mooie bezienswaardigheden om te bezoeken.

Onze SUNtip: Neem het groene treintje voor een leuke citytour door Kos-stad.

plataan hippocrates

Met de fiets het eiland over

Doordat Kos in vergelijking met andere Griekse eilanden een vrij plat eiland is, is het dus een perfecte bestemming om lekker Nederlands fietsend het eiland te ontdekken. Op veel plekken is het mogelijk om een fiets te huren en door de goede fietspaden is dit appeltje eitje. Bezoek een fijn strand, strijk neer bij een leuk restaurant of ga op ontdekkingstocht!

Onze SUNtip: Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden op Kos!

wat te doen op Kos

Relaxen in de thermale bron Embrós Thérme

Waan je in een oase van rust bij de natuurlijke thermale bron Embrós Thérme. Deze plek staat bekend om zijn natuurlijke warmwaterbronnen die rijk zijn aan mineralen. Het bronwater heeft een temperatuur van rond de 40 graden Celsius en zou een helende werking hebben. En nog een voordeel: deze toffe activiteit om te doen op Kos is gratis te bezoeken!

wat te doen op kos

Neem de trein naar Asklepieion

Op 3,5 kilometer van Kos-stad vind je Asklepieion, de belangrijkste archeologische bezienswaardigheid van het eiland. Vroeger was dit het ziekenhuis en tegenwoordig zijn hier nog steeds delen van te zien. Er zijn verschillende manieren om hier te komen, één ervan is door het blauwe treintje vanuit Kos-stad te nemen. Daarnaast is de fiets ook nog een optie, of natuurlijk gewoon met de (huur)auto. Naast de bijzondere ruïnes geniet je vanaf dit punt ook van een mooi uitzicht over het eiland en de zee.

Asklepieion Kos

Bezoek de ruïnes van Paléo Pýli

Dit oude dorp wordt ook wel een spookstad genoemd. Het verhaal gaat dat dit dorpje in 1830 werd getroffen door een cholera epidemie en alle bewoners zijn gevlucht. Er is nog goed te zien waar alle huizen, kerken en zelfs de burcht stond. Voor de burcht moet je wel een kleine klim afleggen, maar word je beloond met een prachtig uitzicht!

paleo pyli

Strand hoppen

Wat je zeker moet doen op Kos? Strand hoppen natuurlijk! Wist je dat dit Griekse eiland maar liefst 20 kilometer aan stranden heeft? Van toeristische stranden met leuke strandtenten tot aan onbekende strandjes waar je niemand tegenkomt. Je vindt het allemaal op Kos!

Onze SUNtip: Op zoek naar de beste stranden op Kos? Dit zijn ze!

wat te doen op kos

Spetter in het waterpark

Een vakantie met kinderen is niet compleet zonder een dagje naar een water park! En dat kan zeker op Kos! Op Kos vind je maar liefst twee waterparken, namelijk Lida waterpark en Aquatica Waterpark. Met een golfslagbad, snelle glijbanen en zelfs jacuzzi’s zijn de waterparken een ideale plek voor een gezellig dagje uit. Relax zelf in de chill area terwijl de kinderen zwemmen door de lazy river of van de glijbanen roetsjen! Zowel voor jong en oud ben je bij beide parken aan het juiste adres.

Onze SUNtip: We zette de leukste aquaparken van Griekenland op een rijtje. Je vindt ze hier!

Watersporten op Kos

Het eiland Kos is ook de perfecte plek als je van watersport houdt. In het zuidwesten van Kos, vind je de baai Kéfalos dat één van de beste plekken is om te windsurfen. Daarnaast is Marmari ook een populaire badplaats om te surfen of te parasailen. Maar zo zijn er nog veel meer plekken waar je de leukte watersporten kunt beoefenen zoals flyboarden, jet- of waterskiën en suppen.

doen op kos

Maak een dagtrip naar het vulkanische eiland Nisyros

Op ongeveer 1 uur varen vanuit Kos vind je het vulkanische eiland Nisyros. Doordat dit eiland ongeveer 7x zo klein is als Kos is dit een perfect eiland voor een dagtrip. Op dit eiland vind je de gelijknamige toegankelijke vulkaankrater van Europa waar je dus als toerist over de krater kan lopen. Naast deze bijzondere bezienswaardigheid mag je ook zeker de typisch Griekse dorpjes Nikia en Mandraki op Nisyros niet overslaan.

dagtrip nisyros

Dit waren onze SUNtips wat je kunt doen op Kos!

Zoals je kunt zien zijn er veel leuke dingen om te doen op Kos en is dit eiland de perfecte bestemming voor een afwisselende vakantie tussen cultuur snuiven en relaxen op het strand. Bij SUNtip bieden we boordevol fantastische accommodaties aan voor een welverdiende vakantie. Krijg jij al vakantiekriebels? Bekijk eens onze accommodaties op Kos en wie weet vlieg jij binnenkort naar dit heerlijke eiland!

Geschreven door: Vera van der Stelt
Contentspecialist
Meer van Vera van der Stelt