7 min

De mooiste bezienswaardigheden op Kos

Het kleine, maar fijne eiland Kos is al jaren één van de favorieten onder de Griekse eilanden. Op het kleinschalige eiland is er naast luieren op van die vele, prachtige stranden enorm veel te zien. Wat er te zien is en wat je misschien tijdens een eerdere Kos vakantie gemist hebt, ontdek je hier!

Kos-stad

Kos-stad is een van de highlights van een vakantie op Kos. Een bezoek aan deze stad overslaan zit er dan ook niet in. Je loopt dan te veel mis, want Kos-stad herbergt een groot deel van de bezienswaardigheden die Kos een vakantie waard maakt.

De plataan van Hippocrates

Kos was ooit het thuis van Hippocrates en het is op dit eiland, dat hij de beginselen legde van wat we nu kennen als de moderne medische wetenschap. Naar verluidt zou hij zijn leerlingen onder deze plataan hebben onderwezen in geneeskunde. Niet alleen is de plataan mooi om te zien, het verhaal eromheen maakt deze bezienswaardigheid op Kos nog interessanter.

plataan van hippocrates bezienswaardigheid kos

De haven van Kos-stad

De haven van Kos-stad is een hele mooie! Het loont dus de moeite om een wandeling door de haven te maken. Tweeduizend jaar geleden was de haven een belangrijke handelspost. Tegenwoordig is het een plek, waar veel boottochten vertrekken voor allerlei uitstapjes, bijvoorbeeld een dagtrip naar Bodrum. Je zal dan ook je ogen uitkijken aan alle boten die hier aanmeren. Daarnaast schuilt de aantrekkingskracht van de haven ook in alle restaurants en cafés eromheen. Het is natuurlijk fantastisch om te dineren of een drankje te doen met uitzicht op de prachtige haven!

kos-stad haven bezienswaardigheid kos

Het archeologisch museum van Kos

Midden in het centrum van Kos-stad staat een gebouw te herkennen aan drie hoge togen. Dit is het archeologische museum van Kos. Het museum heeft een interessante collectie aan vondsten uit een periode van 300 voor Christus. De museumstukken bieden een uitstekend beeld van de rijke geschiedenis van het land. Het museum is dus een waardige bezienswaardigheid tijdens je bezoek aan Kos-stad.

Casa Romana

In Kos-stad stond vroeger een Romeins huis. De restanten hiervan zijn opgegraven en het huis is op dezelfde plek nagebouwd. Zo is er een bijzonder museum ontstaan, waar er niet alleen museumstukken uit de Romeinse tijd te bezichtigen zijn, je krijgt ook een geweldig inzicht in hoe het huis er vroeger moet hebben uitgezien.

bezienswaardigheid kos casa romana

Het odeon van Kos

Op een kwartier lopen vanaf Kos-stad ligt een amfitheater dat plek biedt aan zo’n 750 mensen. Het werd in 1929 pas ontdekt en uitgegraven door een Italiaanse archeoloog. Vermoedelijk heeft het amfitheater de plek ingenomen van wat vroeger ooit het parlementsgebouw was. Niet alleen werden hier theatervoorstellingen gehouden, ook de senaat kwam hier met regelmaat bij elkaar. Dat maakt deze bezienswaardigheid wel heel bijzonder.

bezienswaardigheid kos odeon

Bezienswaardigheden op de rest van Kos

Hoewel Kos-stad ongetwijfeld tot een van de hoogtepunten van Kos behoort, houden de bezienswaardigheden daar niet op. Verspreid over het eiland zijn nog heel wat prachtige ontdekkingen te doen.

Het Asklepieion van Kos

Het Asklepieion van Kos is de belangrijkste bezienswaardigheid van Kos. En nu denk je vast; waarom dan? Het is namelijk een van de oudste ziekenhuizen ter wereld. Hippocrates heeft hier patiënten behandeld en de eed van Hippocrates is hier veelvuldig afgelegd door dokters. Zelfs nu nog leggen nieuwe dokters de eed van Hippocrates af voor ze hun vak mogen uitoefenen. Je begrijpt dus wel wat deze bezienswaardigheid zo belangrijk maakt. Sla een bezoek aan de ruïnes van Asklepieion niet over. Vanaf Kos-stad bijvoorbeeld fiets je er zo naartoe.

asklepieion kos bezienswaardigheid kos

Embros Thermea

Embros Thermea is een warmwaterbron aan de zuidoostkust van het eiland. Het ligt op enkele meters van de zee vandaan en wordt opgewarmd tot vulkanische warmte. Het water wordt tussen de 40 °C en 50 °C! Het is een heerlijke plek om lekker te ontspannen in het water en na afloop duik je zo de zee in om weer een beetje af te koelen. Het is een natuurlijk wonder, waar je zeker even heen wilt tijdens je vakantie op Kos.

hete bron kos bezienswaardigheid kos

Het bos van Plaka

Het bos van Plaka biedt een aangename afwisseling. Gewoon even lekker de natuur in. Het serene bos is erg rustgevend. Door het bos lopen pauwen rond en die vogels zijn natuurlijk beeldschoon om te zien. Evenals het bos zelf. Daarnaast is het bos een leuke plek om zelf een barbecue te houden.

bezienswaardigheid kos bos van plaka

Agios Ioannis Thymianos

De naam is misschien een mond vol, maar laat dat je niet tegenhouden de weg te vragen naar dit adembenemend mooie klooster. Delen van het klooster hebben een typisch blauw witte kleur, maar wat echt in het oog springt is de mooie klokkentoren. Daarnaast is ook het uitzicht over zee geweldig mooi. Een bezienswaardigheid om echt van te genieten dus!

bezienswaardigheid kos kerk agio ioannis thymianos

Het dorpje Zia

Kos is over het algemeen vrij vlak, en daardoor uitstekend geschikt om op de fiets te stappen. Echter is het landschap in het zuidelijke gedeelte van het eiland bergachtig. In het Dikeosgebergte vind je het bergdorp Zia. Een op en top Grieks dorpje, vol met marktkraampjes waar je tussen de huisjes door kunt genieten van een geweldig uitzicht. Kijk je ogen uit aan de lokale producten en geniet van Griekse maaltijd op een van de terrassen.

marktkraam berdorp zia bezienswaardigheid kos

Triantafyllopoulos wijngaard

Een vakantie in Griekenland is natuurlijk niet compleet zonder een Grieks wijntje gedronken te hebben. En dat is natuurlijk een mooie aanleiding om een bezoek te brengen aan de wijngaard Triantafyllopoulos op Kos. Je kunt er een korte rondleiding volgen. Tijdens de rondleiding wordt er verteld over de verschillende wijnen die ze produceren. Uiteraard kun je er ook een flesje wijn scoren om weer mee naar huis te nemen.

wijngaard op kos bezienswaardigheid kos

De stranden van Kos

Een groot deel van de aantrekkingskracht van Kos schuilt hem in de prachtige stranden. Daar hebben ze er op Kos meer dan genoeg van. Over het algemeen zijn de stranden van Kos erg ruim met fijn goudkleurig of wit zand. Het is niet gek dus dat de stranden van Kos erg geliefd zijn onder de vakantiegangers. Enkele noemenswaardige stranden die niet alleen fijn om te vertoeven zijn, maar ook gewoon een mooie bezienswaardigheid zijn:

  • Camel beach
  • Agios Stefanos
  • Het strand van Tigaki
  • Het strand van Mastichari
  • Het strand van Marmari
de stranden van kos bezienswaardigheid kos

Marmari

Welke bezienswaardigheid op Kos wil jij graag zien?

Van historische bezienswaardigheden tot beeldschone stranden. Op Kos valt enorm veel te ontdekken! Zitten er bezienswaardigheden bij die jij graag zelf eens met eigen ogen wilt zien? Boek dan je vakantie naar Kos bij SUNtip!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin