4 minuten

Wat is het warmste Canarische Eiland?

Wie graag de zon en warmte opzoekt, zit natuurlijk goed op de Canarische Eilanden. Ondanks dat de Canarische Eilanden vlakbij elkaar liggen, zijn er toch verschillen in het klimaat tussen de eilanden. Je kunt je daarom misschien ooit afgevraagd hebben: welk Canarische eiland is het warmst? Als we het puur over een gemiddelde temperatuur hebben, is Tenerife het warmst. Maar is ‘welk Canarisch eiland is het warmst?’ wel de juiste vraag om te stellen?

Welk Canarisch Eiland heeft het beste klimaat?

Alleen een goede temperatuur is natuurlijk niet genoeg om te bepalen op welk Canarisch Eiland je de vakantie doorbrengt, wat het weer betreft. Stel je voor: het is er wel warm, maar het regent ook vaak. Of het aantal zonuren is laag, er hangen vaak mistbanken of er is een harde wind en ga zo nog maar eventjes door. Het is daarom belangrijk naar het gehele klimaat te kijken, want tussen de eilanden zijn toch best wat verschillen. Zelfs het noorden en het zuiden van hetzelfde eiland kunnen wezenlijk verschillen! De vraag “wat is het warmste Canarische Eiland” is misschien niet helemaal de juiste vraag om te stellen. We beoordelen het klimaat van elk eiland daarom individueel.

La Palma

La Palma is één van de natste Canarische Eilanden, maar ook één van de groenste. Het eiland trekt daarom vooral veel natuurliefhebbers die van een stevige wandeling houden. De onderlinge verschillen op het eiland kunnen enorm zijn. Zo staat het dorp Tazacorte erom bekend de meeste zonuren van Europa te hebben, maar tegelijkertijd kan het in de bergen sneeuwen. Al met al is La Palma voor de zonaanbidder iets minder geschikt dan de overige eilanden.

 • Het eiland met de meeste regenval, vooral in de wintermaanden.
 • In de wintermaanden temperaturen onder de 20 graden, maar in de zomer tussen de 20-25 graden.
 • In de winter rond de 6 zonuren per dag en in de zomer rond de 8-9 uur.
Klimaat la palma

Strand bij Tazacorte

La Gomera

La Gomera is eveneens een eiland waar, voor een Canarisch Eiland, gemiddeld veel neerslag valt. Opvallend voor dit eiland is, dat het qua klimaat in twee delen gesplitst zou kunnen worden. Het zuiden heeft namelijk twee keer zoveel zonuren als het noorden en het is in het zuiden ook iets warmer dan het noorden. Zeker in het najaar is dat iets om rekening mee te houden, mocht je graag La Gomera willen bezoeken.

 • In de winter aangename temperaturen van tussen de 18-22 graden; dit kan oplopen tot 30 graden in de zomer.
 • Tot wel 10 zonuren per dag in de zomer, in de winter minder met ongeveer 6 uren per dag (gemiddeld over noord en zuid samen).
 • Als zonbestemming het beste te bezoeken tussen juni en augustus.

Tenerife

Net als op La Gomera zijn er ook op Tenerife flinke klimaatverschillen tussen het noorden en het zuiden. Het zuiden van Tenerife is veel droger en zonniger dan het noorden. In het noorden kan nogal eens sprake zijn van bewolking. Ook ligt de temperatuur in het zuiden wat hoger dan in het noorden. Maar ongeacht of er gekozen wordt voor noord of zuid, is Tenerife een topbestemming voor zonaanbidders. Oók in de winter!

 • Temperaturen van maar liefst 20-25 graden in de winter, die tot 33 graden kunnen oplopen in de zomer.
 • Het aantal zonuren schommelt van 6 tot 7 uur en loopt in juni op tot maar liefst 11 uur.
 • Het hele jaar een top zonbestemming.
Klimaat tenerife

Playa Teresitas

Gran Canaria

Onder Nederlanders is Gran Canaria misschien wel de meest populaire bestemming voor de winter. Ook in de zomer is Gran Canaria onwijs populair. Dat komt door het geweldige klimaat op dit eiland, waar het nooit kouder wordt dan 20 graden. In het zuiden van het eiland zijn er gemiddeld 320 dagen zon per jaar. De kans op neerslag is klein en het is eigenlijk altijd lente op dit heerlijke eiland.

 • Het hele jaar door een minimale weersverwachting van 20 graden en zomerse temperaturen die niet vaak onder de 25 graden komen.
 • Het hele jaar door minimale kans op neerslag.
 • Zonuren van rond de 7-8 uur per dag in de winter en 9 uur per dag in de zomer.
Klimaat gran canaria

Amadores beach

Lanzarote

Het eiland Lanzarote ligt precies in een warme luchtstroom die wordt aangevoerd vanuit het Noord-Afrikaanse vasteland. Dit houdt in dat het klimaat het hele jaar door geschikt is voor een zonvakantie. Het kwik daalt hier zelden onder de 20 graden en in de zomerperiode is het zo’n 28 graden, maar voelt het nooit te heet dankzij de wind. Het eiland heeft zo’n 330 dagen zon per jaar. Is dat even genieten!

 • Ook in de wintermaanden zijn hier 7 zonuren per dag; in de zomer ligt dit rond de 10 uur.
 • Het hele jaar door valt er bijna geen regen.
 • Het hele jaar door is er een aangename temperatuur, maar is het zelden te heet.
Klimaat lanzarote

Playa Dorada

Fuerteventura

Fuerteventura is het zonnigste eiland van de Canarische Eilanden. Het is hier zelfs zo droog dat water geïmporteerd moet worden. Maar toch staat er een constante wind, waardoor het nooit onaangenaam wordt. Daarnaast is een regenbui hier enorm uitzonderlijk. De hoge zon zekerheid van het eiland, maakt Fuerteventura tot één van de populairste zonvakantiebestemmingen voor Nederlanders.

 • Fuerteventura is het meest zonzekere Canarische eiland.
 • Temperaturen die slechts in uitzonderlijke gevallen lager dan 20 graden aantikken.
 • Fuerteventura telt in de winter 7 zonuren op een dag. In de zomer zijn dit er 9.
Klimaat fuerteventura

Morro Jable

De Canarische Eilanden samengevat

Zoals eerder aangegeven in dit blog is ‘Welk Canarische eiland is het warmst?’ niet de juiste vraag om jezelf te stellen, wanneer je wilt weten naar welk eiland je het beste op vakantie kunt. Als je op zoek bent naar een zonzekere vakantiebestemming, dan zijn La Gomera en La Palma minder geschikte kandidaten. Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote en Gran Canaria zijn heerlijke bestemmingen die het hele jaar door zonnig en warm zijn. Dit zijn dus ook de beste eilanden om te bezoeken voor een echte, lekkere zonvakantie! Nu je weet welke Canarische Eilanden het beste klimaat hebben, wil je ook vast weten wat er te zien en doen is op deze eilanden. Lees daarom ook eens: ‘Welk Canarische eiland past bij mij?’

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin