5 minuten

De Canarische Eilanden: welk eiland past bij mij?

Het hele jaar door kun je genieten van een heerlijke vakantie op de Canarische Eilanden. Maar ga je dit doen op Gran Canaria of stap je toch in het vliegtuig naar Tenerife? Hoewel de eilanden tot dezelfde eilandengroep behoren en het klimaat vergelijkbaar is, zijn de eilanden toch verschillend. Na het lezen van dit artikel weet jij wat je kan verwachten en ben je niet verbaasd wanneer het zand op het strand ineens zwart blijkt te zijn in plaats van wit!

Tenerife: natuur, cultuur en all inclusive vakanties

Heb je zin om lekker aan het strand te liggen? Dan is Tenerife het juist eiland voor je. Tenerife kun je onderverdelen in twee delen. Je hebt de bekende badplaatsen Playa de las Americas en Costa Adeje en je hebt de rest van het eiland. De badplaatsen zijn vooral gericht op toerisme en de rest van het eiland wordt voornamelijk bewoond door de lokale bevolking. Je vindt er voornamelijk zwart zand, omdat het een vulkanische eiland is. Punta del Teno of Playa Martiánez zijn mooie stranden met zwart vulkaanzand. Heb je liever wit zand tussen je tenen? Dan moet jij naar Las Teresitas. Wil je een dagje met de kids naar het strand? Ga dan naar Camison Playa. De zeebodem loopt hier geleidelijk af, dus de kinderen gaan niet ineens kopje onder. Oh en de kleur van het zand? Dit keer geen zwart of wit, maar gewoon zandkleurig.

Je kan ook gerust een vakantie naar Tenerife boeken als je niet de hele dag op een handdoekje op het strand of aan het zwembad wil liggen. Op Tenerife vind je ook prachtige natuur zoals het Nationale Park van de Teide. Je kunt hier heerlijk rustig wandelen. Heb jij in het vliegtuig niet liggen slapen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk de spectaculaire vulkaan, de Teide, al gezien. Dit is de hoogste berg van Spanje en de 3e grootste vulkaan van de wereld. Culinaire hoogstandjes mag je op Tenerife ook zeker verwachten, want het is het enige eiland dat beschikt over Michelin sterrenrestaurants. Ook vind je in de gezellige dorpjes en bruisende steden verschillende restaurantjes waar je ook net iets minder chique kan eten.

Canarische Eilanden Tenerife

Uitzicht op Las Teresitas – Tenerife

Gran Canaria: zon, zee, strand en uitgaan

Dit eiland is vergelijkbaar met Tenerife. Als je Tenerife leuk vindt, vind je waarschijnlijk Gran Canaria ook een fijne vakantiebestemming en vice versa. Maar er zijn natuurlijk ook verschillen. Een verschil met de stranden op Tenerife is dat je er minder zwarte stranden vindt, dus op Gran Canaria steek je je voeten vaker in goudgeel zand dan in zwart zit. Het mooiste strand van Gran Canaria is misschien wel Playa de Güigüí. Dit strand is opgedeeld in twee delen met verwarrende namen: Güigüí Grande is het kleine strand en Güigüí Chica is het grootste strand. Dat hebben ze vast zo verzonnen om het makkelijk te maken. Je kan deze stranden alleen per boot bereiken of door een paar uur te hiken. Het is wel écht de moeite waard. Als je tot ’s avonds op het strand blijft kun je lichtjes zien op Tenerife!

Nog een benoemenswaardig strand is Las Dunas de Maspalomas. Deze duinen lijken zo uit de Sahara te komen. Zonder twijfel is dit het zachtste zand van het eiland. Tot slot heb je op Gran Canaria ook een stadsstrand, Las Canteras. Ideaal als je een dagje strand wil afwisselen met een bezoekje aan de levendige stad Las Palmas. Op Gran Canaria vind je niet iets zoals de Teide op Tenerife, maar je hebt hier wel uitzicht op. En dat is ook zeker wat waard!

Canarische Eilanden Gran Canaria

Amadores beach – Gran Canaria

Lanzarote: ongerept en actief

Lanzarote is een eiland met een eigen geschiedenis en bijzondere karakteristieken. Zo vind je er bijvoorbeeld een stuk minder resorts dan op Tenerife of Gran Canaria. Lokale held César Manrique zorgde ervoor dat er geen hoogbouw werd gebouwd uit liefde voor het milieu en het kustlandschap. De grond is er ook minder landbouwvriendelijk, waardoor veel mensen ervoor kozen om op een ander eiland te gaan wonen. Lanzarote is bezaaid met vulkanische kegels. Dit zorgt voor een verrassend landschap. De kleur van de stranden op Lanzarote wisselen ook weer af van zwart lavazand tot goudgeel zand.

Ben je op vakantie graag in beweging? Lanzarote heeft de laatste jaren een heuse reputatie als sporteiland opgebouwd. Door de lagere lokale bevolkingsgraad, zijn de restaurantjes minder gericht op de lokale bevolking. De Playas del Papagyo zijn de beste stranden die Lanzarote te bieden heeft. Ze vormen een beschermd natuurgebied, maar je kan er wel met de auto komen. Een ander bijzonder strand is het fotogenieke zwarte vulkaanstrand met het kleine groen meer Lago Verde. Het zwarte strand is ontstaan doordat de zee zich lang geleden een ingestorte, oude krater heeft toegeëigend. Dit unieke lavazand bleef over. De groene kleur van het kleine meertje wordt veroorzaakt door algen.

Canarische Eilanden Lanzarote

Lago Verde – Lanzarote

Fuerteventura: strand, watersport en natuur

Fuerteventura is het oudste Canarische Eiland en hier waait het ook het hardst. Daarom is dit eiland ook zeker geliefd onder de windsurfers. Op dit eiland vind je eindeloos veel zandstranden en ook aan charmes ontbreekt er niets. De Corralejo duinen lijken op een mini-Sahara. Verspreid over het eiland zijn een aantal historische dorpjes te vinden. Leuk om een auto te huren en van vissersdorpje naar vissersdorpje te rijden. Iets wat je wel op Fuerteventura vindt en niet op andere eilanden is de grote verscheidenheid aan vogels. Fuerteventura ligt ook dicht bij Afrika waardoor het landschap een Noord-Afrikaanse tint heeft.

Canarische eilanden Fuerteventura

Playa de Matorral – Fuerteventura

La Palma: natuur, cultuur en rust

La Palma is misschien wel het mooiste eiland van allemaal. Het landschap is rijk, divers en uniek. Je vindt er watervallen, rivieren, bos met UNESCO-biosfeer status en nog veel meer. Topplekken waar je echt heen moet zijn bijvoorbeeld Nationaal Park Caldera de Taburiente. De 16 kilometer lange wandeling naar het hart van de krater is de beste optie om kennis te maken met de grootsheid van de Caldera. De wandeling naar het uitzichtpunt Cumbrecita is eenvoudig en toegankelijk voor iedereen. De waterbronnen van Marcos y Cordero zijn ook absoluut de moeite waard. Een 4×4 voertuig brengt je slingerend over een steil weggetjes naar zo´n 1400 meter hoogte. Vanaf daar wandel je over het pad langs het oude kanaal en kom je door 13 smalle en soms lage tunneltjes om uiteindelijk bij de bronnen aan te komen. In de grotere steden hangt een sfeer die we het beste kunnen omschrijven als Zuid-Amerikaans. La Palma biedt de speciale karakteristieken van de kleine Canarische Eilanden en heeft de gezelligheid en drukte van de meer bevolkte eilanden.

Canarische eilanden La Palma

Roque de Los Muchachos is de hoogste top van de kraterrand van de Caldera de Taburiente – La Palma

La Gomera: ongerept en natuur

Ga je naar La Gomera, dan staat je een avontuurlijke vakantie te wachten. De smalle weggetjes en wandelpaden banen zich een weg langs kliffen en ravijnen en gaan kronkelend door weelderig groene valleien en rotsen die gevormd zijn door een eeuwenoude vulkanische activiteit. Vanaf een afstand lijkt het of de paden zelfs niet begaanbaar zijn. Wanneer je dus echt een natuurliefhebber bent, dan mag je een bezoek aan natuurpark Garajanoy niet overslaan. Op La Gomera zijn wel stranden te vinden, maar dat moet niet de reden van je bezoek aan dit eiland zijn. De hoofdstad, San Sebastian, is ook relatief rustig wanneer je het vergelijkt met de hoofdsteden van de andere eilanden.

Canarische Eilanden La Gomera

Los Roques – La Gomera

Welk eiland wordt het?

Je hebt kunnen lezen dat elk Canarisch Eiland zijn eigen kenmerken en charmes heeft. Weet je nu welk eiland jouw voorkeur heeft en ben je nog op zoek naar een fijne accommodatie? Neem dan hier eens een kijkje. Wij bieden alleen vakanties aan die we zelf ook zouden boeken. Wist je trouwens dat de Canarische Eilanden ook in oktober een fantastische vakantiebestemming zijn?

Geschreven door: Lonne
Content specialist
Meer van Lonne