4 min

Vakantie Istrië tips: Kroatië op zijn best

In een eerder artikel hadden we het over vakantie tips voor Kroatië. Kroatië is een land dat dankzij de kustlijnen, pittoreske plaatsen en weelderige natuur een geliefde vakantiebestemming is. Enkele tips in het artikel gingen over Istrië. In Istrië beleef je Kroatië op zijn best, want dit schiereiland zit vol met hoogtepunten van Kroatië: honderden kilometers kustlijn, een beeldschoon binnenland en prachtige historische steden vol met Romeinse monumenten. Er is zoveel te beleven dat je moeilijk alles kunt zien en doen. Hoe je dan het meest uit je vakantie haalt, vertellen we je met deze tips voor een vakantie in Istrië.

Pula

Enkele van de meest bekende steden en bezienswaardigheden van Kroatië vind je terug in Pula. Zijn bekendheid heeft de stad te danken aan het gigantische 3.000 jaar oude Romeinse amfitheater. Het amfitheater verkeert in zeer goede staat en er worden nog jaarlijks evenementen gehouden, zoals verschillende concerten en het Pula filmfestival. Daarnaast zijn er nog véél meer cultuurschatten te bewonderen in deze stad en geniet je in de omgeving ook van mooie stranden. Voor wie heel Kroatië wilt doortrekken, is de stad Pula al een tip. Ben je toch al in Istrië, dan mag je een bezoek aan deze stad al helemaal niet overslaan.

vakantie tips istrie pula amfitheater

Amfitheater van Pula

Poreč

Havenstad Poreč heeft een Romeinse oorsprong, is vrij centraal gelegen en wordt omringd door een brede selectie aan hotels. Maak een wandeling door eeuwen aan geschiedenis, over de uit de Romeinse tijd stammende straten. Je wandelt langs de Romeinse torens die vroeger de stad beschermden, maar ook langs de Eufrasiusbasiliek uit de 6e eeuw die een plekje heeft verworven op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Naast cultuur heeft de stad nog veel meer te bieden! Er is in het centrum een aquarium met veel diersoorten uit de Adriatische zee en er zijn ook tal van stranden, winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden te vinden. Voor de kids ligt op slechts 3 kilometer afstand waterpark Aquacolors voor een boel waterpret. Poreč heeft dus enorm veel te bieden.

vakantie tips istrie porec eufrasiusbasiliek

De Eufrasiusbasiliek

Rovinj

Rovinj is een echt authentiek en sfeervol stukje Istrië. Het oude centrum is gelegen op een schiereiland en huist enkele bijzondere bezienswaardigheden, zoals de St. Eufemija kerk, de poort van Balbi, het stadmuseum. De charme van Rovinj zit hem echter in het slenteren door de nauwe steegjes en over de gezellige pleintjes van de stad. Het zit hier vol met galerietjes en restaurantjes, dus het is in deze schilderachtige stad vooral genieten geblazen van alle gezelligheid.

vakantie tips istrie rovinj

De St. Eufemija kerk

Tips voor vervoer

Met alles wat er te zien en doen is op Istrië blijf je niet op dezelfde plek, toch? Dan is vervoer natuurlijk wel belangrijk. Gelukkig zijn huurauto’s in Kroatië goed betaalbaar; dit is dan ook meteen de beste manier om Istrië te ontdekken op eigen tempo. Het is echter niet de enige manier om Istrië te ontdekken, want ook het openbaar vervoer is namelijk erg goed hier. Tussen de steden rijden er zogenaamde express bussen en vanaf de steden naar het platteland kun je overstappen op lokale bussen die je netjes naar je bestemming brengen. Het is ook nog eens een goedkope manier van reizen binnen Kroatië; bustickets zijn niet duur. Plan vooraf wel goed welke bussen je nodig hebt om alles wat je wilt zien te kunnen zien door een lokale vervoersplanner te gebruiken.

Zelf op ontdekking naar de mooiste stranden van Istrië

Istrië heeft 540 kilometer aan kustlijn vol met prachtige stranden en kleine baaien. Borik, Valdaliso, Fazana Beach en overige stranden in de buurt van de kuststeden, zijn bekend bij het grote publiek en trekken vele bezoekers. Deze stranden zijn het bezoeken nog steeds de moeite waard. Er zijn echter ook een heleboel stranden waar haast niemand komt. Het is dus ook zeker aan te raden om in de auto te stappen en zelf op zoek te gaan naar leuke verborgen strandjes. Voel jij je al een ontdekkingsreiziger?

vakantie tips istrie strand

Ontdek het binnenland van Istrië

Uitgestrekte bossen, een heuvelachtig, groen landschap bezaaid met authentieke dorpjes, stadjes, olijfgaarden en wijngaarden: het échte Kroatië ontdek je in het binnenland van Istrië. Het is er vaak een stuk minder toeristisch, maar dat draagt alleen maar bij aan de authentieke ervaring van het ontdekken van Kroatië. Zeker doen dus!

vakantie istrie tips motovun

Het stadje Motovun

De beste reistijd voor Istrië

In Istrië heerst een mediterraan klimaat. Dit betekent dat de winters mild zijn en de zomers warm. In de zomer is het vaak dan ook zo’n 28 graden. Het ideale moment om Istrië te bezoeken is in mei en juni, nét voor het hoogseizoen begint en het er al heerlijk weer is.

Zin in een vakantie naar Istrië door deze tips?

Voor een streek heeft Istrië meer dan genoeg te bieden om je vakantie mee te vullen. Heb jij al zin gekregen in een vakantie naar Istrië? Bekijk dan ook eens ons aanbod naar Istrië. Een huurauto is eventueel makkelijk bij te boeken. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin