4 minuten

Bijzondere bestemmingen Europa

Een bijzondere bestemming? Tsja, dat is lastig… Want wat voor de één een bijzonder bestemming is, is voor de ander maar gewoontjes. Met dit lijstje hopen we je toch wat inspiratie te geven voor een écht bijzondere bestemming in Europa. Je hoeft er namelijk niet voor naar de andere kant van de wereld te vliegen!

IJsland

Dit prachtige, wat zeg ik, waanzinnige land is één groot natuurwonder. En dat op slechts drie uur vliegen van Nederland! In IJsland vind je gletsjers, geisers, watervallen, warmwaterbronnen, vulkanen en ruige wegen die door een onaangetast landschap slingeren. Het landschap ’s winters en ’s zomers is een verschil van dag en nacht. ’s Winters ligt het land bedolven onder een dik pak sneeuw en zijn sommige watervallen deels bevroren. Een winterwonderland… Met een beetje geluk spot jij ook nog eens het Noorderlicht. Als dat zo is, dan zijn wij jaloers. Heel jaloers. De zomer is de ideale periode om walvissen te spotten. Omdat het water dan warmer en dus voedselrijker is, voeden de walvissen zich voordat ze naar Zuid-Afrika trekken om te paren. Daarnaast is het land ’s zomers een stuk groener en zijn er meer wegen geopend. Ideaal als je een roadtrip wil maken!

De Blue Lagoon is nog een reden waarom je naar IJsland moet. Heerlijk om jezelf onder te dompelen in dit geothermisch verwarmde zeewater. Het is een kleine 50 kilometer vanaf Reykjavik. De ideale stad om te verblijven tijdens jouw avontuur in IJsland. Wat dacht je van het hotel ‘Reykjavik Centrum’. Dit hotel ligt in het centrum van Reykjavik en is gebouwd bovenop de ruïnes van een Viking woning.

Bijzondere bestemmingen Europa IJsland

Geiser in IJsland

Formentera

Dit eiland is het kleinste eiland van Spanje en ook een van de best bewaarde geheimen als je het ons vraagt. Het is net alsof je op de Caraïben bent. Echt. Het water is zó blauw, je ogen doen bijna zeer als je ernaar kijkt. Cliché om te zeggen dat de stranden spierwit zijn, maar het is wel zo. Daar kunnen wij niets aan doen, dat vinden we alleen maar fijn! Formentera is het kleine zusje van Ibiza en dat is ook meteen de enige manier hoe je er komt. Het is ongeveer een half uurtje varen. Jammer dat je er niet rechtstreeks naartoe kan? Wij denken van niet. Op deze manier zal het nog een hele poos duren voordat het massatoerisme zich naar dit eiland verplaatst. Ben je nog op zoek naar een kleinschalig hotel? Laat je bij hotel ‘Tahiti’ verrassen door de bijzondere service en het oog voor detail.

Bijzondere Bestemmingen Europa Formentera

Cala Saono Beach op Formentera

Kefalonia

Griekenland is sowieso al een heerlijke vakantiebestemming, maar als je naar een bijzondere bestemming wil, dan moet je naar Kefalonia. Ook hier geldt weer: het gros van de mensen gaat naar eilanden zoals Kreta, Kos of Rhodos en dat is één van de redenen waarom jij juist naar Kefalonia moet. Het eiland is groen door de bossige natuur, blauw door de heerlijke zee en alle andere kleuren vind je terug in de dorpjes die stuk voor stuk een plaatje zijn. Assos en Fiskardo zijn wel echt de uitschieters. Ooit kreeg Kefalonia de bijnaam bloemeneiland en dat is niet voor niets geweest. Je ziet het niet alleen, je ruikt het ook! Moeten we je nog iets vertellen over de idyllische stranden, rustige dorpjes en de gezellige taverna’s op adembenemend locaties, of heb je inmiddels al wel door dat je Kefalonia op jouw bucketlist moet zetten?

Bijzondere Bestemmingen Europa Kefalonia

De prachtige stad Assos

Macedonië

Macedonië is omringd door de landen Albanië, Servië, Bulgarije en Griekenland, en heeft dus geen stranden. Maar wie heeft gezegd dat een bestemming per se een strand moet hebben om in het lijstje bijzondere bestemmingen Europa te staan? De reden waarom jij naar Macedonië moet, is vanwege de natuur. Je vindt er bergtoppen van meer dan 2000 meter hoogte, 3 natuurparken en maar liefst 33 natuurreservaten. Nationaal park Mavrovo is wel echt een aanrader met het hooggelegen klooster Biorski. Ondanks dat je echt voor de natuur naar Macedonië gaat, zal je je in de stad Ohrid niet gauw vervelen. De stad ligt trouwens aan een meer, dus daar heb je meteen je stukje natuur weer. Tijdens een boottochtje over het meer kom je helemaal tot rust. Net als in het prachtige hotel Tino Sveti Stefan waar jij kunt verblijven. Ik zou ’t doen!

Bijzondere Bestemmingen Europa Macedonie

Kathedraal bij het Ohrid meer

Montenegro

Montenegro betekent letterlijk Zwarte Bergen en is ongeveer even groot als Vlaanderen. Dat betekent niet dat je er binnen een uur doorheen rijdt. Door de gigantische bergen en glinsterende kustplaatjes kun jij hier makkelijk een weekje vertoeven. Vaak zie je een zee die helderblauw is, maar wij kunnen ons ook verbazen over het feit dat de rivieren hier zo blauw zijn. Een plek die je ook niet over mag slaan, is de havenstad Kotor. Het oude stadscentrum met de roestrode daken en knusse straatjes biedt een groot contrast met de omliggende bergen. Wil jij na de rust in de bergen ’s avonds wel wat meer drukte en gezelligheid? Boek dan je hotel in Budva. Zodra de zon ondergaat, komt de muziek uit speakers. Daarnaast ligt het plaatsje in de buurt van Sveti Stefan. Dit is een 15e-eeuws visserseilandje dat in de jaren ’50 is opgekocht door luxehotelresort Aman. Sterren als Brad Pitt, Angelina Jolie en Marilyn Monroe brachten hier tijd door. Het is mogelijk om een rondleiding over het eilandje te krijgen en te zien wat je voor 2000 euro per nacht krijgt.

Bijzondere Bestemmingen Europa Montenegro

Kotor in Montenegro

Bijzondere vakanties Europa: kies eens wat anders

Laat je vertrouwde vakantieadres eens voor wat het is en ga naar de wat onbekendere plekken in Europa. Daar ga je geen spijt van krijgen! Ben je toch op een plek die iets minder bijzonder blijkt te zijn dan je dacht? Lees hier hoe Kevin zijn vakantie bijzonder maakte.

Geschreven door: Lonne
Content specialist
Meer van Lonne