4 minuten

De Spaanse Balearische eilanden: welk eiland past bij mij?

De Balearen zijn een archipel in de Middellandse Zee, voor de oostkust van Spanje. Van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar is het genieten geblazen van het heerlijke mediterrane klimaat. Of wat te denken van de vele bezienswaardigheden, pittoreske dorpjes en baaien, waar deze eilandengroep om bekend staan? Maar ga je al het pracht en praal bezoeken op Mallorca of kies je toch voor Formentera? Ontdek de vier grootste Spaanse Balearische eilanden!

Menorca: kindvriendelijk en rustig

We beginnen met het meest noordelijk gelegen eiland: Menorca. Dit Balearische eiland lijkt qua naamgeving op Mallorca, maar is toch anders als het gaat om beleving. Menorca biedt de meeste rust en ontspanning, door de talloze beschutte baaitjes met schitterende zandstranden. Daarbij komt dat Menorca ook nog eens het meest kindvriendelijke eiland is. De langzaam aflopende stranden in de zee van dit eiland zorgen ervoor dat de kids veilig kunnen spelen en het beschikt over talloze kindvriendelijke hotels. Voor de oudere kinderen en volwassenen is er op Menorca ook genoeg te beleven. Denk maar aan cultuur snuiven in het hoofdstadje Máhon of het authentieke Menorcaanse leven ontdekken in het dorp Binibeca. En het bijkomende voordeel: Menorca is vergeleken met de andere eilanden lekker rustig, waardoor je overal optimaal van kunt genieten!

Onze SUNtip: Zoek het hogerop en beklim de Monte Toro. Met een hoogte van 350 meter heb je een perfect uitzicht over Menorca!

balearische-eilanden_menorca

Deze rustige baaitjes kom je genoeg tegen op Menorca

Mallorca: veelzijdig in alle opzichten

Mallorca is het grootste eiland van de Balearen en tevens ook het meest veelzijdige eiland. Zonaanbidders, actievelingen, natuur- en cultuurliefhebbers en nachtmensen halen hun hart hier op. Zonaanbidders kunnen hele dagen doorbrengen op één van de 180 mooie stranden en schitterende baaien. Over het algemeen geldt dat het westen van Mallorca bestaat uit rotsgebergte. De bergformatie Sierra de Tramuntana is een perfect gebied voor de actieve vakantieganger die van wandelen of mountainbiken houdt. En als je hier dan toch bent, vergeet ook zeker niet het idyllische bergdorp Fornalutx aan te doen. Voor de echte zandstranden en prachtige baaien moet je aan de zuid-, oost- en noordkust van Mallorca zijn. Cultuurliefhebbers gaan het liefst naar de hoofdstad: Palma de Mallorca. Hier word je getrakteerd op gezellige terrasjes en de Middeleeuwse kathedraal La Seu. Nog niet overtuigd? Lees dan deze 10 redenen om een vakantie naar Mallorca te boeken.

Onze SUNtip: Dagje strand met de kids? Het Es Trenc strand is een relatief rustig strand met ondiep water. Wel zo veilig!

balearische-eilanden_mallorca-la-seu

Kathedraal La Seu is een echt pronkstuk van Palma de Mallorca

Ibiza: inspirerend en relaxt

Prachtige natuur, inspirerende cultuur, een ultiem uitgaansleven en de mooiste stranden… Ibiza is het populairste Balearische eiland. Het Spaanse eiland is geschikt voor twee type vakantiegangers: de feestgangers en rustzoekers. Maar voor een rustige gezinsvakantie hoef je je geen zorgen te maken dat je tussen het feestende publiek terecht komt. Je leest hier namelijk waarom Ibiza óók geschikt is voor gezinnen. Er zijn talloze magische plekken die je kunt ontdekken. De kleurrijke hippiemarkten bij Es Canar, de idyllische baaitjes zoals Cala Llonga en de adembenemende zonsondergangen bij de bekende Es Vedra rots zijn enkele voorbeelden. Liefhebbers van UNESCO-werelderfgoederen zullen een bezoek aan Dalt Vila, de oude binnenstad van Ibiza-Stad waarderen. Hier word je spontaan verliefd op de sfeervolle pleinen. Na alle indrukken van dit eiland wil jij natuurlijk weten in welk hotel je het beste kunt verblijven. Bekijk de 9 beste hotels van Ibiza en verzeker jezelf van een geweldig verblijf op Ibiza!

Onze SUNtip: Wil je verblijven in een kleinschalig adresje op Ibiza, waar de boho-styling tot in de puntjes is verzorgd? Bekijk dan eens de adresjes van ons zusje HOTIQ.

balearische-eilanden_ibiza-cala-llonga

Cala Llonga ligt verscholen tussen de bebossing

Formentera: Paradijselijk en uniek

Formentera is het meest zuidelijk gelegen Balearische eiland dat onder Ibiza ligt en is alleen te bereiken met de boot vanaf Ibiza-Stad. Waar veel toeristen Formentera als een leuk uitje zien voor één dag, kun je er ook voor meerdere dagen verblijven. Er valt namelijk genoeg te zien en te beleven op dit kleine eiland! Want bij het zien van de paradijselijke, langgerekte witte zandstranden en de kraakheldere blauwe zee wil niet meer weg. Playa de Ses Illetes is het bekendste strand en staat in veel lijstjes van mooiste stranden van Spanje. De luxe jachten en exclusieve kraampjes bij dit strand vormen het strandbeeld. Ga je verder naar het zuiden, vind je in het stadje Sant Francesc Xavier de San Francisco kerk, een oud fort dat vroeger het eiland moest beschermen tegen piraten. Wat je ook niet mag overslaan is de vuurtoren van Faro de la Mola en het hippiedorp Sant Ferran de ses Roques. Kortom: Formentera doet zeker niet onder voor de eerder genoemde Balearische eilanden!

Onze SUNtip: Ben je nog op zoek naar een kleinschalig hotel? Laat je bij hotel Tahiti verrassen door de bijzondere service en het oog voor detail.

balearische-eilanden_Formentera

De duinen van Ses Illetes

Welke van de vier Balearische eilanden wordt het?

Het kindvriendelijke Menorca voor een gezinsvakantie, het veelzijdige Mallorca voor een leuke vakantie met een divers gezelschap, het inspirerende Ibiza of het kleinschalige Formentera… Het is allemaal lastig kiezen! Maar waar je ook voor gaat, in de zomer is het met een gemiddelde temperatuur van 27 graden heerlijk vertoeven op de vele stranden van de Balearische eilanden. En dat op maar 2 uur en 45 minuten vliegen. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Emiel Priem
Contentspecialist
Meer van Emiel Priem