5 minuten

Hoe maak ik mijn vakanties bijzonder?

Soms heb je die momenten dat je even wegdroomt bij de gedachte aan paradijselijke stranden, de hoogste bergen, de meest indrukwekkende landschappen of de meest bruisende steden. Het verlangen om te ontdekken en een bijzondere reis te maken, is wat je waarschijnlijk hier bracht.
Maar wanneer is je vakantie nu echt bijzonder? Is het écht nodig de meest verre en dure bestemmingen op te zoeken? Ik vind van niet en vertel je graag hoe ik mijn eigen vakanties bijzonder maak!

Wanneer is een vakantie voor mij bijzonder geweest?

Wanneer ik op zoek ga naar een vakantie, heb ik voor mezelf altijd een aantal eisen waaraan de vakantie moet voldoen. Ik combineer graag een historische stad met veel bezienswaardigheden en een natuurrijke omgeving. De ene dag doe ik aan sightseeing in de stad en de volgende dag loop ik door de bergen. Het liefst plof ik elke avond op een terras met een lokaal biertje en als het kan waan ik van de gebaande paden af.

Een aantal persoonlijke voorbeelden

Ik hoef niet de eerste te zijn die een bijzonder plekje ontdekt, maar massatoerisme ga ik zelf graag uit de weg. Het liefst ontdek ik daarom ook een vakantiebestemming buiten het hoogseizoen, wanneer de charmes van de bestemming op een andere manier tot zijn recht komen. Ik vertel je graag waar ik ben geweest en hoe ik mijn vakantie daar bijzonder maakte.

Genua in Italië

Tijdens een van mijn vakanties verbleef ik in Genua in Italië. Vanuit daar kun je de kust ontdekken met de trein, waaronder het plaatsje Camogli. Een erg pittoresk plaatsje waar je op het strand kunt neerploffen en van de zon en het uitzicht kunt genieten, al dan niet met een gelato in de hand.

bijzondere vakantie in camogli

Camogli

Je kunt natuurlijk net als de rest van de toeristen op het strand gaan liggen en dat is ook zeker heerlijk om te doen. Maar je kunt ook een kleine bergwandeling van 2,5 kilometer maken richting het kustpuntje Punta Chiappa, met een tussenstop in het bergdorpje San Rocco voor een lekker stuk foccaccia. Om vervolgens de weg te vervolgen en verrast te worden door een klein cafeetje uitgehouwen in de rotsen, waar je een heerlijke espresso kunt drinken met uitzicht over de Italiaanse kust.Om uiteindelijk uit te komen bij Punta Chiappa zelf. Een rotsformatie die een punt vormt aan het water waar je enorm goed kunt snorkelen tussen de vissen. Dat maakte mijn vakantie daar bijzonder!

bijzondere vakantie italie

Uitzicht vanaf café bij San Rocco

bijzondere vakantiebestemming

Punta Chiappa

Granada in november

Mijn persoonlijke favoriete reis was naar Granada in november. Een prachtige stad in Andalusië die zich er perfect voor leende om door de straatjes te dwalen. En dat is wat ik meteen mijn eerste dag daar gedaan heb. Ronddwalen langs de oude kathedraal en dan omhoog richting de Moorse wijk Albaícin, waar je Spanje even verruilt voor het Midden-Oosten. Waar je tussen de huisjes door af en toe het indrukwekkende Alhambra zag opdoemen. De grootste trekpleister van de stad en waar handenvol toeristen graag voor in de rij staan (ook ik heb dat gedaan en ik heb daar zeker geen spijt van). Met elke stap omhoog zag ik het Sierra Nevada gebergte steeds beter zichtbaar worden. Tot de hoogste punt van de stad bereikt was bij een klein kloostertje, waar ook lokale tieners graag komen om te genieten van het uitzicht. En dat was indrukwekkend! Het weer was grijs en bewolkt, maar de zonnestralen vielen er doorheen en dat zorgde voor unieke plaatjes van het Alhambra. Ook over de stad zelf was het uitzicht bijzonder.

Alhambra

Het Alhambra

bijzondere vakantie granada

Uitzicht over Granada

Onderweg naar Monachil

Een andere dag die deze vakantie bijzonder maakte, was de dag dat ik de bus pakte naar het nabijgelegen dorpje Monachil om daar de pas van Monachil-Cahorros te lopen. Ik liet het op me af komen en begon de wandeling zonder te weten wat te verwachten. De pas begon door het bos, wat net een route door Nederland had kunnen zijn. “Mooi, maar nog niet per se indrukwekkend genoeg om voor op vakantie te gaan”, dacht ik bij mezelf…..totdat plots een woeste rotspartij opdoemde en een kloof die per hangbrug overgestoken moest worden! Ook dit soort verrassingen maken voor mij een vakantie bijzonder, en ik weet zeker dat ik deze ervaring nooit meer zal vergeten.

monachil

Pas van Monachil-Cahorros

bijzondere vakantie

Pas van Monachil-Cahorros

Mijn reis naar Kroatië

Met mijn laatste voorbeeld wil ik aantonen dat zelfs een dag naar het strand bijzonder kan zijn. Mits je de juiste reistijd uitkiest. Zo ging ik in april naar Kroatië en bezocht ik daar het strand van Brela met het typerende rotsje in het water, wat ooit door Forbes werd uitgeroepen tot het mooiste strand ter wereld. In april is het hier prima weer voor een dagje strand. Tot mijn verbazing was het strand verlaten. Een van de mooiste stranden ter wereld voor jezelf alleen! Dat was zeker bijzonder…

bijzondere vakanties

Iconische rots van Brela

Wat maakt jouw vakantie bijzonder?

Ik hoop dat ik je heb kunnen laten zien dat een hele bijzondere vakantie niet naar een verre vakantiebestemming hoeft te zijn. En ook niet duur. Als je maar van de gebaande paden durft te struinen, wordt je vakantie vanzelf bijzonder!

Wil jij ook een bijzondere vakantie beleven?

Onze reisspecialisten helpen je graag met het vinden van jouw bijzondere vakantie. Geef je wensen aan ons door en dan helpen wij je met een persoonlijk reisvoorstel of bekijk al onze vakanties

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin