5 minuten

10 bezienswaardigheden van Malta die je niet mag missen

Malta is een prachtig eilandje dat als vakantiebestemming vaak over het hoofd wordt gezien. Dat is erg jammer, want Malta herbergt genoeg elementen voor een zeer geslaagde vakantie, zoals fantastische snorkelplekken, een enorme historie en daar bijpassend een heleboel bezienswaardigheden. Nog nooit een vakantie naar Malta overwogen? Deze mooiste bezienswaardigheden van Malta zullen je overtuigen!

1. Struin door Valletta

Valletta is de hoofdstad van Malta, maar voor hoofdstad begrippen is het met slechts 7.000 inwoners vrij klein. Toch is er op elke straathoek iets moois te ontdekken en dat maakt van Valletta één grote bezienswaardigheid. Ten eerste zijn alle gebouwen opgebouwd uit  kalksteen; dat is karakteristiek voor het eiland. De gebouwen zijn veelal zandkleurig, maar hebben een grote variatie aan sierlijke balkons. Op zichzelf zijn deze gebouwen al heerlijk om langs te struinen. Evenals de fraaie kerken die verspreid staan door de stad.

De uitspringers die je echt gezien moet hebben zijn bijvoorbeeld de tuinen van Barrakka: oogstrelend mooi en inclusief uitzicht over de haven. Ook paleis Casa Rocca Piccola is het benoemen waard. Een waar prestige object, bedoeld om te concurreren met steden als Parijs en Venetië. Ook al is Malta zo klein, rivaliseren met de mooiste steden op aarde doet het zeker!

Lees hier wat je nog meer in Valletta kunt doen

Bezienswaardigheid malta valletta

Valletta is heerlijk om te gaan ontdekken!

2. De Blue Lagoon bij Comino

De Blue Lagoon is een van de meest geliefde toeristische attracties van Malta. Niet zo gek, want nergens anders op het eiland vind je zo’n grote plek met een prachtige turkooisblauwe weerspiegeling van het water. Vanaf Malta gaan er dan ook de hele dag door bootjes die je naar de lagoon brengen. Het water is te verleidelijk om er niet in te plonzen. Doe dat dan ook zeker!

Bezienswaardigheid malta blue lagoon camino

Prachtig blauw water bij de Blue Lagoon

3. De voormalige hoofdstad Mdina

Tot 1530 was Mdina de absolute hoofdstad van Malta. Tegenwoordig is het een zelfstandige gemeente en een met prachtige muren omringd  stadje. Er mogen nagenoeg geen motorvoertuigen rijden en het voelt dan ook erg middeleeuws aan. Het is een echt openluchtmuseum met krappe straatjes en de indrukwekkende Vilhena poort met daarachter het Publiusplein. Aan de rechterkant vind je het Vilhena paleis dat tegenwoordig dienst doet als natuurhistorisch museum. Verder zijn er prachtige kerkjes, kathedralen en torens. Je kijkt er je ogen uit!

Bezienswaardigheid malta mdina stadspoort

De indrukwekkende Vilhena poort

4. Adellijk leven in Palazo Paraiso

Met de bijnaam “Versailles in het klein” biedt Palazo Paraiso een indrukwekkend kijkje in het adellijk leven van vroeger. De vergulde balzaal, het fraaie interieur en de prachtige tuinen maken dit paleis een waar lust voor het oog. Een bezienswaardigheid die je ook niet mag missen als je hier op vakantie bent.

Bezienswaardigheid malta pallazzo parisio

Waan je van adel op dit koninklijke stukje grond

5. Het rustige Ghajn Tuffieha Bay

In vergelijking met andere Mediterrane landen, heeft Malta maar weinig stranden. De stranden die er zijn, worden dan ook druk bezocht. Dit gaat echter niet op voor Ghajn Tuffieha Bay. Dit is een pittoresk strandje, dat alleen te bereiken is via een afdaling via een steile, stenen trap. Hierdoor wordt het strand door de massa’s overgeslagen en is het erg rustig. Dat maakt het de afdaling helemaal waard. Daarnaast is het ook het mooiste strand van Malta, als je het ons vraagt.

Bezienswaardigheid malta tuffieha bay

Is dit het mooiste strand van Malta?

6. De Megalithische tempels van Malta

Tempels ouder dan die in Egypte? Je, vindt ze op Malta! Rond 3.600 voor Christus begonnen de inwoners van Malta met het bouwen van tempels. Dit deden ze met stenen die wel 20 ton wegen. Hoe ze daar ooit mee hebben kunnen werken zonder modern gereedschap is een raadsel; dat maakt een bezoek nóg bijzonderder.

Bezienswaardigheid malta megalitische tempel

Even terug in de tijd bij de tempels

7. Het vissersdorp Marsaxlokk

Het karakteristieke vissersdorpje Marsaxlokk is een inspiratie voor menig fotograaf en schilder. Dit komt vooral door de schilderachtige vissershaven, waar een bonte verzameling aan kleine vissersbootjes zorgen voor een prachtig aangezicht. Met een wandeling over de promenade leer je het dorpje kennen en kun je aan een van de terrasjes plaatsnemen voor de zogenaamde “catch of the day”. Oftewel: een vers visje die dezelfde dag nog gevangen is. Smakelijk!

Bezienswaardigheid malta marsaxlokk

Marsaxlokk is het meest fotogenieke vissersdorpje van Malta!

8. Het mysterieuze Ħal Saflieni Hypogeum

Onder de grond van het stadje Paola bevindt zich een mysterieuze ruimte, stammend uit de prehistorie. Waar het voor gebruikt werd, is niet 100% zeker. De vele beenderen doen vermoeden dat de ruimte dienst deed als grafruimte en daarnaast ook als tempel. Het is een indrukwekkend labyrint van wel 500 vierkante meter en 3 verdiepingen. Er dan bij optellen dat het 2.500 jaar voor Christus gebouwd is en je hebt een enorm indrukwekkende bezienswaardigheid. Tegelijkertijd misschien ook een beetje griezelig.

Bezienswaardigheid malta hypogeum

Durf jij naar binnen in deze tombes?

9. De hoogte in bij de Dingli kliffen

Met zo’n 253 meter boven zeeniveau, zijn de kliffen van Dingli de hoogste van het eiland. Hier heb je een adembenemend uitzicht waar je uitkijkt over kliffen, velden en zee. Je kan zelfs het onbewoonde eilandje Fifla zien liggen. Het is zeker de moeite waard om hier eens een kijkje te nemen.

Bezienswaardigheid malta dingli kliffen

Een adembenemend uitzicht!

10. Filmset Popeye’s village

In de jaren ’80 werd de film Popeye opgenomen in Malta en daar werd als filmset een heus dorpje voor gebouwd. De filmset staat er nog steeds en is te bezoeken voor toeristen. Voor kinderen is dit dan ook erg leuk en voor de ouders een stukje jeugdsentiment. Je kunt het dorpje volledig bewandelen en op meerdere plekken worden shows gegeven. De kinderen kunnen hier ook hun gezicht laten schminken. Een erg leuke bezienswaardigheid en des te meer wanneer je met Popeye opgegroeid bent.

Bezienswaardigheid malta popeye village

Veel spinazie eten: dát deed Popeye in dit dorp!

Wat zijn de bezienswaardigheden van Malta mooi!

Voor een eilandje met zo weinig inwoners herbergt Malta een indrukwekkende historie, mooie baaien en prachtige bouwwerken. Hebben deze jou overtuigd van een vakantie op Malta? Bekijk dan zeker eens ons aanbod naar malta. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin