4 minuten

Bezienswaardigheden Valletta: 6 hoogtepunten uitgelicht

Malta is een veelzijdige en kleinschalige vakantiebestemming waar zon, zee, strand de boventoon voeren Maar ook als je van cultuur en stad houdt, zit je op Malta goed! Vanuit de populaire badplaats Sliema kun je met de ferry naar de kleinste hoofdstad van Europa varen; Valletta. Valletta is een prachtige, historische stad die als geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat! Een uitstapje naar Valletta is wat ons betreft een echte aanrader tijdens jouw vakantie op Malta. Dit zijn de bezienswaardigheden in Valletta die je zeker niet mag missen.

1. Sint-Jansco kathedraal

Wist je dat je alleen in Valletta al 25 imposante kerken vindt? Voor zo’n kleine stad is dit een unicum. Een van die bijzondere kerken is het Sint Jansco kathedraal. Deze werd al in 1572 gebouwd voor de ridders in de orde van Malta. Een leuk detail is dat wanneer je de kerk van buiten ziet, je niet verwacht dat het binnen er zo overweldigend is . De kathedraal is gebouwd in barokke stijl en ontworpen door één van de beste architecten van die tijd. Zo is de kathedraal volledig voorzien van booggewelven en zijn de muren afgewerkt met bladgoud en verschillende soorten natuursteen. Een eyecatcher van de kathedraal is het schilderij van ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ uit 1608 van de bekende Italiaanse kunstschilder Caravaggio. Je kijkt hier zeker weten je ogen uit.

Bezienswaardigheden Valletta - Sint-Jansco kathedraal

Bewonder de prachtige architectuur van het Sint-Jansco kathedraal

2. Upper Barrakka Gardens

Even uitrusten na het struinen door de fotogenieke straatjes van Valletta? Dan is Upper Barakka Garden een heerlijke plek. Hier vind je namelijk een kleine, maar mooie tuin met vele monumenten, bankjes en heb je een fantastisch uitzicht over de zee en de ‘’three cities’’. De eeuwenoude stadjes Birgu, L-Isla, Bormla zijn, vanaf de haven gelegen onder Barrakka, ook per boot te bereiken. Wat ook erg bijzonder is aan de Barrakka Garden, is dat er twee keer per dag kanonschoten worden afgevuurd. De officiële benaming voor deze kanonschoten is de Saluting Battery. Deze kanonschoten worden voorafgegaan door een kleine ceremonie, begeleid door muziek en uitleg.

De Saluting Battery bestaat sinds 1566 en werd toen vooral gebruikt ter verdediging van Valletta. Maar de kanonnen werden bijvoorbeeld ook ingezet om hoog bezoek te verwelkomen. De Saluting Battery is 400 jaar lang bijna constant gebruikt geweest door o.a. de Ridders van de Orde van Malta. Als je hier toeschouwer bent, wordt het een bijzondere belevenis!

Bezienswaardigheden Valletta Saluting Battery

Deze kanonnen worden nog dagelijks gebruikt tijdens de Saluting Battery

3. Lower Barrakka Gardens

Vanuit de Upper Barakka Gardens loop je als je de weg richting zee volgt, zo naar de Lower Barakka Gardens. Voorheen was dit de tuin om samen te komen voor de Franstaligen en vonden hier markten plaats. Het is een groene plek met diverse monumenten die enkele historische momenten uitlichten. Het belangrijkste monument is het gebouw met veertien Dorische zuilen als herinnering aan het verzet tegen de Fransen aan het einde van de 18e eeuw.

Aan de overzijde van de Lower Barraka Gardens vind je de Siege Bell. Een grote klok die vroeger werd geluid als er onraad was. Na een tijdje verdwenen te zijn geweest, is de klok opnieuw gerestaureerd en wordt deze op het middaguur geluid om de WOII slachtoffers te herdenken. Naast de klok vind je ook een plateau met daarop een bronzen beeld van een lichaam. Ook deze is ter herdenking van de vele Maltese slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog geplaatst.

Bezienswaardigheden Valletta Lower Barrakka Gardens

Wat een prachtige tuin om even lekker uit te rusten

4. Lascaris War Rooms

Dat de sporen van de Tweede Wereldoorlog nog steeds zichtbaar zijn in Valletta, blijkt ook uit deze indrukwekkende bezienswaardigheid. De Lascaris War Rooms is een ondergronds stelsel van tunnels en gangen in Valletta, waarvandaan diverse militaire operaties zijn uitgevoerd. Het complex is gebouwd tussen 1940 en 1943 en er waren in die tijd ruim 1000 mensen werkzaam van verschillende militaire strijdkrachten. Iedere militaire divisie had ook zijn eigen kamer vanuit waar de operaties werden uitgevoerd. Bezoek de war rooms en ontdek hoe men de Tweede Wereldoorlog hier aanvochten. Een indrukwekkend stukje geschiedenis.

Bezienswaardigheden Valletta - Lascaris War Rooms

Diep onder de grond liepen de Britten door deze tunnels om de verdedigingsacties voor te bereiden

5. Grandmaster Palace

Grandmaster Palace is een prachtig paleis in het centrum van de stad. Een leuk detail is dat dit stuk grond voor slechts vijf graankorrels en een beetje water is aangekocht. Dit meesterwerk is ook weer ontworpen door dezelfde architect als de Sint Jansco kathedraal en gebouwd door de ridders van Malta voor de grootmeesters. Het pand is nog steeds deels in gebruik voor staatzaken, maar ook als toerist kun je hier naar binnen om het paleis, voorzien van een wapenkamer, wandtapijtkamer en de weelderige pleinen, te bekijken.

Bezienswaardigheden Valletta Grandmasters Palace

De tuin van Grandmasters Palace is een echte eyecatcher…

6. Casa Rocca Picolla

Een schitterend paleis uit de 16e eeuw en het enige huis in Valletta dat in particulier bezit is en waar je als je toerist een kijkje mag nemen. En dat zouden wij ook zeker doen als je in Valletta bent! Dit paleis was sinds de 16e eeuw in het bezit van inwoners met adellijk bloed. Wanneer je hier doorheen loopt, zie je de schilderijen en zelfs het meubilair uit die tijd, waardoor de sfeer uit die tijd echt tot leven komt. Anders dan de meeste bezienswaardigheden in Valletta is dit nog een relatief onontdekt plekje. Je kunt hier dus heerlijk op je gemak rondlopen en genieten van een stapje terug in de tijd. Ook de prachtige tuin (inclusief papegaai) en de kapel zijn het bezoeken waard. Wedden dat je foto’s blijft schieten?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Casa Rocca Piccola (@casaroccapiccola)

Bezienswaardigheden in Valletta: Welke wil jij niet missen?

Zo, dit zijn zes bijzondere bezienswaardigheden in Valleta, die je niet mag missen wanneer je op Malta bent. Alle bezienswaardigheden hebben een link met de rijke historie van Malta die zijn sporen op de stad heeft achtergelaten. Mede daarom staat Valletta op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Welke bezienswaardigheid ga jij bekijken wanneer je in Valletta bent? Of bezoek je ze allemaal? Oh, en vergeet zeker ook niet genoeg uit te rusten op één van de vele terrasjes. Daarvoor is het immers ook vakantie! Zoek je nog een accommodatie voor jouw vakantie naar Valletta? Bekijk dan direct het aanbod.

Geschreven door: Niels van Rijsbergen
Contentspecialist
Meer van Niels van Rijsbergen