6 minuten

Wat te doen op Malta? Mijn persoonlijke ervaring!

Bij SUNtip vind je alleen reizen die we zelf ook zouden boeken en dat lees je terug in onze persoonlijke reisverslagen. Samen met een aantal collega’s mocht ik op studiereis naar het zonnige eiland Malta! In vijf dagen werden wij door een ervaren gids van Visit Malta meegenomen langs alle hoogtepunten. Jij hoeft je na het lezen van dit blog dus niet meer af te vragen wat je kunt doen op Malta. Lees je mee?

Bewonder de natuurlijke Blue Grotto

We beginnen met misschien wel de populairste bezienswaardigheid van Malta. De Blue Grotto in het zuidwesten van Malta is een enorme natuurlijke boog en bevindt zich bij de zeekliffen. Als je hier in de ochtend bent en de zon schijnt op een bepaalde manier door de grot, zie je wel 50 verschillende tinten blauw! Hoe magisch is dat? Wil je de grot vanaf zee bewonderen? Stap dan in een bootje en vaar door de Blue Grotto. Tijdens deze 30 minuten durende boottocht kom je ook langs andere grotten. Zie jij de kraakheldere zeebodem?

Wat-te-doen-op-malta_blue-grotto

Het blauwe water zie je in allerlei soorten kleuren

Kijk hoe verse vis wordt gevangen in Marsaxlokk

Altijd al willen zien hoe verse vis wordt binnengehaald? In het prachtige vissersdorpje Marsaxlokk zitten de locals nog gewoon op de stoep van de kade visnetten uit elkaar te halen en vis te fileren, die ze op de naastgelegen markt verkopen. Dit moeilijk uit te spreken dorp is trouwens afgeleid van de Maltese woorden ‘marsa’, wat poort betekent en ‘xlokk’, wat zuidwesten betekent. Verder is het aanzicht van dit dorp uiterst kleurrijk. Dat komt door de decoratieve ‘luzzu’ bootjes die hier ronddobberen.

Mijn SUNtip: dineer in het knusse restaurant Ta’ Victor. Hier proef je de meest verse zeebaars die dezelfde dag nog is gevangen!

Wat-te-doen-op-malta_marsaxlokk

de kleurrijke ‘luzzu’ bootjes van Marsaxlokk

Laat je verrassen door creatieve en culinaire activiteiten

Men zegt wel eens dat je een vakantiebestemming pas echt goed hebt leren kennen als je onder de locals bent geweest en letterlijk van hun cultuur hebt geproefd. En dat is precies wat ik gedaan heb tijdens de volgende activiteiten.

Sip & Paint op de Meridiana wijnboerderij

Wijn proeven en tegelijkertijd schilderen… Je denkt nu waarschijnlijk hetzelfde als ik toen dacht: ‘Wat moet ik me daarbij voorstellen?’ Maar toen ik aankwam op de prachtige Meridiana wijnboerderij werd het al snel duidelijk. Na een korte rondleiding gingen we naar het dakterras waar de wijn en schildersezels al klaarstonden. We werden door twee artiesten uitgedaagd om onze innerlijke kunstenaars te ontketenen, onder het genot van verschillende soorten wijn én een mooi uitzicht op de wijnvelden. Het doel was om een workshop te volgen die leuk, stress-verlichtend en inspirerend werkt. Nou, dat is zeker gelukt!

Wat-te-doen-op-malta_sip-paint

Best goed gelukt toch? 😉

Kookworkshop in de keuken van kok George

Malta staat bekend om de verrukkelijke keuken. Gerechten zijn hier een mix van Italiaanse en Arabische invloeden. Kortom: een ware smaakexplosie! Maltezen zijn dol op lekker eten en nemen dus het liefst twee hoofdgerechten bij het diner. Hoog tijd om zelf te koken! Voor de kookworkshop van George ontmoetten we hem op de versmarkt van Victoria. Eerst samen inkopen doen, om later de ingrediënten te gebruiken voor de gerechten. Het leuke is dat we gewoon in de eigen keuken van George aan de gang gingen. Wat we gemaakt hebben? Bigilla (bonendip), Pastizzi (cheesecake), Ftira (anjovistaart) en Qubbajt (noga met citroensmaak).

Wat-te-doen-op-malta_kookworkshop

Je wordt goed aan het werk gezet door George!

Vaar naar het bovengelegen eiland Gozo

Gozo is na het hoofdeiland Malta het op één na grootste eiland van de eilandenarchipel. Geografisch gezien heeft Malta de vorm van een vis en ligt Gozo bij de staart. Wij zijn met de ferry vanaf Cirkewwa naar Gozo gevaren. Je doet er slechts 20 minuten over en onderweg kan je de Blue Lagoon spotten bij het eilandje Comino. De volgende bezienswaardigheden hebben we gezien op Gozo.

Wat-te-doen-op-malta_gozo

Ga je in de avond terug met de boot, dan geniet je van een mooie zonsondergang

Bezoek vestingstad Rabat (Victoria)

Rabat, ook wel Victoria genoemd, is de hoofdstad van Gozo. De vestingstad stamt al van voor de start van de jaartelling. De zeventiende-eeuwse kathedraal is het hoogte- en middelpunt en de toren kan je bijna overal op het eiland bovenuit zien pronken. Rabat is gelegen op het hoogste punt van Gozo, zodat men de vroegere vijanden al van ver zagen aankomen. Je kunt je dus wel voorstellen dat er een aardige klim nodig is om bij de vestingwerken te komen. Maar eenmaal op de top heb je een adembenemend uitzicht over Rabat en een groot deel van Gozo. Ik zou ’t doen!

Wat-te-doen-op-malta_Victoria

De kathedraal en de oude citadel

Overzie het natuurgeweld van de Qbajjar Salt Pans

Aan de noordkust van Gozo, net voorbij de Qbajjar-baai, wordt de kust gekenmerkt door een schaakbord van uit rotsen gehouwen zoutpannen die in zee uitsteken. Deze 350 jaar oude zoutpannen, die zo’n 3 kilometer lang zijn, zijn meer dan alleen schilderachtig. Ze maken deel uit van de eeuwenoude Gozitaanse traditie van de productie van zeezout. Tijdens de zomermaanden kun je de lokale bevolking nog steeds de zoutkristallen zien oprapen. Het natuurgeweld van de zee verzorgt het spectaculaire beeld.

Mijn SUNtip: Ga bovenaan de duinen staan, zodat je een panoramisch zicht hebt op de zoutpannen!

Wat-te-doen-op-malta_ qbajjar

Zie jij de zoutpannen in hokjes verdeeld liggen?

Bekijk Gozo vanuit de Mixta Cave

De Mixta Cave kijkt uit over de uitgerekte zandstranden van Ramla I-Hamra. Vroeger werd deze grot daadwerkelijk bewoond door holbewoners. Hoe bijzonder is dat? De weg om in de grot te komen is ook spectaculair. Je moet namelijk door een smalle tunnel naar beneden waar het heel hard waait. Maar eenmaal bij het uitzichtpunt kijk je je ogen uit!

Wat-te-doen-op-malta_mixta-cave

Het prachtige uitzicht vanuit de grot

Ga terug in de tijd in de oude hoofdstad Mdina

Mdina, ook wel de ‘stille stad’ genoemd, was de vroegere hoofdstad van Malta. Ook diende de stad als koloniale nederzetting van de Romeinen. De mix van middeleeuwse en barokke architectuur, versterkte hoge muren en de strategische locatie op hoger gelegen grond maakt dat Mdina één van de betoverendste plekken op het eiland is, als je het mij vraagt. Loop hier maar eens rond en let eens op de details die je aan de muren vindt…

Wat-te-doen-op-malta_Mdina

De luikjes, lantaarns en sierlijsten vormen het straatbeeld van Mdina

Vertoef op het zandstrand van Golden Bay

Toegegeven, Malta is geen typische strandvakantie bestemming. Dat komt doordat het eiland niet zoveel zandstranden kent. Degene die er zijn, zijn best klein. Behalve Golden Bay, dat is een prachtig zandstrand nabij Mellieha. Het strand heeft zijn naam te danken aan het goudkleurige zand dat je hier vindt. Het is omgeven door rotsachtige kliffen, maar het water is ondiep. Ideaal voor de kinderen om dus veilig te spelen. Een stranddag beleven bij Golden Bay is een absolute aanrader.

Mijn SUNtip: Heb je trek gekregen? Stap restaurant Agliolio binnen voor heerlijke mediterrane gerechten.

Wat-te-doen-op-malta_golden-bay

Het zandstrand met daarachter de kliffen

Slenter door hoofdstad Valletta: één groot openluchtmuseum

Save the best for last zeggen ze weleens. En dat klopt zeker als je het hebt over wat je moet doen op Malta. Valletta, de huidige hoofdstad van het eiland, is een waar openluchtmuseum! De gehele oude binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Barokke tuinen, eeuwenoude gebouwen zoals kathedralen, paleizen en forten steken af tegen smalle straatjes die altijd naar de zee leiden. Daar staan de traditionele bootjes, de ‘dghasja’ klaar om je naar de andere delen van de stad te varen. Het is een ware belevenis die je niet wilt missen!

Mijn SUNtip: Ontdek in het blog van Niels welke bezienswaardigheden je nog meer moet zien in Valletta!

Wat-te-doen-op-malta_Valletta

Uitzicht vanaf de Upper Barrakka Gardens.

Wat te doen op Malta? Een heleboel!

Zoals je hebt kunnen lezen, is er genoeg te doen op Malta. Wat je absoluut niet mag missen op Malta is de zon. Deze steekt fel af tegen de grillige rotskusten, de strakblauwe hemel en de diepblauwe Middellandse Zee. Ben je benieuwd waar je het lekkerst kunt eten op Malta? Ik schreef er een blog over. Nog steeds niet overtuigd of Malta jouw volgende zonvakantiebestemming wordt? Misschien helpt onderstaand filmpje wel. Ik zou ’t doen!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SUNtip (@suntip.nl)

Geschreven door: Emiel Priem
Contentspecialist
Meer van Emiel Priem