4 minuten

Dit is waarom jij naar Lissabon moet!

Mooi zit niet alleen in hoe het straatbeeld is en of de parken wel groen genoeg zijn… een bestemming kan ook mooi zijn vanwege de mensen en de sfeer. Lissabon is zo’n stad die het allebei heeft! Je vindt er de kleurrijke straatjes waar de waslijnen van het ene huis naar het andere huis staan gespannen, de mensen zijn er zo vriendelijk en de sfeer die er hangt is zó goed. Lissabon is een stad waar jij naartoe wil tijdens jouw volgende citytrip Portugal.

Witte stad op zeven heuvels

Neem jij graag hakken mee als je een stedentrip maakt? Zeker doen, want er zijn meer dan genoeg leuke restaurantjes en barretjes te vinden. Voor overdag is het handig als je ook een paar sneakers in je koffer stopt. De stad is gebouwd op zeven heuvels, dus bereid je voor op af en toe een behoorlijke klim. Na zo’n klim word je wel beloond met een prachtig uitzicht. Dat dan weer wel. Voordat je denkt dat het een klimvakantie wordt in plaats van een stedentrip: de welbekende gele tram 28 rijdt ook door de stad. Een leuke en minder vermoeiende manier om je te verplaatsen. Als je in dat trammetje zit, is het leuk om uit te stappen bij de halte Miradouro Santa Luzia en vervolgens naar Castelo de Sao Jorge te lopen. (Geen zorgen, het is maar 500 meter). Dit is het oudste kasteel van Lissabon. Naast het feit dat het kasteel op zich al de moeite waard is om te bezoeken, heb je er ook een adembenemend uitzicht over stad. Vanaf daar kun je dus eens goed kijken waar je vervolgens naartoe gaat. Wellicht ga je naar de brug die je in verte ziet liggen. De brug die heel erg op de Golden Gate Bridge in San Francisco lijkt.

Mooiste Steden Portugal

Uitzicht vanaf Castelo de Sao Jorge

Werelds Lissabon

Hoe dichter je bij de Ponte 25 Abril komt, hoe meer je het idee hebt dat je inderdaad in San Francisco bent. De brug is zelfs gebouwd door dezelfde Amerikaanse architect. Als je ruim drie kilometer over de brug loopt, kom je één van de zeven wereldwonderen tegen. Althans een replica ervan. De echte staat in Rio de Janeiro, maar hier in Lissabon staat het beeld wat haast niet van de echte te onderscheiden is. Het Monumento Cristo Rei is bedoeld als smeekgebed naar God om Portugal niet te betrekken in de Tweede Wereldoorlog.

Mooiste steden Portugal Lissabon

Heerlijk happen

Lissabon behoort dus tot de mooiste steden Portugal. En terecht. Maar wist je ook dat het eten in Lissabon echt fantastisch is. Op het moment van schrijven loopt het water ons alweer in de mond. Een bijzonder leuke plek om een lokaal hapje, zoals de Pastéis de Belém, te proeven is LX Factory. Je vindt het oude industrieterrein onder de brug, de Ponte 25 Abril. Dit is een plek waarvan je moet weten dat het bestaat, dus bij deze. In 2008 is er 23.000m2 aan oud fabrieksterrein een nieuw leven ingeblazen door een groep jonge ondernemers. Inmiddels is het uitgegroeid tot een creatieve broedplaats waar altijd wel iets te beleven is; van mode tot architectuur, van muziek en eten tot design.

Mooiste steden Portugal

Het gezellige LX Factory

Naar het strand in Lissabon

Tot slot een zeer fijne bijkomstigheid van deze Portugese stad. Lissabon ligt namelijk aan de Atlantische Oceaan en dat betekent dat jij tijdens jouw citytrip wellicht ook een (mid)dagje vrij kan maken om even een frisse duik te nemen. Je hoeft er niet lang voor in de trein zitten, want in de stad zelf zijn al diverse strandjes gemaakt. Zo vind je er al één bij het plein Praça do Comérico in het centrum. Als je liever een groter strand wil met een gezellige boulevard, dan moet je wel even de trein pakken. Binnen 40 minuten lig jij languit op je handdoek te genieten van de Portugese zon.

Mooiste steden portugal

Cascais strand

De Lisboa Card

De Lisboa Card is een fijne optie voor jouw citytrip Portugal. Je mag ongelimiteerd gratis reizen met de bus, metro en tram. Ook in de gele tram 28. Daarnaast krijg je gratis toegang tot 26 attracties waaronder de Torre de Belem en de Santa Justa-lift. Deze lift ziet er niet alleen fantastisch uit vanwege de Gotische bouwstijl, maar het bijzondere is dat de lift twee wijken, Baixa en Chiado, met elkaar verbindt die door het enorme hoogteverschil van 45 meter van elkaar gescheiden zijn. De pas is al beschikbaar vanaf 19 euro per persoon. Je kan hem dan 24 uur gebruiken.

Stedentrip Lissabon? iets voor jou?

Ben jij na het lezen enthousiast geworden en wil je niets liever dan zo snel mogelijk een stedentrip naar deze fantastische stad boeken? Ik zou ’t doen! Bekijk direct al onze stedentrips naar Lissabon

Geschreven door: Lonne
Content specialist
Meer van Lonne