5 minuten

Barcelona bezienswaardigheden: een top 10 voor jouw lijst

Sí… Barcelona! Wie kent de tweede grootste stad van Spanje aan de Middellandse Zee nou niet? Ieder jaar bezoeken miljoenen mensen de bruisende stad, waaronder ook Nederlanders. Barcelona heeft alles wat ons hartje begeert: lekker eten, verschillende culturen en kunst van Gaudí, een grote voetbalclub, stranden en natuurlijk veel zon! Maar wat moet je echt zien en doen tijdens deze stedentrip of zonvakantie? Hier volgt een top 10 van bezienswaardigheden in Barcelona die je niet mag overslaan!

1. Sagrada Família: het eeuwige bouwwerk van Gaudí

Hét symbool van Barcelona en dus ook zeker niet te missen in de top 10 van Barcelona bezienswaardigheden: de Sagrada Família. De heilige kerk, die is ontworpen door de beroemde architect Antoni Gaudí staat al sinds 1882 in de steigers en de huidige verwachting is dat de kerk in 2026 dan eindelijk af is. Dan heeft de Sagrada Família ruim 140 jaar in de steigers gestaan… Nog negen van de achttien torens moeten gebouwd worden. Op een warme dag kun je in het parkje tegenover de Sagrada Família relaxen en urenlang het meesterwerk aanschouwen… Wauw!

Onze SUNtip: Wil je de Sagrada Família in? Boek dan van tevoren je tickets, zodat je niet urenlang in de rij staat!

barcelona-bezienswaardigheden_sagrada-familia

De zon schittert schitterend op de imposante Sagrada Família

2. Het bijzondere Casa Batlló

Nog zo’n meesterwerk van Gaudí is Casa Batlló. Ondanks dat het gebouw al in 1877 is voltooid en later nog is verbouwd, is Casa Batlló van moderne architectuur. Het gebouw bestaat uit appartementen en de vormen zijn gebaseerd op Joris en de Draak. Het ziet er als een sprookje uit! Ook naar dit gebouw van Gaudí kun je ongetwijfeld uren staren. De prachtige details, in combinatie met de kleuren die geïnspireerd zijn op de onderwaterwereld en de mozaïeken vormen, zijn een lust voor het oog. Wat zie jij in de vormen van de balkons?

barcelona-bezienswaardigheden_casa-battlo

De bijzondere architectuur is goed zichtbaar

3. Panorama view op de Tibidabo berg

Aan de rand van Barcelona, ten westen van de stad, vind je de Tibidabo berg. De 512 meter hoge berg zie je vanuit elk deel van de stad. Dat komt waarschijnlijk door het reuzenrad die in het attractiepark op de berg staat en ’s avonds is verlicht. Maar ook de kerk Iglesia del Sagrat Cor pronkt bovenop de berg. Andersom heb je vanaf de Tibidabo een fenomenaal uitzicht over Barcelona. De zee, het bekende W hotel, de Sagrada Famiília en Camp Nou: je kunt ze allemaal zien! Het vervoer naar boven is minstens zo leuk als het bezoek bovenop de berg. Eerst met de oudste nog rijdende tram van Barcelona en daarna met de ‘Funicular del Tibidabo’ bergkabelbaan. Veel plezier!

barcelona-bezienswaardigheden_tibidabo

Tibidabo is letterlijk de top van Barcelona

4. Het historische Parc Güell

Parc Güell is het bekendste en meest historische park van Barcelona. Mozaïeken gebouwen, de beroemde salamander en eeuwenoude, bijzonder gevormde zuilen vormen hier het beeld tussen alle bloemen, planten en bomen. Dat Parc Güell in zijn geheel op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat is meer dan terecht. De sfeer in Parc Güell is ook echt top. Typische Catalaanse straatbandjes treden op om de boel op te zwepen en tussen de gebouwen en bomen door heb je overigens een prachtig uitzicht over Barcelona.

Onze SUNtip: Stap bij metrostation Vallcarca uit en ga met de roltrappen midden op straat naar boven. Zo loop je vanaf het hoogste punt van Parc Güell naar beneden!

barcelona-bezienswaardigheden_parc-guell

Overal waar je kijkt zie je bouwwerken van mozaïek

5. Barri Gòtic: het hart van Barcelona

Het historische centrum van Barcelona concentreert zich in de Barri Gòtic; een Gotische wijk met onder andere de kathedraal van Barcelona en pleinen zoals Placa Sant Jaume en Placa Reial. De hele wijk is een soort labyrint van smalle straatjes en steegjes die uitkomen op de centrale pleinen. Veel gebouwen zijn intact gebleven en dateren van voor de Middeleeuwen en de Romeinse tijd. De sfeer is gemoedelijk en in elk straatje vind je wel een tentje waar je aanschuift voor een smaakvolle koffie of kleine tapas.

Onze SUNtip: Verblijf in Hesperia Barri Gotic en je hebt een perfecte uitvalsbasis voor jouw stedentrip naar Barcelona!

barcelona-bezienswaardigheden_barri-gotic

Een typische loopbrug uit de Middeleeuwen

6. Boottochtje door de Port Vell haven

De haven van Barcelona heet Port Vell. Een voetgangersbrug brengt je vanaf de drukke en bekende Ramblas naar de haven. Port Vell heeft in de loop der jaren flinke metamorfoses ondergaan. Dat heeft ervoor gezorgd dat de haven een frisse en verfraaide ‘look’ heeft gekregen. De haven is ook vanaf het water te bewonderen, als je een boottocht door de haven maakt. Je komt dan de ene na de andere jacht tegen! Ook vind je hier het grootste aquarium van Europa met meer dan 8000 vissen. Spot jij de ‘Gamba’, een levensgroot standbeeld in de haven?

barcelona-bezienswaardigheden_port-vell

De voetgangersbrug brengt je naar de haven

7. Kijk je ogen uit in Parc Montjuïc

Botanische tuinen, Castell de Montjuïc, een fonteinenroute, het Olympische stadion van de Spelen in 1992 en een Spaans minidorp in de openlucht. Ja, wat valt er niet te zien in Parc Montjuïc… Het begint allemaal bij Plaça d’Espanya, waar een soort toegangspoort je langs de fonteinen omhoog brengt. Parc Montjuïc is op een berg gebouwd. Helemaal bovenop vind je het Olympisch Stadion, waar regelmatig concerten worden gegeven. Ga je nog verder, dan kan je ervoor kiezen om met de kabelbaan naar het kasteel uit de 17e eeuw te gaan. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op de haven en de Middellandse Zee.

Onze SUNtip: Kom in de avond naar de fonteinen aan de voet van de Montjuïc, dan word je getrakteerd op een magische fonteinshow met magische kleuren

barcelona-bezienswaardigheden_parc-montjuic

het begin van Parc Monjuïc, met daarachter de fonteinen en de berg

8. Zonnen op Playa de Barceloneta

Een stad dat aan de Middellandse Zee ligt, dan moet er wel een heerlijk strand te vinden zijn! Sterker nog, Barcelona heeft er meerdere. Maar de bekendste is Playa de la Barceloneta en daarom verdient dit strand een plekje in de Barcelona bezienswaardigheden top 10. Het geliefde, brede stadsstrand heeft veel voorzieningen, zoals douches, omkleedhokjes, loungestoelen en parasols. Sportievelingen halen hun hart hier op, want je kunt volleyballen, windsurfen en kitesurfen. Het warme water is uitnodigend om heerlijk in te zwemmen en je hoeft je geen zorgen te maken dat je kinderen gevaar lopen, want de strandwachten maken het strand gezinsvriendelijk. Dan heb jij mooi de tijd om te genieten van het eindeloze uitzicht!

barcelona-bezienswaardigheden_barcelona-strand

Hier kun je wel een middagje ontspannen!

9. Tapasbarretjes in Carrer de Blai

Dé straat om tapas en pinchos te eten, die vind je in de wijk Poble Sec. Carrer de Blai is de hoofdstraat van de wijk en zit vol met gezellige en knusse tapas- en pinchos barretjes. Hier komen in het weekend Spaanse families bij elkaar om gezellig te eten en te drinken. Het idee is om bij elk barretje een paar verrukkelijke tapas of pinchos te nuttigen en dan door te gaan naar de volgende bar in de straat. Een soort kroegentocht met heerlijke hapjes en gezelligheid dus. Ik zou ’t doen, zeker als je je even tussen de locals wilt begeven!

barcelona-bezienswaardigheden_carrer-de-blai

Gezelligheid in de tapas- en pinchos barretjes in Carrer de Blai

10. De versmarkt van Mercat de la Boqueria

Mercat de la Boqueria is de grootste en beroemdste versmarkt van Spanje. Het wordt daarom ook veel bezocht door toeristen, maar ook de locals weten hier hun weg uitstekend te vinden. De markt bestaat al sinds de 13e eeuw. Bij binnenkomst word je al overladen met verschillende geuren van fruit, vlees, vis, kaas en Spaanse worst. Daarnaast is de markt ook nog eens een kleurrijk gezicht, met allerlei soorten fruit, smoothies en snoep. Ook als je niets besluit te kopen, is Mercat de la Boqueria een bezoekje waard als je in de buurt bent.

barcelona-bezienswaardigheden_mercat-de-la-boqueria

Hmm… kleurrijk fruit!

Welke Barcelona bezienswaardigheden wekken jouw interesse?

Elke bezienswaardigheid in Barcelona heeft wel iets bijzonders, dat blijkt wel weer! Eén ding hebben ze allemaal gemeen, ze zijn het bezoeken meer dan waard! Met SUNtip kun je genieten van een heerlijke stedentrip naar Barcelona, waarbij je deze Barcelona bezienswaardigheden eigenlijk niet mag overslaan. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Emiel Priem
Contentspecialist
Meer van Emiel Priem