4 minuten

7 bezienswaardigheden Egypte die je niet mag missen

Genieten van schitterende All Inclusive hotels en volop zon, zee en strand: grote kans dat jouw vakantie naar Egypte er zo uitziet. En eerlijk is eerlijk, vaak is dat ook alles wat je nodig hebt voor een ultieme vakantie. Maar het is zeker niet alles dat Egypte te bieden heeft! Als je je afvraagt wat te doen in Egypte, zal dit lijstje met bezienswaardigheden Egypte je zeker op weg helpen.

Tempels van Karnak

Eén ding dat je zeker niet mag missen wanneer je op zoek bent naar bezienswaardigheden in Egypte, is het tempelcomplex Karnak in de stad Luxor. Het is een van de grootste tempelcomplexen in Egypte. Het complex bestaat uit drie hoofdtempels met daaromheen meerdere kleine tempels, waarvan de grootste gewijd is aan de god Amon. Karnak heeft naast de grote tempels ook het grootste zuilenhal ter wereld. Je zult je er piepklein voelen wanneer je langs de talloze immense zuilen loopt.

Bezienswaardigheden Egypte

Pas op dat je je nek niet verrekt als je het hele complex in je probeert op te nemen 😉

Dal der koningen

Het dorre en verlaten Dal der Koningen lijkt in de eerste oogopslag misschien niet zo bijzonder. Het is hetgeen er onder de grond verscholen zit, dat de heuvels bij Thebe zo bijzonder maakt. Vele farao’s lieten zich hier namelijk begraven. Doordat er altijd veel waardevolle schatten mee de graven in gingen, lagen deze altijd diep onder de grond en waren ze moeilijk vindbaar. Het bekendste graf dat tot nu toe gevonden is, is het graf van Toetanchamon. Zijn graf is in 1922 voor het eerst blootgelegd, waarmee hij misschien wel de beroemdste farao ooit is geworden. Wanneer je je bezoek aan het graf van Toetanchamon combineert met een bezoek aan het Egyptisch Museum in Caïro, krijg je een goed beeld van hoe het graf er ongeschonden uit heeft gezien. In dit museum vind je namelijk ook schatten die in het graf hebben gestaan.

Onze SUNtip: Vanuit hotel Radisson Blu Resort in El Quseir kun je het Dal der Koningen het beste bezoeken.

Bezienswaardigheden Egypte

De schitterende muurschilderingen en hiërogliefen in het graf van Toetanchamon

De Nijl

Egypte zonder de rivier de Nijl is haast niet voor te stellen. Buiten het feit dat het een belangrijke verkeersroute was voor het vervoeren van goederen, zorgde de overstromingen van de Nijl er vroeger voor dat het anders droge en dorre landschap vruchtbaar werd. Tegenwoordig is de Nijl een populaire trekpleister onder toeristen. Zo zijn er vele nijlcruises die de langs de mooiste Egyptische plekken varen.

Onze SUNtip: Marsa Alam is niet alleen een goede uitvalsbasis om te gaan duiken, maar vanuit hier kun je ook een uitstapje maken naar De Nijl.

Bezienswaardigheden Egypte

Maak jij straks een tochtje over De Nijl?

Piramiden en Sfinx van Gizeh

Het zijn misschien wel de meest herkenbare bezienswaardigheden van Egypte: de piramides en de sfinx van Gizeh. Wanneer je vanaf Caïro de woestijn in rijdt, zie je de majestueuze bouwwerken uit de zandvlaktes oprijzen. Deze bouwwerken staan al jaren symbool voor de Oude Egyptenaren en hun fascinerende beschaving. Je maakt een reis terug in de tijd wanneer je langs de enorme Sfinx loopt of de bijzondere hiërogliefen bekijkt.

Bezienswaardigheden Egypte

Een foto met deze herkenbare Sfinx kan niet in je fotoalbum ontbreken

Sinaïberg

In dit blog verwezen we er al naar, maar de Sinaïberg is een niet alleen een de moeite waard om te bezoeken vanwege de mooie zonsopkomst. De hele dag heb je hier een schitterend uitzicht en de berg heeft ook een belangrijke religieuze betekenis. Mozes zou namelijk op de Sinaïberg de Tien Geboden van God hebben ontvangen. Om deze reden wordt de Sinaïberg ook wel de Mozesberg genoemd. Aan de voet van deze berg ligt het Catherinaklooster, dat een van de oudste en beroemdste kloosters ter wereld is.

Onze SUNtip: Vanuit een van de accommodaties in Sharm el Sheikh kun je een bezoekje brengen aan de Sinaïberg.

Bezienswaardigheden Egypte

De Sinaïberg beklimmen kan ook op de rug van een kameel

Tempelcomplex van Abu Simbel

Zoals je misschien al verwacht, zijn er veel tempels in Egypte. Ook het tempelcomplex van Abu Simbel is er eentje om op je lijstje met bezienswaardigheden Egypte te zetten. Deze kolossale tempels zijn indrukwekkend door hun formaat, maar ook zeker door het verhaal achter deze tempels. Zo zijn deze tempels gebouwd door Ramses II om zichzelf én zijn vrouw Nefertari te vereren, wat zeer ongebruikelijk was in die tijd. Vrouwen werden normaal veel kleiner weergegeven dan mannen. Nefertari daarentegen heeft niet alleen haar eigen tempel, maar is ook nog eens bijna even groot afgebeeld als haar man.

Bezienswaardigheden Egypte

Neem ook eens een kijkje binnenin deze tempel. Super indrukwekkend!

SS Thistlegorm

De onderwaterwereld rondom Egypte is fantastisch! Daarom kan een bezienswaardigheid onder het wateroppervlak in deze lijst niet ontbreken. Wanneer je naar Egypte komt om te duiken, is dit gezonken scheepswrak zeker het bezoeken waard. De SS Thistlegorm was een Brits koopvaardijschip dat in 1941 is gezonken. Dit scheepswrak is uitgegroeid tot een van de bekendste en beste wrakduiken ter wereld. SS Thistlegorm is het beste te bereiken vanuit Sharm el Sheik, maar eigenlijk is zijn alle accommodaties langs de Rode Zee perfect om te duiken!

Bezienswaardigheden Egypte

Wil jij duiken op bijzondere plekken? Ga dan eens hierheen!

Bezienswaardigheden Egypte

En? Ga jij opzoek naar deze bezienswaardigheden tijdens jouw vakantie in Egypte, of kies je toch voor bruinbakken op het strand? Beide kan natuurlijk ook! Met SUNtip ben je in ieder geval een verzekerd van onbezorgde vakantie. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Nadine
Contentspecialist
Meer van Nadine