4 min

3x korte vakantie naar de zon

We moeten af en toe, allemaal onze batterij weer opladen. Het liefst met zonne-energie natuurlijk! En als je dan op zo’n heerlijke zonnige vakantiebestemming bent, wil je natuurlijk zoveel mogelijk uit die vakantie halen. Echter zijn vrije dagen schaars en wil je daar dus spaarzaam mee omgaan. De oplossing? Ga naar een kleinschalige bestemming, waar je alles wat een vakantie zo leuk maakt, bij de hand hebt. Oftewel ga op één van deze drie korte vakanties naar de zon.

Het veelzijdige Mallorca

In ongeveer anderhalf uur, kun je van de ene kant van het eiland, naar de andere kant rijden. Toch is er ongelooflijk veel te beleven op dit kleinschalige eiland. Je vindt er lange, zeer mooie stranden met een hoog bounty-gehalte. Het eiland heeft er maar liefst 179! In het oosten vind je de beroemde cala’s (baaien) zoals, Cala d’or en Cala Millor. Stuk voor stuk een lust voor het oog. Hier wil je wel een middagje doorbrengen! Maar voor je begint met uitrusten op het strand, kun je er ook voor kiezen om een stevige wandeling te maken, door het prachtige berggebied Serra de Tramuntana. Onderweg kun je tussenstops maken in de gezellige bergdorpjes, en meteen kennismaken met een authentiek stuk Mallorca.

Een andere dag kun je besteden aan het bezichtigen van de stad Palma de Mallorca. Het is een beetje Barcelona in het klein, omdat dezelfde architect die verantwoordelijk is voor veel bezienswaardigheden in Barcelona, veel werk heeft verricht in Palma. Het beste voorbeeld hiervan is de kathedraal Le Seu, die wel wat weg heeft van de Sagrada Familia. Je kunt in de stad overigens ook heerlijk shoppen en plaatsnemen op één van de vele terrasjes.
Verdere hoogtepunten zijn de met Romeinse muren omringde stad Alcúdia en het bijbehorende strand, de druipsteengrotten van Drach en de boemeltrein die door de bergen tussen Palma en Sóller rijdt. Met een korte vakantie kun je het allemaal beleven op Mallorca.

korte vakantie naar de zon mallorca

Fietsen over Kos

Kos is zo klein, dat je met gemak het hele eiland over kunt fietsen. Je fiets dan langs gezellige boulevards, prachtige stranden en door het levendige Kos-Stad. Een stad met vele hoogtepunten. Zo staat hier naar verluidt de oudste boom ter wereld. Zó oud dat Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde, onder deze boom zijn volgelingen nog les zou hebben gegeven. Een ander hoogtepunt is de Mandraki haven. Een levendige haven, die het middelpunt van de stad vormt. Op de terrasjes aan de haven hangt altijd een gezellige sfeer, wat misschien wel te danken is aan de ouzo die hier graag gedronken wordt. Niet te missen overigens, is het 16e-eeuwse kasteel, dat de stad beschermde tegen zeerovers. Ondanks dat er dus zo veel hoogtepunten zijn in deze stad, kun je het makkelijk in één dag zien!

Je houdt dus genoeg tijd over om te relaxen op één van de mooie stranden van Kos. Binnen kleine fietsafstand van Kos-Stad vind je er al drie. Zo heb je Lambi beach, Psalidi beach of Marmari beach. Stuk voor stuk uitgestrekte stranden, waar het heerlijk vertoeven is onder de Griekse zon. Op een heldere dag kun je zelfs Turkije aan de overkant zien liggen. Mocht je tijd over hebben, dan zou je zelfs nog een dagtocht naar Bodrum kunnen maken. Op Kos zelf is echter nog genoeg te zien hoor! Zo kun je een uitstapje maken naar de ruïnes van het oudste ziekenhuis ter wereld, of een van de andere archeologische schatten bekijken. Wat ook zeker de moeite waard is, is het bekijken van het bergdorpje Zia. Deze wordt als mooiste van Kos bestempeld. Kies je voor Kos, dan kun je in korte tijd enorm veel uit je vakantie halen.

korte vakantie naar de zon kos

Feesten op Ibiza

Ibiza is nog net een stukje kleiner dan Mallorca. Dus als het lukt om de hoogtepunten van Mallorca te ervaren in een korte vakantie, dan lukt dat met een vakantie op het feestelijke eiland al helemaal! Ibiza heeft een reputatie als feesteiland. Toegegeven, met clubs als Ushuaïa en Bora Bora, kun je er feesten als nergens anders. De grootste dj’s ter wereld draaien er graag hun platen.
Ibiza biedt echter zoveel meer. Op de hagelwitte stranden van bijvoorbeeld Playa den Bossa of bij de kindvriendelijke badplaats Portinatx, kun je urenlang loungen. De stranden doen niet onder voor tropische stranden.
Daarnaast zijn jaren terug veel hippies vertrokken naar Ibiza waardoor de hippiecultuur goed ingebakken zit op dit eiland. Dit zie je nog steeds terug in de hippiemarkten die wekelijks gehouden is. Las Dalias is een van die hippiemarkten en erg leuk om eens overheen te struinen.
In het bruisende Ibiza-Stad heb je enorm veel winkelgelegenheden en gezellige terrasjes. Wat je zeker niet mag overslaan, zijn de geweldige tapasbars, maar dat zal vast niet gebeuren. Ze zijn namelijk onweerstaanbaar!

Het moderne centrum kun je afwisselen met een wandeling door het historisch centrum van Ibiza Dalt Vila. Je geniet er van sfeervolle pleinen en UNESCO-werelderfgoederen, zoals de Santo Domingokerk.
In het noorden ligt natuurpark Las Salinas. Je vindt er, naast pijnboombossen, afwisselende landschapen, zoals zoutvlaktes, duinen, stranden en moerasgebieden. Het park is ook een thuis voor enorm veel vogelsoorten. Het is een stukje Ibiza, waar je niet snel aan denkt, maar zeker de moeite waard. Ten slotte is je vakantie natuurlijk niet compleet, zonder een avond af te sluiten bij het iconische Café del Mar, genietend van de zonsondergang met een koel drankje in de hand. In korte tijd kun je een volledige Ibiza experience krijgen.

korte vakantie naar de zon ibiza

Wil jij op korte vakantie naar de zon?

Wanneer je eraan toe bent om de batterij op te laden, zijn deze eilanden perfect. Ze zijn kleinschalig, zonnig en bieden veel afwisseling. Nog een bijkomend voordeel is dat ze stuk voor stuk ook maar een korte vliegtijd hebben. Wat gaat het worden voor jou? Mallorca, Kos of Ibiza? Welke het ook wordt, je ideale vakantie vind je bij SUNtip. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin