6 minuten

Een persoonlijk reisverslag: wat te doen in Valencia?

Bij SUNtip vind je alleen reizen die we zelf ook zouden boeken en dat lees je terug in onze persoonlijke reisverslagen. Niels liet zich onderdompelen in de wereld van paella, pintxos, sinaasappelen en tapas. “Ik ging vijf dagen naar Valencia samen met mijn vrouw in de herfstvakantie van Zuid-Nederland. Dit is ons supergoed bevallen. De volgende activiteiten kan ik je dan ook zeker aanraden, mocht je zelf overwegen Valencia te bezoeken!”

Sala de Exposiciones del Ayuntamiento

Leuke overdekte markten

Mercado Central is een van de bekendste markten van Valencia en is ideaal qua ligging. Omdat wij zelf in de hippe wijk Ruzafa verbleven, bezochten wij Mercat de Rusaffa. Iets kleiner qua opzet, maar zeker niet minder leuk! Dit is een grote markthal waar de lokale bevolking hun verse broden, vlees, vis, fruit en kruiden haalt. Zeker even bezoeken als je Valencia bent!

Mijn SUNtip: Ga op maandag naar Mercat de Rusaffa, dan is er rondom de markthal een grote markt met accessoires, kleding, schoenen en keukenspullen. Hier kun je snel even een zonnebril van €1,- scoren, als je deze bijvoorbeeld vergeten bent.

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Ciudad de las Artes y las Ciencias betekent vrij vertaald de stad van de Kunst en Wetenschap en is één van de bekendste hoogtepunten van de stad Valencia. Het bestaat uit een complex van zes gebouwen, die allemaal een compleet eigen stijl hebben, en is ontworpen door de Valencianen Santiago Calatrava en Félix Candela:

  • L’Oceanogràfic: het grootste aquarium van Europa
  • Agora: Voor beurzen, congressen en shows
  • Palau de les Arts Reina Sofia: het concertgebouw van Valencia
  • L’Umbracle: Het ene gedeelte dient in de zomer als openluchtdiscotheek (aanrader!), het andere gedeelte is een mooie onderhouden tuin waar je heerlijk doorheen kunt slenteren
  • L’Hemisfèric: Een IMAX 3D bioscoop
  • Museo de las Cièncias Príncipe Felipe: Museum voor de wetenschap

Je kunt alle gebouwen bezoeken, maar het wandelen door deze stad in een stad is al een bijzondere ervaring op zichzelf. Vergeet dan ook zeker niet je mobiel of fotocamera paraat te houden, want wat mij betreft is dit toch wel een van de mooiste fotospots van Valencia. Zeker op een zonnige dag, blijf je maar foto’s schieten.

Mijn SUNtip: Wist je dat je ook kunt kanoën op het helderblauwe meer tussen de verbluffende gebouwen? Ik zou ’t doen! Op ditzelfde meer kunnen de kids zich in een opblaasbare bal over het water laten gaan. Dat wordt lachen!

Ciudad de las Artes y las Ciencias

L’Oceanogràfic met de kids

L’Oceanogràfic is naar eigen zeggen het grootste aquarium van Europa en dient tevens als onderzoekscentrum. Het park is ingedeeld in acht verschillende ecosystemen, waardoor je in ongeveer 3-4 uur veel bijzondere zeedieren tegenkomt. Van reusachtige walvissen tot enge haaien en van grappige pinguïns tot schattige zeehondjes: in L’Oceanogràfic kom je ze allemaal tegen. Erg indrukwekkend! Vergeet ook zeker niet de dolfijnenshow te bezoeken (3 keer per dag in oktober) want ook die is heel bijzonder. Een ding is zeker: zowel de kids als de ouders kijken hun ogen uit!

L’Oceanogràfic

Fietsen door het Turia park

Huh… fietsen in Valencia? Jazeker! Valencia heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in goede fietspaden en verbindingswegen. Alleen het centrum is nog iets moeilijker bereikbaar met de fiets. Wil je even het gevoel van rust ervaren in combinatie met prachtige natuur? Fiets naar én door het Turia Park. Dit was vroeger een rivier die ze drooggelegd hebben om hier een park van te maken en is 9 kilometer lang. In het park mogen geen auto’s komen en voor fietsers zijn er speciale fietspaden. Tijdens je fietstocht heb je genoeg mogelijkheden om een tussenstop te maken. Pak een terrasje of laat je kinderen lekker ravotten in een van de speeltuinen. Uitgefietst in het Turia Park? Rijd dan vooral door naar het strand (ongeveer 4 km verderop) en geniet van de zon op het brede zandstrand. Vergeet ook zeker niet een van de restaurantjes of de ijssalons te bezoeken aan de boulevard.

Mijn SUNtip: Pas tijdens het fietsen op als het net geregend heeft. De fietspaden in Valencia kunnen dan erg glad zijn; dit heb ik helaas zelf mogen ervaren 😉

Lekker fietsen door de stad

Jardines del Montforte

Als je af en toe een van de vele uitgangen van het Turia park pakt, stuit je op heerlijke terrasjes en andere bijzondere plekjes. Zo kwamen wij uit bij Jardines del Montforte. Het was een beetje zoeken, maar dat heeft in zo’n stad natuurlijk ook zijn charme. Jardines del Montforte diende vroeger als vakantiehuis van de koninklijke familie en was tegelijkertijd een bestemming voor de huwelijksreizen van de royals. Tegenwoordig dient het als openbare tuin en vinden hier regelmatig bruiloften plaats. Het heeft zijn romantische karakter absoluut behouden. Zeker de moeite waard!

Jardines del Montforte

Het imposante oude stadscentrum

Het oude stadscentrum behoeft weinig toelichting. Met de stierenarena (die gedurende mijn verblijf niet open was), de Kathedraal van Valencia, postkantoor en Mercado Central staan hier veel bijzondere gebouwen waardoor wij onze ogen uitkeken. Daarnaast vind je hier veel barretjes, gezellige pleinen en restaurants. Hier zou je eeuwig willen vertoeven!

Mijn SUNtip: Op Plaza Lope de la Vega vind je het smalste huisje van Valencia. Deze is namelijk 107 centimeter breed. Zie je jezelf hier al wonen?

Het allersmalste huisje van Valencia!

Mijn persoonlijke tips

1. Best gegeten?

De tapas bij El Camerino Taberna in de wijk Ruzafa was echt superlekker. Bestel hier zeker de Patatas Bravas, pittige worstjes en de kipsticks. Volgens de ober zijn dit de specialiteiten van het huis.

Heerlijk eten in de stad

2. Waar geslapen?

Senator Parque Central Hotel. Dit 4-sterrenhotel heeft schone hotelkamers, beschikt over een goed en uitgebreid ontbijt en is centraal gelegen ten opzichte van de bezienswaardigheden en uitvalswegen. Fietsen gehuurd? Die kun je hier ’s nachts binnen zetten. Met een taxistandplaats voor de deur ben je daarnaast altijd van vervoer verzekerd.

3. Lekkerste ijs?

Wij zijn in Valencia absoluut verslaafd geraakt aan het Llaollao-ijs. Ijs gemaakt van bevroren yoghurt dat je zelf kunt aankleden met saus, fruit of zoetigheden. De tentjes zitten verspreid over de hele stad, dus die kom je gegarandeerd tegen.

4. Fietsen huren bij?

Verassend Valencia. Bij Verrassend Valencia (Ruzafa) huur je makkelijk hele goede stadsfietsen. Ook fijn: huren doe je gewoon in het Nederlands en met een Nederlands contract. Ook kun je bij Verrassend Valencia terecht voor fietstours.

Stad én strand in verrassend Valencia

Eén ding is zeker: Valencia has it all… Goed eten, veel bezienswaardigheden, fotogenieke spots, een breed strand, er hangt een aangename vibe en bijna 300 dagen per jaar ben je van goed weer verzekerd. Ik zou ‘t (zo nog een keer) doen!”

En jij? Zin gekregen in een reisje naar Valencia na het lezen van dit artikel? Bekijk dan zeker onze vakanties naar Valencia op SUNtip.nl.

Geschreven door: Niels van Rijsbergen
Contentspecialist
Meer van Niels van Rijsbergen