7 minuten

Waarom je een autovakantie naar Slovenië wilt meemaken

Als je je buurman, collega of vrienden vraagt waar ze met de auto op vakantie gaan, hoor je vaak landen als Oostenrijk, Italië en Kroatië. Een autovakantie naar buurland Slovenië hoor je haast nooit. Volgens ons geheel onterecht! Slovenië is werkelijk waar wonderschoon. Het heeft alles wat ons hartje begeert: prachtige natuur, volop cultuur, genoeg sportief avontuur, mooie hotels en campings en last but not least, het is een goedkoop land! Ben je nog nooit op vakantie naar Slovenië geweest? Na het lezen van dit blog wil je direct je koffers pakken en Slovenië met de auto ontdekken!

Slovenië is het land van de prachtige meren

Tussen de bergen, bossen en weilanden van Slovenië in vind je heel veel meren. Hoeveel meren dan? Het zijn er naar schatting meer dan driehonderd! Sommigen zijn heel erg afgelegen en anderen zijn weer groter en bekender. Als je een aantal van deze meren wilt bezoeken, is je eigen auto natuurlijk geen overbodige luxe. Dit zijn onze favoriete meren van Slovenië!

Het meer van Bled

Het meer van Bled is ongetwijfeld het bekendste en mooiste meer van Slovenië. Het meer van Bled en de omgeving is adembenemend. Wellicht heb je al wel eens een foto van het iconische eilandje op het meer gezien. Op het eilandje staat de Maria Hemelvaartskerk uit de 9e eeuw, die met een bootje en waterfiets te bereiken is. Voor de sportievelingen onder ons kun je er ook heen zwemmen. Eenmaal aangekomen kun je het kerkje bezoeken en bewonder je onder andere een gouden altaar. Luid jij de klokken om vervolgens een wens te doen?

Autovakantie-slovenie_bled

Het bekende eilandje op het meer van Bled met daarachter de Julische Alpen

Het meer van Bohinj

In het noordwesten van Slovenië vind je het meer van Bohinj. Het is tevens het grootste meer van Slovenië en gelegen tussen hoge bergtoppen, in de Bohinj vallei. Die combinatie zorgt natuurlijk voor schitterende plaatjes, uitzichten vanaf de berg op het meer en vice versa. Het meer is 4,5 kilometer lang en 1 kilometer breed. Doordat er rondom het meer geen dorpjes liggen, zie je één en al natuur. Wauw! Op het meer van Bohinj kun je watersporten beoefenen, zoals kanoën, zwemmen en zeilen. Vergeet ook zeker niet je fotocamera mee te nemen. Want maak je een wandeling door de bergen? Dan is het uitzicht op het meer en de bergen ongetwijfeld Instagram-waardig!

Autovakantie-slovenie_bohinj

Het meer van Bohinj is kraakhelder!

Veelzijdige natuur in De Julische Alpen

De Alpen bevinden zich niet alleen in Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Duitsland, maar ook in Slovenië! Het deel in Slovenië heet de Julische Alpen. Hier vind je alles wat je je kunt voorstellen van een imposant berglandschap. Hoge bergtoppen, beboste valleien, groene weilanden, indrukwekkende watervallen, adembenemende spiegelheldere gletsjermeren en rustgevende beekjes en rivieren. De hoogste bergtop is die van Triglav, met een hoogte van ruim 2800 meter. In de Julische Alpen kun je diverse wandelroutes volgen langs deze natuurverschijnselen. Ze variëren van een paar kilometer (ideaal voor de kinderen) tot aan de langere en steilere wandelroutes voor de meer ervaren wandelaars. Leuk feitje: de Julische Alpen zijn naar Julius Caesar vernoemd!

Autovakantie-slovenie_julische-alpen

Durf jij een wandeling te maken naar één van de bergtoppen?

Triglav National Park en de Soca rivier

Het enige Nationaal Park in Slovenië is Triglav National Park. Volgens sommige natuurliefhebbers is dit het mooiste nationale park van Europa. Dit gebied ligt deels in de Julische Alpen en daarom is de natuur een beetje vergelijkbaar, maar zeker niet minder mooi! Wat je in Triglav National Park allemaal kunt bezoeken? Wat dacht je van de Tolmin kloof, de Soca vallei, de Vintgar kloof, de Sum waterval en de Vrsic Pass, waar je met de auto een leuke uitdaging hebt, doordat je 50 haarspeldbochten moet trotseren totdat je boven bent. Ook aan sportieve activiteiten heb je hier geen gebrek. Want kies jij ervoor om te gaan kajakken, canyoning’en, raften, paardrijden, mountainbiken of te gaan ziplinen? Alles in dit nationale park gaat en staat in verband met de overweldigende natuur!

Autovakantie-slovenie_triglav-national-park-soca-vallei

De Soca vallei is één van de natuurwonderen in Triglav National Park

De Soca rivier: een geschenk van moeder natuur

Hét natuurverschijnsel van Triglav National Park dat bij ons in het oog springt, is de Soca rivier. Het staat bekend om zijn mooie, kraakheldere kleur en is ongeveer 140 kilometer lang. Hier kun je in raften, kajakken en zwemmen. Al is dat laatste niet voor koukleumen weggelegd. Met een watertemperatuur van zo’n 15 graden is het water erg koud. Het is wel de perfecte manier om lekker af te koelen, wanneer het een warme dag is of wanneer je jezelf net in het zweet hebt gewerkt door bovenstaande activiteiten. Om de mooiste plekjes van de rivier te spotten kun je het beste de auto op de kleinere parkeerplekken naast de weg neerzetten.

Autovakantie-slovenie_soca-rivier

Kajakken is hier zeker geen straf!

Kortom: er is zoveel te beleven in Triglav, dat je minstens een week nodig hebt om alles te ontdekken. Toch fijn dat je met de auto bent, want dan kan je elke uithoek van het nationale park bereiken én gemakkelijk je spullen voor de (water)sportactiviteiten meenemen!

Hoofdstad Ljubljana

Naast al dat overweldigende natuurgeweld, heeft Slovenië ook een rijke cultuur. Die vind je onder andere terug in de hoofdstad van het land: Ljubljana. Het is één van de kleinere hoofdsteden van Europa en telt 286.000 inwoners. Ideaal dus, want je kunt alle bezienswaardigheden te voet bereiken! Het centrale plein Presernov square is zo’n bezienswaardigheid en kenmerkt Ljubljana. De roze kerk op dit plein is een ontmoetingsplek voor locals en van daaruit kun je veel leuke straatjes inlopen. Een andere, niet te missen bezienswaardigheid, is Ljubljanksi Grad: een eeuwenoud kasteel op de heuvel van de stad. Je kunt er zelf heen lopen of met een lift omhoog gaan. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op de schilderachtige stad. Bij terugkomst kun je in het centrum een heerlijk drankje drinken en hapje eten. En het is er lekker goedkoop! Doordat Ljubljana niet al te groot is, is de hoofdstad een rustige tussenstop tijdens je autovakantie door Slovenië.

Autovakantie-slovenie_ljubljana

Vanaf het kasteel op de berg heb je een mooi panoramisch uitzicht op Ljubljana

Grotten van Postojna: de één na grootste van de wereld

Ja, je leest het goed: de Postojna grotten in het zuidwesten van Slovenië behoren tot de grootste druipsteengrotten van de wereld! Het loont dus zeker de moeite om deze grotten te bewonderen. Het grottenstelsel is ruim vijf kilometer lang! De eerste drie kilometer stap je in een treintje, om vervolgens met een gids verder te wandelen. Leuk! Vergeet niet iets warms mee te nemen, want doordat de grotten vochtig zijn en je ondergronds zit, is het er fris!

Autovakantie-slovenie_Grotten van Postojna

Ziet dit er niet indrukwekkend uit?!

Waar verblijven in Slovenië?

Heb je nog geen overnachtingsplek op het oog voor je autovakantie naar Slovenië? Geen probleem! Bij SUNtip kun je kiezen uit een autovakantie naar een hotel of camping. Het ligt er maar net aan of je één met de natuur wilt zijn op de camping of kiest voor wat meer comfort in een hotel.

Hotel Plesnik ****

  • Gelegen in de Julische Alpen, aan de noordgrens met Oostenrijk
  • Comfortabel hotel met adembenemend uitzicht
  • Dichtbij diverse wandelroutes
Autovakantie-slovenie_hotel-plesnik

Vanuit je hotelkamer heb je een verbluffend uitzicht op de bergen

Glamping Adria Village Olimia ****

  • Gelegen aan de zuidoostgrens met Kroatië
  • In luxe camperen in familietenten of koppeltenten
  • Privé zwembad voor de tent en genoeg speelplezier voor de kids
Autovakantie-slovenie_glamping-adria-village-olimia

In deze luxe glamping tenten kom jij volledig tot rust

Een autovakantie naar Slovenië? Ik zou ’t doen!

Ben je op zoek naar een veelzijdige vakantie vol avontuur én natuur? Dan is een autovakantie naar Slovenië echt iets voor jou en je gezin! Omdat je nogal veel kleding mee moet nemen voor al die ontdekkingen in de natuur, is het ideaal om Slovenië met de auto te ontdekken. Dan hoef je je geen zorgen te maken of je koffer te zwaar is en je kunt overal gemakkelijk naartoe rijden. Wat een vrijheid! Slovenië is niet groot, dus je kunt veel bezienswaardigheden bezoeken. We hebben nog lang niet alles verteld over dit prachtige land. Want er is nog zoveel meer te zien en te beleven. Ga het zelf maar eens bewonderen! Bekijk hier alle accommodaties in Slovenië. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Emiel Priem
Contentspecialist
Meer van Emiel Priem