5 minuten

Wat zijn de mooiste meren van Italië?

Italië is een veelzijdig land met een rijke historie, leuke steden en dorpjes, lekker eten en een grote diversiteit aan adembenemende natuurgebieden. Als je één of meerdere van deze pijlers met elkaar combineert, kom je vaak uit bij de mooiste meren van Italië! Deze meren vind je vooral in Noord-Italië, in de regio van het Gardameer of Trentino. Ideaal dus voor een autovakantie met het gezin! Maar welke kies je dan? Wij hebben alvast wat voorwerk gedaan en de mooiste meren van Italië, van Noord naar Zuid op een rijtje gezet.

De verzonken toren van het Reschenmeer

Wie via de westkant van Oostenrijk het prachtige Italië in komt rijden, kan er bijna niet omheen. Het Reschenmeer (Lago di Rèsia) prijkt dan mooi aan je rechterkant. Opvallend aan dit meer is de Romaanse kerktoren, die al decennia lang uit het water rijst. Hoe dat komt? Het Reschenmeer is eigenlijk een stuwmeer en is ontstaan na de aanleg van de naastgelegen stuwdam. Dit ging ten koste van het dorpje Curon, waarna het onder water liep. Alleen de Romaanse toren bleef dus over en zorgt nu voor een iconisch beeld. Kortom: een meer met een bijzondere geschiedenis!

Onze SUNtip: Maak in de zomer een boottocht over het meer met een gids die je alles over de geschiedenis van Curon kan vertellen!

Mooiste-meren-Italie_reschenmeer

De Romaanse toren met daarachter de besneeuwde bergtoppen

Fotogeniek Lago di Carezza

Bestaan sprookjes? Na het zien van Lago di Carezza wel! Dit sprookjesachtige meer is misschien wel het mooiste meer van Italië. Het ligt in de Dolomieten en is uiterst geschikt om op de foto te zetten. Het meer vind je op 1500 meter hoogte en heeft een oppervlakte van ongeveer 4 hectare. Daarmee is Lago di Carezza het kleinste meer uit deze lijst. Lago di Carezza staat er ook om bekend dat het met de seizoenen mee veranderd. Zo kan het meer in het voorjaar bijvoorbeeld wel 17 meter diep zijn door smeltwater dat erg koud is. Dit zorgt voor de kraakheldere blauwe kleur. Wil je het meer vanuit alle hoeken bewonderen? Dat kan! Een rondje rond het meer loop je in een half uurtje, een ideale afstand om met de kids te doen!

Mooiste-meren-Italie_lago-di-carezza

Hoe schilderachtig is dit?!

Het Comomeer: walhalla voor fietsers en wandelaars

Het Comomeer ken je vast wel van naam. Anderhalf uur ten noorden van Milaan vind je het Alpenmeer dat is ontstaan uit een gletsjer. Het meer heeft een adembenemende groene omgeving met bergen, heuvels, wandelroutes en idyllische dorpjes. Aan de westkant van het Comomeer vind je kindvriendelijke kiezelstrandjes en aan de noordkant vind je spectaculaire rotspartijen. Mocht je de omgeving van het Comomeer ook willen ontdekken is het aan te raden om goede wandelschoenen mee te nemen of een mountainbike te huren. Er zijn namelijk veel verschillende wandel- en fietsroutes. Welke route kies jij?

Onze SUNtip: Combineer het Comomeer met modestad Milaan. Lees in ons blog over de mooiste plekken in Italië verder.

Mooiste-meren-Italie_comomeer-monastero

Dit plaatje van het Comomeer heeft geen uitleg nodig, toch?

Het spectaculaire landschap rondom Lago Maggiore

Als je uitgekeken bent op het Comomeer, is er in de buurt nog een mooi Italiaans meer waar jij je ogen uitkijkt: Lago Maggiore. Het is het één na grootste meer van Italië en passeert de grens met Zwitserland. Lago Maggiore kent een smalle en vlakke oever, maar de omgeving neemt ineens snel in hoogte toe. Het resultaat is een prachtig landschap met diepe dalen, waarin Lago Maggiore ligt. Het reliëf en de directe omgeving van dit meer is een inspiratiebron voor vele kunstenaars. Dit komt door de bijzondere lichtval in het meer, waardoor de bergen op de achtergrond allemaal verschillende kleuren krijgen voordat ze vervagen. Ook zijn er verschillende zandstrandjes te vinden waar je met de kinderen kunt vertoeven, zoals bijvoorbeeld het Isolino Vecchio strand. Zo kan jij mooi wegdromen in de omgeving terwijl de kinderen zandkastelen bouwen!

Mooiste-meren-Italie_lago-maggiore

Zie jij de bergen in de verte vervagen?

Romantische sfeer bij het Ortameer

Het Ortameer (Lago d’Orta) mag zeker niet vergeten worden. Het is een kleiner meer van Lago Maggiore en wordt daarom ook wel het kleine broertje genoemd. Het meer is 14 kilometer lang en slechts 2 kilometer breed. Dat is een goede afstand om naar de overkant de kanoën als je sportief genoeg bent! Als je hier bent, vind je toch grotendeels de rust, pittoreske romantische plaatsjes waar je kunt verdwalen in het wonderschone karakter en weelderige natuur om het meer heen. Midden op het meer vind je een bijzonder eilandje. Het San Giulio eiland staat vol met Middeleeuwse bezienswaardigheden. Denk daarbij aan een fotogeniek paleis, barokke basiliek en abdij. Je kunt hier met een bootje naartoe of het van een afstand bewonderen. Waar je ook voor kiest, het zicht in of op San Giulio zorgt voor een romantische sfeer…

Mooiste-meren-Italie_lago-di-orta

San Giulio met de fotogenieke Middeleeuwse bouwwerken

De veelzijdigheid van het Gardameer

Het grootste en tevens bekendste meer van Italië is het Gardameer! Ook het Gardameer heeft verschillende uitzichten op de bergen. Wanneer je in de ochtend aan de oostoever vertoeft, zie je de zon op de prachtige rotspartijen schijnen. Zoek je een rustig strand voor de kids waar je kunt zonnen, is het verstandig om in de middag ook aan de oostoever te blijven. Zwemmen in het Gardameer kan in de zomer prima, want dan is het water aangenaam om heerlijk in af te koelen. Leg je handdoek dus maar neer op één van de vele (kiezel)strandjes en waag die duik! Het meest toeristische gedeelte vind je in het zuiden, met Sirmione als absolute trekpleister. Natuurlijk is het eten in de dorpen en stadjes rondom het Gardameer verrukkelijk. Geniet ’s avonds met je gezin in een knus restaurantje, met uitzicht op het indrukwekkende meer, van een heerlijke pasta en je dag kan niet beter afgesloten worden! En als je in Limone sul Garda bent, moet je zeker een Limoncello bestellen!

Onze SUNtip: Waag een overtocht met de boot over het Gardameer. Je wordt niet alleen getrakteerd op prachtige panorama’s, maar je bent ook sneller aan de overkant!

Mooiste-meren-Italie_gardameer

De linkeroever van het Gardameer heeft een ander aanzicht dan de rechteroever

Het zuidelijker gelegen Lago Trasimeno

We sluiten de mooiste meren van Italië af met een meer dat veel zuidelijker ligt. Lago Trasimeno ligt in het groene hart van de regio Umbrië. Je kunt je dus voorstellen dat de omgeving en het zicht op Lago Trasimeno anders is dan de mooiste meren in Noord-Italië. Naaldbomen en besneeuwde bergtoppen maken plaats voor cipressen, olijfbomen en een glooiend heuvellandschap. Het bijzondere aan dit meer is dat het niet gevoed wordt door een rivier, maar altijd afhankelijk is van regenwater. Dit heeft als voordeel dat het meer in de zomer lekker kan opwarmen. En met 17 strandjes rond dit meer kan je dus altijd een heerlijke stranddag tegemoet zien. Wil je cultuur snuiven, zijn de gezellige en historische plaatsjes Castiglione, Passignano en Magione een absolute aanrader. Hoeveel oude kerken en forten spot jij?

Mooiste-meren-Italie_lago-trasimeno-castiglione

De kasteeltorens van het plaatsje Castiglione

De mooiste meren van Italië: het zijn er nog veel meer!

Als we eerlijk zijn, heeft Italië veel meer mooie meren die schitterend zijn. Maar met deze lijst kan je alvast aardig uit de voeten. Als je een vakantie naar Italië ziet zitten, raden we je aan om ons autovakantie aanbod te bekijken. De mooiste meren in Noord-Italië zijn namelijk makkelijk te bereiken met de auto. Maar wil je meer richting het zuiden, kun je altijd voor een vliegvakantie kiezen. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Emiel Priem
Contentspecialist
Meer van Emiel Priem