4 minuten

7 SUNtips voor een geweldige vakantie in Albanië

Ben jij al bezig met het plannen van jouw volgende vakantie? Grote kans dat je steeds vaker wat leest over Albanië. Dit zonnige Balkanland wordt steeds populairder, maar is op dit moment nog niet ontdekt door het massatoerisme. Ik heb mijn tips voor een geweldige vakantie in Albanië voor je verzameld. Pak je kans en ontdek dit bijzondere land!

1. Ontdek de hoofdstad Tirana

Mijn eerste tip voor een vakantie naar Albanië is om een bezoek te brengen aan de hoofdstad Tirana. Net als heel Albanië heeft ook Tirana een bijzondere geschiedenis. Deze kun je ontdekken in één van de vele musea, zoals Bunk’Art 1 of 2. Deze musea zijn beide gelegen in een ondergrondse nucleaire bunker. Echt een aanrader als je interesse hebt in de geschiedenis van dit land. Rondom het Skanderbegplein vind je nog meer musea, overheidsgebouwen en een moskee. Vanaf dit plein kun je dus het best starten met het ontdekken van de stad. Na een dag van highlight naar highlight kun je in de stad nog lekker dineren of gezellig een drankje doen.

Onze SUNtip: de top 10 vakantiebestemmingen voor 2024

vakantie albanie tips

2. Durrës: de kustplaats met geschiedenis

Tijdens jouw vakantie in Albanië is de kans groot dat je in één van de kustplaatsen verblijft, zoals in Durrës. Dit was vroeger de hoofdstad, nu is het een belangrijke havenstad. Er valt ook hier weer genoeg te zien. Bewonder het amfitheater gratis vanaf buiten, of koop een ticket en ontdek de tribunes van dichtbij. Vanuit hier wandel je door naar De Grote Moskee, die in 1931 gebouwd is. Genoeg gezien van de geschiedenis? Dan is mijn tip om de dag af te sluiten met een zonsondergang aan het strand!

tips vakantie albanie

3. Ga de natuur in bij het Butrint National Park

Wil je graag een dagje cultuur en natuur combineren? Dan is Butrint National Park dé tip voor jouw vakantie in Albanië. Het natuurpark staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en dat is natuurlijk niet zonder reden. Het leuke is dat terwijl je door de ruïnes wandelt je ook verschillende planten en dieren tegen kunt komen. Hoe langer je hier rondloopt, hoe meer je telkens weer ontdekt. Zo zijn er kastelen, theaters en ook is er een moeras. Ga jij dit natuurpark bezoeken?

albanie tips vakantie

4. Bewonder het water van de Blue Eye of Theth

Albanië zit vol natuurwonderen, Blue Eye of Theth is daar een bekende van. Teth ligt in het noorden van het land, dus ik zou aanraden om vooraf een tour te boeken. Eenmaal aangekomen in Teth zal de tocht het zeker waard zijn. Tijdens de wandeling kom je over een hangbrug waar je al een voorproefje krijgt van het felblauwe water. Waar de naam Blue Eye vandaan komt ontdek je na een pittige wandeling. Het felblauwe water is absoluut de moeite waard.

Onze SUNtip: boek hier jouw tour naar Teth

Tips waterval theth

5. Wandel door de stad van steen

Vanuit de Blue Eye of Theth is het een uurtje rijden naar ‘de stad van steen’. Gjirokaster komt aan deze naam door de stenen daken van de typische Ottomaanse huizen. Hou jij wel van lekker winkelen en rondkijken? Dan mag je een bezoek aan de Bazaar echt niet overslaan. Je vindt hier kleine cafeetjes en natuurlijk winkels. Hier scoor je het perfecte souvenir! Hierna wandel je door naar het kasteel van Gjirokas. Dit is het op één na grootste kasteel van heel Albanië. Kortom, ook in deze stad valt weer genoeg te ontdekken!

stad van steen albanie

6. Huur een bootje in Saranda

Huur een bootje in de plaats Saranda en ga de zee op! Lekker zwemmen in het water, snorkelen en varen. Klinkt als een perfecte dag! Mijn tip is om tijdens de vakantie in Albanië hier zeker een dagje voor vrij te maken. Leuk is om naar het Krorëza strand te varen. Dit is volgens National Geographic één van de zes mooiste stranden in Albanië. Turquoise kraakhelder water en een afgelegen ligging, perfect als je een dag wil zonnen en zwemmen.

Onze SUNtip: hier huur je jouw bootje in Saranda

Saranda Tips

7. Proef de bijzondere Albanese gerechten

Eén van de leukere dingen tijdens de vakantie vind ik om het lokale eten te proeven. De Albanese keuken heeft veel traditionele gerechten, die wij hier in Nederland niet kennen. Zo heb je Patëllxhane të mbushur. Dit is gevulde aubergine die op smaak gebracht wordt met lekker vlees, groenten en kruiden. Ben je niet zo’n groenteliefhebber? Dan is Trileçe wat voor jou! Dit is een cake met slagroom, karamelsaus en soms met vers fruit. Als je houdt van zoetigheid, is een vakantie naar Albanië echt een tip. In elke stad of dorp zit wel een banketbakkerij, waar je geniet van de lekkerste fruitgebakjes.

Albanese gerechten

Welke vakantietip in Albanië bezoek jij als eerst?

Mooie natuur, lekker eten en een interessante geschiedenis. Albanië is zeker een vakantietip als jij van deze drie dingen houdt. Of je nu relaxt op een bootje, of de gezellige drukte op zoekt in de stad, het kan hier allemaal. Het land is nog niet ontdekt door het massatoerisme, dus pak je kans. Op vakantie naar Albanië? Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Sanne van der Stelt
Reisspecialist
Meer van Sanne van der Stelt