5 min

Deze Spaanse Costa’s zijn hot dit jaar

Voor wie zijn vakantie dit jaar in Spanje door wil brengen, staat nog een flinke uitzoek klus te wachten. Spanje is groot (héél groot) en goed gevuld met prachtige Costa’s die door wereldsteden omringd worden. Kies je voor de alom bekende Costa Brava met badplaatsen als Lloret de Mar en Blanes die een onophoudelijke populariteit kennen? Of toch voor het meer traditionele Spanje, zoals je aan de Costa del Sol kunt ontdekken met badplaatsen als Nerja, Torremolinos, Malaga en Marbella? Keuze zat, maar om het makkelijk te maken vertellen wij welke Spaanse Costa’s helemaal hot zijn dit jaar

Inhoud

De rotsvaste populariteit van de Costa Brava

De Costa Brava, ook wel “woeste kust” genoemd vanwege de woeste rotspartijen, trekt jaar in jaar uit Nederlandse toeristen. Ook dit jaar lijkt hier geen verandering in te komen. Nog steeds blijven de badplaatsen als Lloret de Mar ongekend populair onder de jeugd, maar ook gezinnen trekken graag naar deze bestemmingen.

Tossa de Mar is een minder door jongeren bezochte badplaats, maar wel een waar lang gerepte stranden te combineren zijn met een stukje historie. Ontdek dit binnen de stadsmuren van het historische gedeelte van de stad, waar tevens een kasteel staat dat vanaf het strand te zien is.

Ondanks alle drukbezochte badplaatsen waar veel Nederlanders komen, biedt de Costa Brava ook enkele typisch Spaanse badplaatsen. Calella bijvoorbeeld met schilderachtig witte huisjes. De diversiteit van deze Costa is wat het onveranderlijk populair maakt.

Lloret de Mar

Lloret de Mar

Ontdek Andalusië aan de Costa del Sol

Cultuur, traditie en de schoonheid van de streek is wat steeds meer toeristen naar Andalusië trekt. Historische en tegelijkertijd bruisende steden, prachtige witte dorpjes, het Sierra Nevada gebergte: je vindt het allemaal als je het binnenland verder intrekt vanaf de kust. En de Costa del Sol zelf? Hier vindt je enorme stranden met een fantastisch klimaat. De zon schijnt hier namelijk 300 dagen per jaar en zelfs in het najaar schommelt de temperatuur vaak rond de 20 graden. Aan deze super zonnige Costa vind je de befaamde badplaats Marbella en natuurlijk het oh zo bekende Torremolinos waar elk jaar héél veel Nederlanders graag hun vakantie doorbrengen.

Wie tijdens een strandvakantie nog een beetje cultuur wilt snuiven, kan het beste verblijven in badplaatsen als Malaga. Hier zijn nog veel restanten uit de Moorse periode te ontdekken. Of wat dacht je van Nerja: een oud vissersdorpje uitgegroeid tot fijne badplaats, maar waar de charme van vroeger bewaard is gebleven.

Kort gezegd is de Costa del Sol een Costa waar natuur, cultuur, strand en bruisende steden samenkomen tot een perfect vakantiegeheel.

Nerja

Nerja

De gouden kust van Costa Dorada

Costa Dorada betekend eigenlijk letterlijk “gouden kust”. Het is een 216 kilometer lange kuststreek die zijn naam verdiend heeft aan zijn stranden met prachtig goudkleurig zand. Wanneer je hier het binnenland intrekt, vind je schilderachtige dorpjes tussen wijnvelden. Werkelijk waar een plaatje! Tevens is het landschap afwisselend met bergen, grotten en wetlands waar je overigens ook heel goed vogels kunt spotten. Wat toeristen echter naar deze kust lokt, zijn de badplaatsen als Cambrils en Salou. Goed ontwikkelde trekpleisters met heerlijke stranden, eetgelegenheden en ook uitgaansgelegenheden. Deze badplaatsen trekken veel jongeren, maar ook voor gezinnen zijn dit prima vakantiebestemmingen. Daarom behoort deze Costa thuis in het rijtje van populaire costa’s voor dit jaar.

Onze SUNtip: Met het gezin vermaak je je prima in Salou met een uitstapje naar pretpark Port Aventura, vol spannende achtbanen en de leukste thema’s.

Salou

Salou

De onontdekte parel de Costa de la Luz

“De kust van het licht” is een Costa in het zuiden van Spanje die relatief onontdekt is gebleven. Als vakantieliefhebber voel je je aan deze Costa als een kind in een snoepwinkel, want de Costa de la Luz herbergt een schat aan oude steden, lieflijke dorpjes en kilometers aan prachtige en vooral rustige stranden. Perfect dus voor de rustzoeker en voor de gezinnen die hun kinderen ongestoord willen laten wroeten in het strandzand. Noemenswaardig is de stad Chiclana de la Frontera. De kerk van San jan Bautista en het kasteel Sancti Petri zijn slechts enkele van de prachtige monumenten die je in deze stad zult ontdekken.

Ook bijzonder is dat aan deze Costa een stuk Engels gebied genaamd Gibraltar ligt. Wat een bezoek aan Gibraltar de moeite waard maakt, is dat ondanks het in Spanje ligt er veel Engelse invloeden zijn, zoals pubs en zelfs dubbeldekkers. Op de beroemde rots die uitkijkt over Gibraltar, is zelfs de enige wilde apenkolonie van Europa te ontdekken!

Onze SUNtip: Sla een bezoek aan de stad Tarifa zeker niet over. Het ligt slechts 14 kilometer van Marokko vandaan en is daarmee het meest zuidelijke puntje van Europa. De Moorse invloeden zijn hier duidelijk zichtbaar en je waant je in deze stad in Marokko.

Gibraltar

Gibraltar

De witte kust van de Costa Blanca

Waar de Costa Dorada zijn naam ontleend aan de gouden stranden, verwacht je bij de Costa Blanca dat de naam ontleend is aan de witte stranden. Of misschien de witte huizen. Echter is dit maar deels waar. De naam is eigenlijk afkomstig van de bloesem van de amandelbomen die hier veel voorkomen. Het is de Costa waar de badplaats Benidorm is gevestigd. Een naam die ongetwijfeld een belletje doet rinkelen. Het is een enorm populaire vakantiebestemming onder Nederlanders. Zo populair dat het hier vernederlandst is en je friet van Piet of broodje van Kootje misschien zelfs wat vaker tegenkomt dan een Tapas restaurant. Sommige vakantiegangers zien graag een stukje van thuis op vakantie, maar houd je hier niet van? Dan zijn er nog genoeg redenen om deze Costa niet over te slaan!

Naast de prachtige witte stranden zijn er middeleeuwse dorpjes om te bezichtigen en een mooi bergachtig landschap. Ook zijn er enkele juweeltjes van kustplaatsen als Calpe met de befaamde rots in het water. Denk ook eens aan Altea: een vissersdorp met een rijke geschiedenis die vooral bekend is door de kerk met het blauwe koepeldak dat boven het dorpje uittorent. Beiden zijn dit ook prima badplaatsen voor het hele gezin. Daarom zal ook de Costa Blanca een populaire bestemming voor dit jaar zijn!

Altea

Altea

De vijf populaire Costa’s

Aan de populariteit van de Costa Brava zal ook dit jaar weinig veranderen, maar desondanks zijn er genoeg pareltjes zoals de Costa de la Luz die wachten om ontdekt te worden. Mijn SUNtip zou dan ook zijn om dit zeker te gaan doen. Welke Costa heeft jouw interesse gewekt? Waar je je vakantie in Spanje ook gaat vieren. We helpen je graag met het vinden van jouw perfecte vakantie. Neem vast eens een kijkje in ons aanbod naar Spanje. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin