5 min

De 5 mooiste stranden van Turkije + bonus

Turkije barst van de mooie badplaatsen en van nog meer mooie stranden. Gigantische stranden die strekken van badplaats naar badplaats of juist kleine baaien en lagunes: Turkije heeft het allemaal. Om alle stranden van Turkije gezien te hebben, heb je wel meer dan één vakanties nodig. Geen straf natuurlijk, maar als je even niet weet waar te beginnen, zit je hier goed. Dit zijn de 5 mooiste stranden van Turkije:

Blue Lagoon van Ölüdeniz

Dit stukje natuurwonder is niet alleen het mooiste strand van Turkije, het is over het algemeen één van de mooiste plekken in heel Turkije! De Blue Lagoon van Ölüdeniz is een azuurblauwe lagune met een hagelwit strand met een mooie ligging tussen groene bergen van het Taurusgebergte. Het westelijk deel van het strand is een nationaal park. Hier kun je veel vogels en andere dieren spotten. De top van het gebergte achter de lagune is een zeer geliefde spot om vanaf te paragliden. De wereldkampioenschappen worden hier zelfs gehouden. Zoals je vast wel kunt voorstellen, heb je vanaf bovenaf natuurlijk een fantastisch uitzicht. Durf jij het aan?

de blue lagoon van oludeniz mooiste strand van turkije

 

Iztuzu beach bij Dalyan

Iztuzu beach bij Dalyan is een heel bijzonder strand, omdat het de lijn vormt die de Dalyan-rivier en de Middellandse Zee van elkaar scheiden. Dit is een lijn die maar liefst 5 kilometer lang is. Het water is aan beide kanten even blauw, dus de keuze in welk water je eerst duikt, zal dan ook niet gemakkelijk zijn. Ook is het strand een van de belangrijkste broedplaatsen van de Caretta Caretta schildpad aan de Middellandse zee. Van mei tot en met oktober kun je de schildpadden zien. Het kan daarom zijn dat sommige delen van het strand ter bescherming af worden gezet. Maar hé, wat maakt dat uit als je deze leuke beestjes te zien krijgt? En er blijft nog genoeg strand over! Iztuzu beach wordt dankzij de aanwezigheid van de schildpadden ook wel Turtle Beach genoemd. Het is zeker weten een van de mooiste stranden van Turkije.

mooiste stranden van turkije iztuzu strand schildpadden strand turkije

Altinkum Beach in Didim

Altinkum betekent letterlijk ‘gouden zand’ en dat is precies hoe je dit strand kan omschrijven. Het strand bestaat eigenlijk uit drie delen die samen maar liefst 55 kilometer lang zijn. Het einde van het strand is niet eens te zien. Het enige wat je kunt zien is de bergen die al zover weg zijn dat ze enigszins lijken op te gaan in de blauwe gloed van de achterliggende lucht. Ondanks de lengte is het gehele strand volledig schoon en beloond met een blauwe vlag. Een rustig plekje onder de zon zoeken, plaatsnemen aan een strandbar, watersporten beoefenen: een gigantisch strand als dit biedt genoeg ruimte om elk denkbare strandactiviteit uit te voeren.

mooiste stranden van turkije altinkum beach

Kas strand tussen Kas en Kalkan

Tussen de kleinschalige badplaatsen Kas en Kalkan, vind je het klein maar fijne strand van Kas. Het ligt tussen steile rotsen en is alleen door middel van een trap te bereiken. Misschien dat het daarom niet zo druk is op het strand. Het is eigenlijk een natuurlijke baai die een beetje doet denken aan de Algarve (Portugal). Een heerlijke plek om in alle rust de handdoek uit te rollen. Er zijn trouwens geen faciliteiten op het strand, dus neem lekker je eigen eten en drinken mee.

mooiste stranden van turkije kaputas strand tussen kas en kalkan

Cleopatra Strand in Alanya

Het langgerekte Cleopatra strand ligt op kleine afstand van het centrum van Alanya en biedt alles dat te wensen valt: schoon wit zand, een helder blauwe zee, leuke strandtenten en barretjes binnen handbereik. Én de mogelijkheid een prachtige strandwandeling te maken helemaal tot aan het kasteel van Alanya!
Buiten dat het strand zelf gewoon mooi is, draagt het ook een mooi verhaal. Cleopatra zou dit strand namelijk ooit als geschenk gekregen hebben van haar Romeinse minnaar en elke dag haar voeten hier gebaad hebben. Vandaar de naam van dit mooie Turkse strand.

cleopatra strand mooiste stranden van turkije alanya

Bonus: De baai van Kabak in Ölüdeniz

Een strand dat ongetwijfeld niet bekend in de oren klinkt. Waar de andere stranden in deze lijst befaamd zijn om hun schoonheid, is de baai van Kabak juist een verborgen juweeltje gebleven. Normaal gesproken kom je er alleen terecht als je het strand als tip van de lokale bevolking hebt gekregen. Het is dan ook een ongerept strand waar je in alle rust een heerlijke middag kunt doorbrengen.

mooiste stranden van turkije de baai van kabak

De mooiste stranden van Turkije

Een mooie manier om een vakantie naar Turkije te vullen is het uittesten van alle geweldige stranden. De stranden genoemd in dit lijstje mooiste stranden van Turkije is een goede uitgangspositie. Het enige wat nu nog rest is het boeken van je vakantie naar Turkije. Dat doe je natuurlijk bij SUNtip!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin