2 minuten

Dáárom is uitrusten op vakantie soms hard werken

“Ik heb écht vakantie nodig”. Herkenbaar? Heb jij ook vaak dit gevoel omdat je toe bent aan rust? Let dan even goed op, want: als je vakantie boekt om uit te rusten, is de kans groot dat je alsnog hard moet werken!

Fysiek vs. mentaal uitrusten

Heb je fysiek zwaar werk? Ben je een topsporter? Dan is het logisch dat je toe bent aan rust. Je lichaam moet even op standje ontspanning. Maar bij de meeste mensen die een ‘normale’ of kantoorbaan hebben, is dit niet het geval. Je gaat dan niet op vakantie om fysiek uit te rusten, maar om mentaal te ontstressen door je zinnen te verzetten.

Dit is precies de reden dat vakantie voor sommige mensen aanvoelt als hard werken. Op vakantie kun je namelijk ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Maar die sleur is juist óók hetgeen dat mensen vaak afleidt van hun problemen. Ad Vingerhoets (hoogleraar Klinische Psychologie) legt het uit. “Als je gaat niksen, loop je het risico dat je gaat piekeren of nadenken. Op je werk word je afgeleid van de dingen die thuis spelen; op vakantie heb je ineens alle tijd om na te denken. Daarnaast kunnen veel mensen helemaal niet tegen vakantie. Die moeten van zichzelf heel veel dingen doen en zien en dat levert ze stress op.”

Kies de juiste vakantie

Ga dus eerst bij jezelf wat je wil bereiken door op vakantie te gaan. Wil jij fysiek uitrusten, dan is een luiervakantie zoals je die op-en-top beleeft tijdens een All Inclusive vakantie perfect voor je. Ben jij echter een denker, een maler, een piekeraar, maar houd je dat in je dagelijks leven onder de oppervlakte? Dan is de kans groot dat je op vakantie niet tot rust komt, maar juist cognitief hard aan het werk moet. Dit kán natuurlijk vruchtbaar zijn en tot mooie inzichten leiden die je verder helpen in het leven. Maar heb jij veel aan je hoofd en zie je het niet zitten om geconfronteerd te worden met je gedachten? Kies dan voor een actieve vakantie met een planning om je geest juist rust te geven, bijvoorbeeld tijdens een toffe stedentrip.

En onthoud: het gaat er op vakantie niet om wát je doet, maar om dat je lekker doet waar jíj zin in hebt! 🙂

Geschreven door: Alicia
Contentspecialist
Meer van Alicia